torsdag den 10. februar 2011

Øh, hvad for en fisk....

Så fik jeg endelig skrabet lidt kræfter sammen til at blogge for. Jeg har godt nok savnet at skrive, men ordene har holdt mig for nar og nægtet at komme frem på kommando. Det er et mirakel jeg fik deltaget i konkurrencen, men der havde jeg jo både haft de skrevne opskrifter og indlæg liggende klar siden første gang konkurrencen skulle ha' været startet.

Men nu forsøger jeg at så hul på det igen og få skrevet et eller andet. Vil jo så gerne fortælle om Tallinn og alt den spændende mad vi fik dernede. Og hvad fik jeg så smagt af fremmedartede ting? Øverst på listen over nye smagsoplevelser står der bjørn og rensdyrlever, som begge var lige noget for mig.

Den sidste aften gik vi ikke ud og spiste, men handlede ind i det lokale supermarked, Stockman, og spiste på hotellet. Nogle af tingene kan man jo se hvad er ud fra emballagen eller placeringen i butikken. Men der var alligevel nogle ting vi ikke anede hvad var. Vi købte det alligevel og gik hjem og slog det op på Google translate. Den runde glas i midten nuppede jeg i en køler med fiskepålæg fordi jeg syntes det lignede torskerogn af en art. Jeg skrev ind hvad det hed og trykkede på 'oversæt' - der skete ikke en fis. Jeg troede nemlig at det stod på estisk, men det var i virkeligheden litauisk. Men den ændring i sprog prøvede jeg igen:

Javel ja, så altså en slags røget torskerognssalat. Det havde jeg mod på at smage.

Sif fik også en mad med det og tog straks en bid. Uha, hvor så hun sjov ud i hovedet. Jeg smagte straks og fik samme udtryk. Det var simpelthen 'fisket' på den forkerte måde. Og fedt, alt alt for fedt. Rognen lå som små hårde kugler i en røget mayonnaisedressing der ikke engang havde hørt fjerne rygter om salt. Men vi spiste da en mad hver - der skulle bare godt med oliven til så gik det. Vi var noget heldigere med de andre delikatesser.

Men da jeg lå og skulle sove den sidste nat, kom jeg alligevel til at tænke på at kombinationen af torskerogn og noget røget holder. Jeg har før lavet en torskerognssalat med rygeost, men den kunne godt laves i en anden version også.

Så den første gang jeg handlede herhjemme igen fik jeg scoret mig noget rygeost og torskerogn at lege med. For at få lidt farve og syre, tilsatte jeg også lidt syltede rødbeder.

½ dåse torskerogn, 3 spsk rygeost, 1 spsk mayonnaise og 1 spsk hakkede rødbeder. *wroom wroom* med stavblenderen og så var den klar til et stykke rugbrød.

Uhm, det er lige sådan den skulle være. Cremet, syrlig, letrøget og virkelig lækker. Jeg lavede også en sandwich med en fiskefrikadelle som jeg smurte med cremen - det var virkelig et hit.

Tusind tak til alle jer der har stemt på mig allerede, det er jeg meget glad for. Konkurrencen er skrap, for jeg er oppe mod indehaveren af en af landets mest populære madblogs med langt flere læsere end jeg. Jeg håber dog at DU vil give en lille hånd med og stemme på min mayonnaise her. Hvis jeg vinder kan det sikre mit madbudget i ca 2 år så jeg kan blogge videre grønt, økologisk og sundt.

Nu hvor jeg skal til at bo alene bliver økonomien meget stram og det er desværre økologien + mine elskede kasser fra Aarstiderne der skal skæres fra. Mit identitetsgrundlag som 'øko-madblogger' er i den grad truet, jeg har endda allerede overvejet om jeg burde sætte bloggen i bero og åbne en ny med budgetmad og kreativ anvendelse af rester. Det bliver garanteret sushifri zone! Ak ja, uden humor hvor var vi så?

15 kommentarer:

 1. Det fiskehalløj har ellers en funky farve - men godt lyder det nu ikke :-)

  Vi var i Tjekkiet for nogle år siden, og der var jeg i et supermarked med en virkelig spændende delikatesseafdeling. Desværre var der meget, jeg ikke turde købe, fordi jeg ikke anede, hvad der var i de forskellige sammenblandinger. I dag havde jeg nok været mere modig/dumdristig :-)

  SvarSlet
 2. Brugte du en hel dåse torskerogn; det fremgår ikke lige?
  Jeg synes I var meget modige i jeres indkøb - og flot at I hver spiste en hel mad af noget som bare smagte mærkværdigt!

  SvarSlet
 3. Sejt at i spiste en hel mad med det der ..lugte..!! ;-)
  Aarhus økologiske fødevarefællesskab (aoff.wikispaces.com) er min nye bedste ven når det kommer til lækre økologiske grøntsager. Måske en ide for dig også?

  SvarSlet
 4. Kære Malou,

  Godt at have dig tilbage! Har savnet dine indlæg :-)
  Lyder meget spændende med bjørn og rensdyrlever... og ganske lækkert!

  Kh. Eva

  SvarSlet
 5. Hej Klidmoster

  Jeg vil bare lige sige: Fat mod! Mit madbudget ligger, som følge af en tilværelse på SU og deltidsjob, på 1000 kr om måneden - og jeg lever 70-80 % økologisk. Det handler om benhård prioritering (meget lidt guf og intet andet af drikke end vand og the, ingen kødpålæg med mindre tilbud, ingen "eksotiske" frugter, alt brød hjemmebagt, kun kød 3-4 gange om ugen osv.) og at købe ind i Netto og Fakta, som efterhånden har et udemærket udbud af økologi. Det kan godt lade sig gøre! :)

  Kh Laura

  SvarSlet
 6. Så har jeg stemt på din mayo som lyder skøn og ikke mindst noget man kan bruge i hverdagen.

  SvarSlet
 7. Du ligger nr. 1 lige nu :-)

  SvarSlet
 8. øj hvor ser den sidste opskrift bare for god ud. Jeg har godt nok stemt på majonnaisen, men havde det været idag så var det, den her der var stemt på. Jeg har lige forsøgt, at stemme om uden held, men hvad betyder det også - du skal bare vinde og jeg kan se, at du ligger på en 1. plads :-)

  SvarSlet
 9. Et styk stemme på mayo'en herfra!

  SvarSlet
 10. Kære Klidmoster!
  Jeg tror at spare-mad og omsorgsfuld omgang med rester bliver et stort hit på din blog! Tænk at det er sparetid for rigtig mange mennesker, så hvis du kan inspirere os med din dejligt og kreative mad, så ville vi blive så glade! Så: Please: Giv ikke op! Vi kan slet ikke undvære dig! :O)
  Stinne

  SvarSlet
 11. Enig med ovenstående, det kan lade sig gøre - men det er sku ikke altid lige nemt. Mad (og især øko mad) er sygeligt dyrt i vores lille land. En dag blir det anderledes forhåbentlig. Røget torskerogn er et hit, helt enig:)

  SvarSlet
 12. Hejsa :)

  Jeg er meget ked af at høre, at du overvejer at droppe bloggen. Jeg er selv ny madblogger, men jeg har allerede fundet stor inspiration i din blog. Du var også hurtig til at anerkende min blog ved at følge den fast - det er jeg meget taknemmelig for :)

  Som de andre har været inde på, så findes der mange muligheder for billig, sund og økologisk. Jeg er selv blevet arbejdsløs, og har derfor måttet lægge madbudgettet helt om - og jeg vil her gerne anbefale Rema1000 og Fakta, hvor der både er discountpriser, bredt udvalg og økologi over næsten hele linien. Nu skriver du ikke, hvorfor pengene er blevet færre, men man lærer at tilpasse sig, bare rolig :)

  Dit arbejde på bloggen er vigtig, du formidler opskrifter, ideer og inspiration til sund mad med holdning..

  Kudos fra en fan.

  De bedste hilsner fra
  Anita
  http://livogmad.blogspot.com/

  SvarSlet
 13. Hej Klidmoster,

  har lige stemt på din mayo, der ser vildt lækker ud... som alt andet du laver :-)

  Syntes da ikke at en blog med budgetmad lyder kedeligt - som andre skriver her, kan der jo stadig være noget af maden, som er økologisk.

  Jeg bliver i hvert fald ved med at læse med.
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 14. Hej Malou,

  Pyhh.. Ja budgetvenlig mad kan være en udfording, især hvis man er bare lidt interesseret i miljøet og at man ikke ville hælde hva som helst indenbords.. Jeg har personlig et problem med halvfabrikeret mad, men der er vi så forskellige allesammen.. :-)
  Der er dog en ting jeg ikke laver selv; mayonaise..
  Og så viser du sådan et billede af Heinz Mayo, lige efter jeg er løbet tør! Altså :-) Så må jeg et smut til Århus igen.. Hvorfor kunne de ikke bare sælge det alle steder :-)
  Din torskerogns-salat ser forresten super lækker ud! En skøn idé med den røgede smag fra rygeosten :-)

  Kærligst Lea

  SvarSlet
 15. Hej Piskehaps, Signe, Ninapb, Eva, Laura, Helle, Godte, Anonym, Louise, Stinne, Nicolai, Anita, Mette og Lea.

  Tusind tak for alle de dejlige kommentarer. Det var SÅ dejligt at komme hjem til sådan en velkomst.

  Desværre er jeg vildt bagefter og magter ikke at svare hver enkelt - selv om I bestemt fortjener et svar hver og en.

  Maden i Tallinn var en spændende oplevelse - og det er lige gået op for mig at jeg helt har glemt at blogge mere om det. Det må jeg nok hellere gøre noget ved......når jeg kommer hjem fra København.

  Jeg har tænkt meget over bloggens fremtid - og billig økomad på budget er vist vejen frem.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...