onsdag den 2. marts 2011

Kinamad med 2 x tofu...

Uha, hvor har jeg skulle pakke mange fordomme væk og tage ja-hatten på i forbindelse med tofu. Faktisk var jeg ved at melde sidste uges 'Vegetarkasse' fra fordi der var tofu i. Jeg elsker vegetarmad og har fået tofu serveret mange gange - det har bare været så intetsigende at det næsten ikke var værd at spise. Af den grund tog jeg kampen op og besluttede mig for at nu skulle jeg altså lære at sætte pris på tofu. Basta! Det blev til hele to retter på en dag (dog med samme smagsprofil): kinesisk stir-fry og fuldkornsforårsruller.

Og hvad er tofu så? Det er såmænd koaguleret soyamælk som er presset til en fast masse. Det stammer fra asien og bliver spist i mange varianter, både i kød- og vegetarretter. I vesten spises det mest af veganere og vegetarer da det er en god proteinkilde.

Argh, jeg havde håbet at jeg kunne nære mig og ikke citerer Twilight - men jeg kan altså ikke dy mig alligevel. Evvvvvvard siger nemlig "My family... We think of our self as vegetarians. We only survive on the blood of animals. But it's... Like a human only living on tofu. It keeps us strong. But never fully satisfied". Aha, påstår den snehvide emo at man ikke kan få sin sult stillet og blive tilfredsstillet af tofu? Udfordringen er accepteret!

Der var 500 g i pakken. De 200 g gik til stir-fry og de 100 g til rullerne. (resten blev lagt i vand og gemt til en karryret dagen efter). Min nysgerrighed fik mig nemlig til at smage på det og lugte til det for at undersøge sensorisk hvad for en størrelse jeg her havde med at gøre. Skal jeg være helt ærlig? På det her tidspunkt overvejede jeg helt at droppe 'projekt tofu': det smagte af nul og lugtede lidt af sure sokker med et snært af våd hund. Men nu havde jeg jo besluttet mig for at det skulle lykkedes.

Tofu er smagsløst i sig selv, men er til gengæld meget villig til at optage smag. Jeg skar det til rullerne ud i mini tern og det til retten noget større. Og så var det med at få nogle smagsgivere banket sammen.

Man går jo sjældent galt i byen med treenigheden ingefær, hvidløg og chili.

En hel tørret chili, 5 fed hvidløg og hele den viste knold ingefær røg i minihakkeren sammen med en god sjat soya *wroom wroom*

Marinaden blev fordelt over de to portioner tofu, som derefter trak på køl i 3 timer. I mellemtiden tog jeg mig en lur og gjorde så grøntsagerne klar.

Først udblødte jeg en håndfuld kinesiske svampe "sort træøre" som herhjemme er kendt som Almindelig Judasøre. Dem kan man købe i asiatiske butikker overalt.

Efter en times tid i koldt vand er de klar til brug. De skal dog lige ses efter i sømmene. Der kan være en træls barket ende der hvor de har vokset på træet, men det kan nemt skæres af med en skarp kniv. Jeg hakkede nogle af svampene groft til rullerne og lod dem til retten være hele.

Bagerst er fyldet til rullerne: lidt fintsnittet rød spidskål, en stor gulerod i julienne og et løg i tynde både. Til min stir-fry blev det 'tøm køleskabet': løg, rød spidskål, snackpeber, 2 slags gulerødder og en bakke champignon.

Til rullerne blev grøntsagerne sauteret i lidt olie og tilsat tofuen + de hakkede svampe. Der blev smagt til med ganske lidt soya.

Jeg kølede det lidt af inde jeg lavede rullerne. Blandingen var heldigvis ikke så fugtig at den opløste dejen denne gang. Du kan se de første fuldkornsforårsruller jeg lavede lige her, hvor der også er en vejledning på hvordan man ruller dem.

Dejen var noget nemmere at ha' med at gøre her anden gang. Alle rullerne blev fine. De blev stegt gyldne i 180°C varm rapsolie og dryppede af på fedtsugende papir.

Da alle rullerne var færdige stegte jeg de store stykker tofu i olien til de blev gyldne i overfladen. Grøntsagerne til min stir-fry fik en tur på panden og blev vendt med 2 bundter kogte sobanudler (boghvedenudler) inden den stegte tofu blev tilsat.

Jeg gav soya og sød chilisauce til. Og så kommer det pinlige. Jeg havde besluttet mig for at slå to fluer med er smæk og få sluttet fred med smagen af koriander også. Men jeg glemte at komme det på. Æv.

Og dommen over tofu? Det smagte forbavsende godt! De stegte marinerede tern var nærmest lidt souffleret og nemme at tygge i. Smagen var behagelig og meget lang fra den rå. Det var ikke spor tosset og er helt sikkert noget jeg kan finde på at lege mere med. Ikke mindst fordi Luna fra ~Månebarnet~ har givet mig en masse tips om hvad for en slags tofu jeg skal købe og hvor. Hun er selv veganer og har en masse gode opskrifter med tofu på hendes blog.

Rullerne var fuldstændig fantastiske. Hvis jeg ikke vidst bedre ville jeg ha' troet at der var kylling i. Wuhu, succes over hele linjen. Det er bestemt ikke det sidste veganske måltid der bliver lavet her. Faktisk lavede jeg også den indiske karry 100% vegansk - den kommer på i morgen.

Den Olivado-konkurrence giver mig flere grå hår end godt er. I går sorterede de ud og slettede alle de ugyldige stemmer. Det betød at jeg fik slettet over 40 af de stemmer jeg ellers havde fået. Der SKAL stemmes med en gyldig emailadresse ellers tæller stemmen ikke. Yikes, det var en grim overraskelse. Jeg er af og til i tvivl om det er alt det bøvl og stress værd at deltage - men så tænker jeg på at det vil give mad på bordet i over et år hvis jeg vinder. Den chance kan jeg simpelthen ikke vende ryggen til. Det vil hjælpe mig rigtig meget på rette vej hvis DU vil hjælpe mig med at stemme på min grønne mayonnaise lige HER.

16 kommentarer:

 1. Tak for inspiration! Jeg har flere gange prøvet at lave mad med tofu, men det er endnu ikke blevet rigtig interessant at spise. Men de der forårsruller ser ud til at være et forsøg værd!

  SvarSlet
 2. Hejsa :)

  Tak for god inspiration med tofu.

  Jeg spiser jo vegetarisk, og har flere gange overvejet at kaste mig over et tofu-projekt, men har ligesom manglet inspiration og gode opskrifter.

  Nu må jeg jo helt sikkert i gang,

  De bedste hilsner fra Anita
  http://livogmad.blogspot.com/

  SvarSlet
 3. Tofu er ret lækkert, hvis det bliver lavet rigtigt! :D

  SvarSlet
 4. Det der ser ud til at være noget lækkert mad!
  Jeg er hooked på at få testet det, og så må vi se om mit alt-ædende far kan li' det ;)

  Jeg har taget mig sammen og givet dig en stemme i konkurrencen fordi jeg simpelthen syntes at du er den der fortjerner det mest! - Al held og lykke herfra!(:

  SvarSlet
 5. Da vi var sammen til blogtræf sidste år, fik jeg en ret med and, tigerrejer og tofu. Jeg var også spændt på hvordan det smagte, men de smagte rigtig godt.
  Har på arbejdet fået salat med tofu, hvor jeg ikke have set på skiltet at det var tofu og tog det for at være feta og så smager det rigtig væmmeligt!!

  SvarSlet
 6. Ville ønske jeg havde tusind mailadresser! Jeg har fået en virkelig god salat med tofu i hos Sticks'n'Sushi. Jeg tror det var det, der hedder silketofu - sådan noget helt blødt og smumset noget. Det var faktisk et hit! Ellers er jeg heller ikke den store fan af det hvide "kød"

  SvarSlet
 7. jeg elsker denne her beskrivelse: "det smagte af nul og lugtede lidt af sure sokker med et snært af våd hund"

  Fandme smukt! :D

  ... og tak for inspiration til det kæmpe glas tofu jeg har i en flyttekasse et sted...

  SvarSlet
 8. Se se... så det var det, du fik ud af tofufanatismen :-D

  Jeg synes stadig, at det er et pusseløjerligt produkt.

  SvarSlet
 9. Det ser jo ligefrem indbydende og lækkert ud, måske skulle jeg genoverveje tofu :-) Jeg tror mine dårlige oplevelser med tofu skyldes mangel på marinade..

  SvarSlet
 10. Den konkurrence giver også mig grå hår *SSS* du skal bare vinde over konkurrenten :-))))Joan

  SvarSlet
 11. @ Line:

  Du har så evigt ret, det er i dén grad Kmoster, der fortjener at vinde.

  @ Julie:
  Det er tilladt at stemme med ALLE mailadresser, du har. Nogle har jo en gmail eller hotmail-adresse ved siden af deres private, og det er helt i orden at bruge dem alle én gang. (Gør det, gør det!)

  @ Kmoster:

  Jeg skulle ha' en ja-hat så stor som en af de gamle Storebæltsfærger...

  SvarSlet
 12. Well well, what d'you know! Har ellers PRÆCIS de samme forestillinger om tofu, som du havde... hmm, måske det godt kan spises alligevel! Dine to retter ser i hvert fald FREMRAGENDE ud ;-)

  SvarSlet
 13. Hej Malou. Jeg har 2 foretrukne Blogs som jeg følger dagligt. Jeg er altid spændt på, hvad I har fundet på af spændende mad og dejlige sager. Men jeg må altså komme med en kommentar om jeres deltagelse i Olivados konkurrence. De sidste uger føler jeg der har været tiggergang fra dig om, at vi skal stemme på din opskrift - for så får du mad det næste år osv. osv. Jeg kan godt se at der er tæt løb mellem dig og Birte, men det er altså jer der har valgt at deltage i en konkurrence (med lækre opskrifter) men nu bliver det snart usmageligt med de daglige kommentarer og tiggerier om en stemme. Det er bare mit sure opstød fra en ellers glad og positiv person. P.S. Jeg har stemt.

  SvarSlet
 14. SEJ tofu-overvindelse. Jeg er inspireret og imponeret. Havde jo selv samme oplevelse - det smagte overraskende godt.
  Jeg tror, det handler om vores meet fastlåste forestillinger, som med så meget andet. Jeg så tofu som en kedelig sur sokke-erstatning for kød. Men hvis jeg ser det, for hvad det er, altså soyamasse, jamen så kan jeg jo godt lave mad uden at stå og fnyse og føle mig snydt for kød og hvad hulen ved jeg :-)
  Bare en tanke.

  SvarSlet
 15. Hej Nonisotrop, Karin, Anita, Jens, Line, Kari, Julie, Pernille, Piskehaps, Anna, Joan, Lisa, Eva og Fie.

  Tusind tak for alle jeres søde kommentarer og for støtten i konkurrencen :-)

  Tofu er ikke noget jeg vil købe selv og lave - men når det er med i vegetarkassen vil jeg forsøge at få det bedste ud af det.

  *bukker* er glade for at I kan finde inspiration her.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...