lørdag den 30. april 2011

Ramsløgskapers (af de forkerte knopper)...

[Note: efter jeg har skrevet det her indlæg tog jeg kontakt til Claus Meyer. Han bekræftede min mistanke - det er de forkerte knopper der er brugt her. Det skal være de afblomstrede knopper. Men der er nemt at tage fejl for i hans opskrift står der blot 'ramsløgsknopper' - og almindelige kapers er jo umodne blomsterknopper, så hvordan skulle man tro andet hvis man ikke vidste det? Nederst har jeg lagt et billede ind af de rigtige knopper]

Inden jeg plyndrede Risskov for ramsløg havde jeg bestemt at jeg ville forsøge mig med at lave Claus Meyers ramsløgskapers, som jeg havde fundet opskriften på her. Siden er jeg dog kommet i tvivl om det overhovedet er de her spæde knopper der skal bruges - eller om det er de afblomstrede knopper, som de bruger her på Nimb Brasserie, man dog først kan plukke senere på sæsonen. Hvis der er nogen der ved det, må de meget gerne sige til.


Nå, men nu har jeg i hvert fald lavet en portion af de her - så vil tiden vise om det er de falske ramsløgskapers.


Tine er bare en skat - se, hun plukkede alle de her knopper for mig.

Alle stænglerne blev nippet af og kom i pestoen.

Knopperne blev først vasket grundigt.

Og derefter trak de på køl i 12 timer i rigelig salt.

Det trak både væde og bitterstoffer ud af knopperne.

De saltede ramsløgsknopper blev skyllet fri for salt.

Og fyldt på et skoldet glas inden de blev overhældt med lagen.

Der er ikke meget 'ny nordisk' over min version - jeg var nemlig løbet tør for rørsukker og måtte bruge mørk muscavado i stedet for. Desuden tilføjede jeg både brune og gule sennepsfrø til lagen. Men man kan jo tilføje det man har lyst til. LaTascha har lavet sine med en tørret chili også, det tror jeg giver et rigtig godt bid. Jeg vejede ikke mine ramsløgsknopper, men der var kun til et lille glas, så jeg lavede kun ca en halv portion lage.

Syltelage:

1 dl æblecidereddike
½ dl vand
½ dl mørk muscavado
5 sorte peberkorn
¼ tsk brune sennepsfrø
¼ tsk gule sennepsfrø
1 laurbærblad

Lagen koges hurtigt sammen og afkøles inden den hældes over ramsløgsknopperne.


Og sådan så de så ud d. 19/4. De blev sat på køl og der skulle de så stå og trække i 7 dage.

Mine 'kapers' kom dog til at trækket i lagen i hele 10 dage - ja, jeg indrømmer gerne at fibro-hjernen slog til (eller rettere fra) og jeg glemte alt om dem. Men i aftes var jeg ovre at handle ind til aftensmaden, som bare skulle være 'noget på rugbrød', faldt jeg for et glas høstsild. *PLING* sagde det da jeg ledte efter kapers på konserveshylden - dem havde jeg jo hjemme i køleskabet.

Rugbrød, SMØR, sild, løg og ramsløgskapers + en kold Heineken = Det pureste guf!

Smager de så som kapers? NEJ. De smager kraftigt af løg og det passer jo heldigvis fremragende til sild. Jeg vil dog ikke ukritisk erstatte almindelige kapers med de her basser andre steder - men jeg har da et par idéer til hvad de ellers kan bruges til.

Det var så det sidste indlæg om hvad jeg fik brugt ramsløg til i denne forårssæson. Heldigvis har jeg nu 'produkter' til lang tids brug: ramsløgsolie, ramsløgssalt og ramsløgspesto.

De rigtige ramsløgsknopper.

I dag står den på hyggetur til byen og frokost på en cafe (med en Sweetdeal kupon). Og mon ikke lige det bliver til et smut forbi Paradis på Nørregade efter en kugle lakridsis eller 3?

God lørdag til alle ☺

15 kommentarer:

 1. Det har været rigtigt spændende at se alle de forskellige ting, du har fået udnyttet ramsløg til. Min kollega ville ha' plukket nogle til mig før påske, men jeg nåede det ikke og nu er hun på rejse. Tror du godt man stadig kan bruge dem om en uges tid? Jeg har hørt de kun kan bruges nu her på den tid af året, og når de begynder at lugte senere, så er det for sent at bruge dem. Ved du noget om det Malou?
  KH og herlig weekend
  Marianne

  SvarSlet
 2. Tænk, jeg havde aldrig troet at man kunne bruge de grønne planter i skoven til noget :) Men det er også bare min uvidenhed!
  Jeg spørger også; er der mon flere tilbage i Risskov(jeg kunne forestille mig at det har dannet trend, efter dine indlæg) og kan de stadig bruges?
  Jeg må prøve! :)

  SvarSlet
 3. Hej Tante Sød.

  Tak, det har været rigtig sjovt at lege med ramsløg :-)

  Orv, bare rolig - de kan såmænd plukkes helt frem til juli. De bliver grovere i bladene nu her hvor de sætter blomster. Så pluk kun de mindste og spædeste blade.

  Pøj pøj, jeg håber du får fat i nogen :-)

  Også god weekend til dig.

  KH Malou

  SvarSlet
 4. Super, tak Malou. Jeg har nemlig indkøbt salt til at prøve din opskrift, og olien ser også vildt god ud. Så vil jeg helt sikkert gå i gang om en uges tid, når min kollega kan tage en pose med til mig.
  KH M

  SvarSlet
 5. Hej Kirabo

  Uh, der er mange flere planter i skoven man kan spise - skovmærke, nye skud fra bregner, skovsyre og sågar spæde bøgeblade. Skoven er der - spis den :-)

  Du kan tro der er flere tilbage - de dækker næsten hele skovbunden i Risskov. Som jeg også lige skrev til Tante Sød: de kan plukkes helt frem til juli. De bliver grovere i bladene nu her hvor de sætter blomster. Så pluk kun de mindste og spædeste blade.

  Held og lykke med ramsløgsjagten :-)

  SvarSlet
 6. Hej igen Marianne

  Herligt - jeg glæder mig til at læse om hvad du laver med dem :-)

  KH M

  SvarSlet
 7. Jeg håber sørme det er de forkerte knopper du har valgt, Malou, for så er den gastronomiske verden blevet beriget med endnu en spændende måde at udnytte naturens mange gaver på - eksperimenter skal der til :-)

  SvarSlet
 8. Hej Ditte

  Ha ha, ja det ville jo være sjovt hvis det viste sig at være de forkerte knopper.

  Tror hellere jeg må skrive til Claus Meyer og spørge.

  Oh yes, eksperimenter skal det til - det er de virkelige udfordringer ligger ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg er sikker på du har valgt dem på det rigtig stadie

  Han skriver jo blomsterknopper og ikke blomsterhoveder
  Kapers bliver jo normalt også lavet af uudsprungne blomsterknopper!

  Jeg har prøvet med denne opskrift
  http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Opskrifter/2009/uds_6/20090908144930.htm

  Men måske jeg også skulle prøve Meyers så kan jeg jo sammeligne :)

  SvarSlet
 10. Næ, hvor spændende :) Jeg laver selv tit pesto og kryddersalt, så kunne jo ikke stå for dine opskrifter! Og når man bor lige ved siden af, bogstavelig talt, så skal det prøves!

  Tak for tips, og god solrig weekend!

  Kira

  SvarSlet
 11. Så dem også godt på La Tascha's side. De lyder forrygende.

  SvarSlet
 12. Det lyder altså ret spændende med de der ramsløgkapers, det kunne jeg godt tænke mig at prøve. Så det er vist bare at komme i skoven ;-). Tak for inspirationen!

  SvarSlet
 13. jeg mener bestemt at man normalt bruger de afblomstrede ramsløg. jeg har ikke selv lavet dem, men dem jeg har smagt er meget små, hvor dine ser lidt store ud :))) men derfor kan de jo godt smage fantastisk, jeg har også læst man bruger de afblomstrede knopper på en blog et sted......

  mvh marianne

  SvarSlet
 14. Hej Klidmoster. De ramsløgknopper du har brugt i din opskrift er blomsterstandene før de hvide blomster springer ud. Men blomsterne smager jo også hamrende godt, det gør dine syltede ramsløgsblomster uden tvivl også. Det er nu her i juni, efter afblomstringen at de kaperslignende knopper kommer frem. Jeg er selv på vej ud for at plukke nogen på mit sted for at sylte ramsløgskapers.

  SvarSlet
 15. Hej :-)

  Det var meningen at jeg ville ha' lavet en tilføjelse til indlægget, men jeg er kommet fra der. Men jeg har skrevet lidt mere her - for Claus Meyer har nemlig også bekræftet min mistanke om at det er de forkerte knopper jeg har brugt.

  Så jeg er også selv på vej i skoven for at høste de rigtige knopper :-)

  Men de syltede blomsterknopper jeg har lavet smager nu altså virkelig godt på en sildemad.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...