lørdag den 5. februar 2011

Olivado: opskrift nr 3 - grøn bønnepostej med butterbeans, basilikum og avocadoolie...

Mens jeg udviklede de 3 opskrifter til Olivado, overvejede jeg ikke kun smag, tekstur og anvendelighed - men også sundhed. Det førte mig ud i en retning der ikke alene er vegetarisk, men også vegansk. Men andre ord: noget der rent faktisk kan spises af ALLE. Her har jeg valgt at bruge avocadoolien pga dens høje indhold af E-vitamin, som ud over at være en fantastisk antioxidant også virker kolesterolnedsættende. E-vitamin virker også styrkende på immunforsvaret - noget jeg tænker meget på i forbindelse med min fibromyalgi. Mangel på E-vitamin kan ligefrem udløse muskeltræthed og påvirke nervesystemet til at give balance- og synsforstyrrelser.

Og hvad er der så i bønnepostejen?

Hovedbestanddelen er naturligvis bønner. Jeg brugte kogte limabønner eller butterbeans, som sikkert er det navn de fleste kender (man kan også sagtens bruge andre slags bønner f.eks hvide bønner). Se min guide til hvordan man behandler bønnerne lige her.

175 g kogte, pillede butterbeans

½ dl Olivado avocadoolie

1 spsk lys tahin (sesampasta)

Saften af ½ citron

1 potte basilikum

2 små eller 1 stort fed hvidløg

Salt/peber


Kom bønnerne i en egnet skål, pres hvidløget over og tilsæt citronsaft, tahin og avocadoolie samt salt og peber. Skyl og hak basilikum (gem lidt hele blade til pynt) og tilsæt også det. Kør det hele *wroom wroom* med en stavblender, eller i en alm blender hvis du foretrækker det.

Den færdige bønnepostej smages til med citron og ekstra salt. Anrettes i en skål og overhældes med lidt avocadoolie.

Bønnepostejen har flere anvendelsesmuligheder: som her på rugbrød med tomatskiver, til at smøre sandwich med, som fyld i wraps, til at dyppe grøntsager i, som base til vegetarfrikadeller og alle steder hvor man ellers ville ha' valgt hummus. Den kan også spises sammen med kødretter f.eks. stegt kylling eller dampet fisk. Jeg har sågar pisket en rest ud i en grøntsagssuppe.

Den første jeg lavede blev serveret til frokost en dag jeg havde Vita på besøg. Der lavede jeg også opskrift nr 2, som er salaten med vandmelon og rejer. Vi fik smagt på alle sagerne i forskellige kombinationer.

Jeg skal hilse og sige at bønnepostejen også er rigtig fin på et stykke ristet flutes med rejer, feta, tomat og dild.

Du kan vinde præmier for op til 11.000 kr og hjælpe mig til at vinde ved at stemme på en af mine opskrifter senest 27. marts. Jeg har udviklet tre opskrifter med Olivado Ekstra Jomfru Avocadoolie som inspiration til frokost, et mellemmåltid eller til aftensmad. Stem på din favoritopskrift og hjælp mig til at vinde.

Er det her din foretrukne opskrift af de 3, må du meget gerne hjælpe mig videre i konkurrencen ved at stemme på den her.

Opskrift nr 1: Mayonnaise med avocadoolie
Opskrift nr 2: Vandmelonsalat med feta, rejer & avocadoolie
Opskrift nr 3: Grøn bønnepostej med basilikum og avocadoolie

12 kommentarer:

 1. Uhh, det ser lækkert ud. Den skal jeg helt sikkert prøve at lave - smuk farve også :)

  SvarSlet
 2. Forresten så har jeg også lige stemt på opskriften i konkurrencen :)

  SvarSlet
 3. Og så har jeg også lige stemt :-) Lækre opskrifter alle 3.

  Mvh Anna

  SvarSlet
 4. Det både lyder og ser skønt ud - simpelthen sådan en flot farve :-)

  SvarSlet
 5. Har også lige stemt. Lyder da vildt lækkert, må helt sikkert prøve det en dag.

  SvarSlet
 6. Din bønnepostej lyder meget lækker, Malou - det vil jeg prøve at lave. Og jeg har selvfølgelig stemt :-)
  Varme klem og ha' en dejlig søndag :O)

  SvarSlet
 7. Hermed stemt! Du skal da vinde den konkurrence!

  SvarSlet
 8. Jeg har stemt på bønnepostejen! Dog har jeg endnu ikke prøvet den, men der ER købt ind til den :o)
  Jeg var jo tidligere veganer og har både lavet og fortæret en hel del bønnepostej + hummus, så kan sagtens forestille mig at din udgave er lækker....
  Pøj, pøj - håber du vinder :o)

  SvarSlet
 9. Jeg har sat link til at stemme på dig på min fb-profil - håber det er okay? og ikke bryder nogle regler. Konkurrenterne annoncerer jo også vidt og bredt, så nu må vi "ha dig ind i kampen" så du kan bevare din 1. plads :-)
  Joan

  SvarSlet
 10. Altid spændende med brug af nye olier og ingredienser generelt! Man skal udfordre sig selv ind i mellem. Bravo! God blog :)

  SvarSlet
 11. Ej hvor fint! Du har faktisk lavet en Libanesisk bønnesalat uden at vide det:) Libanesere spiser den dog uden at lave den til postej men som salat med arabisk durumbrød ved siden af. Man bruger også olivenolie i stedet for avocado og persille istedet for basilikum:) Sejt!

  Håber du vinder, med en af dine fine opskrifter -super gode billeder forresten;)

  Mvh
  Mariam

  SvarSlet
 12. Hej Miss A, Anna, Piskehaps, Maria, Conni, Madame, Fie, Bibbi, Joan, Nicolai og Mariam.

  Tusind tak for jeres dejlige kommentarer :-)

  Set i bagspejlet skulle jeg nok ha' blogget den her først, for det er kun den første opskrift der hiver stemmer hjem.

  Postejen kan holde sig ca 3 dage på køl.

  *bukker* mange tak for alle stemmerne og udbredelsen af opskriften.

  @Mariam - Uh, tak for tippet. Vil helt sikkert prøve at lave den på ægte libanesisk vis også :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...