søndag den 16. januar 2011

Osso Buco og italiensk bønnesuppe i Römertopf...

Well, kender i det med at man begynder at lave en ret og pludselig er det blevet til noget andet? Det skete for mig i dag. Intentionen var at lave en Osso Buco uden vin og tomat - med det endte op med at være en italiensk inspireret bønnesuppe på okseskank.

Hos Aarstiderne havde jeg i denne uge bestilt en pakke Osso Buco. Der var ca 1½ kg for 199 kr. Det syntes jeg var lidt dyrt, men når udnyttelsesgraden er så stor som den er her - så kan det godt gå. Jeg får 2 x 2 hovedretter og 2 gange frokost ud af den pakke.

Den hellige treenighed til en traditionel Osso Buco alla Milanese er: løg, gulerod og blegselleri. Det kunne også sagtens bruges her + lidt knoldselleri fra ugens kasse.

Det hele blev snittet ikke alt for fint. Jeg kom et helt hvidløg i, blot skåret over på midten.

Lidt smag skulle der også til, så jeg måtte i fryseren efter det grønne: laurbærblade, rosmarin og timian. Sorte peberkorn er et must og for sjov kom jeg 12 enebær med også.

Grøntsagerne fik lige et hurtigt knald på en pande i lidt olie inden de kom i den fugtmættede Römertopf. Halvdelen af krydderurterne og krydderierne blev vendt med i. Jeg fik et klidmosterflip og gravede en pose kikærter frem fra fryseren og vendte 2 dl i af dem også.

Kødet blev duppet tørt, drysset med salt/peber og vendt i mel. Det blev stegt gyldent i lidt SMØR og olie inden det blev lagt oven på grøntsagerne. Jeg dryssede de sidste smagsgivere over og hældte 6 dl hjemmekogt oksefond på. Römertopfen blev sat i en kold ovn som straks blev skruet op på 175°C. 3 timer senere hev jeg den ud og inspicerede indholdet.

Kødet var smørmørt og måtte løftes op med en hulske for ikke at falde helt fra hinanden. 3 dl af stegeskyen hev jeg op til at lave sauce af, men kom aldrig så langt. Jeg havde ikke lavet kartoffelmos eller ris til og vidste ikke rigtig hvad jeg foretrak. Jeg kigger på 'bundfaldet' og syntes det lignede starten på en slags minestronesuppe. Og *pling* så fik jeg en ide.

I det italienske supermarked Supermarco, i København, havde jeg købt en pose "Minestrone alla Montanara" - den ville jo passe som hånd i handske til det her. Blandingen består af byggryn (38%), røde linser, grønne azuki (mungbønner), tondini-, sortøjede- og sorte bønner. Jeg målte 2 dl af og kom dem ned til resten.

Jeg valgte også at tilsætte et glas flåede tomater, som jeg lige hakkede groft først. I mangel på bacon eller pancetta kom jeg ganske lidt røget paprika i. Römeren kom tilbage i ovnen i 45 minutter.

Det var 5 skiver kød. De to pillede jeg i små stykker og kom i suppen sammen med de sidste 3 dl stegesky (som fik yderlige 15 minutter). De sidste 3 er til aftensmad i morgen aften og til frokost tirsdag.

Den færdige suppe blev smagt til med salt, peber og et squeeze citron. Uhm, rustik og lækker comfort food der bare kunne skovles ind med ske. Men det var lidt hårdt ved maven og der kom en del dansk naturgas ud af de italienske bønner. I morgen bliver det vist til Osso Buco med sauterede grøntsager og noget godt brød.

Torsdag var rigtig hård at komme igennem. Jeg blev meget mere påvirket af dagen end jeg havde regnet med. Og hvor blev jeg glad og rørt over alle de dejlige kommentarer, mails og sms'er jeg fik - det varmede virkelig meget. Blogland har virkelig været en berigelse af mit liv.

I denne weekend har jeg hygget mig med ikke mindre end 14 bloggere. Ja, 14! Det er helt vildt.

Fredag var til superhyggelig madbloggermiddag sammen med Lars (Grydeskeen), Nadia (Foodfanatic) og Phillip (Faster Phillip). Lars og hans kone lagde hus til og så stod vi alle for en ret hver. Jeg havde desserten med. Jeg blogger nok om maden en af dagene, for den var virkelig et indlæg værd. Vi fik smagt god vin og snakket MEGET om mad. Glade og opstemte tog vi en taxa på Salon Salon og drak fancy drinks det meste af natten. Naj, hvor var det bare lige hvad jeg trængte til. Det var rigtig godt at komme ud og bleve luftet lidt. Men jeg kom naturligvis galt af sted, klodset som jeg er. Det lykkedes mig at sætte ild til mit hår på et stearinlys på baren - virkelig flot! Lars fik mig heldigvis slukket i en fart, men der mangler sgu en god luns af hestehalen. At jeg så faldt på isen udenfor da vi skulle hjem, tabte æsken med de ramekiner som desserten havde været i og smadrede de 3, taler vi ikke om. Ups!

Lørdag var alle Kagedåserne (på nær 2) samlede hos Sif for at fejre hendes før-30 års fødselsdag. Vi fik SÅ meget lækker kage som jeg også bliver nødt til at blogge om. Hun fik verdens sejeste gave - se selv her. Hun fylder faktisk først år d 25/1 og der sidder vi på Olde Hansa i Tallinn og spiser bjørn. Vi skal allerede rejse på næste søndag - og vi glæder os helt vildt til at komme af sted.

Der er mange spændende ting på menuen dernede. Men jeg vil altså helt udenfor min sikre zone og smage noget helt nyt. Kunne du forestille dig at smage bjørn?

13 kommentarer:

 1. Hehe - jeg kan godt lide udviklingen i retten - ind imellem bliver man overrasket (heldigvis positivt) over, hvad man ender med at lave i forhold til, hvad man troede, man ville lave :-P

  SvarSlet
 2. Jeg er så glad for, at du har sat fut under römeren, og retten lyder super.

  SvarSlet
 3. Lækkert! Jeg har længet gået og pønset på at kaste mig ud i sådan en herlig vinterret!

  SvarSlet
 4. Nej hvor lyder det lækkert! Har en masse oksekød, der helt sikkert også skal i min Römer når jeg engang er færdig med eksamensræset!

  Lige et spørgsmål: Tror du, at det kan lade sig gøre at stege en cuvette i en Römer? Det er jo ikke traditionelt simrekød, men da det har ry for ikke at blive vildt mørt tænkte jeg, at det måske var et forsøg værd.

  Og så lige et random tip: der er økopip i Føtex til 110 kr for ca 1500 gr i denne uge - har allerede scoret mig en basse på næsten 1700, der var kommet lidt for tidligt op i køledisken i weekenden. HAPS, så var der lækker thaikyllingebryst med spicy rosenkålssalat og resten er parteret og lagt i fryseren. Hvem siger at man ikke kan spise godt selvom man er på SU!? :)

  SvarSlet
 5. Hey, så fik du næsten det hele med i et indlæg alligevel :-)
  Det lyder skønt, og JA, selvfølgelig ville jeg spise bjørn.
  Knus

  SvarSlet
 6. Jeg elsker dine billeder - det er bare så smukt fotograferet! Og så må jeg må have lidt mere gang i min Römertopf, for det lyder vel nok lækkert :-)
  Varme klem!

  SvarSlet
 7. Jeg er helt vildt sulten og gad godt, det var Osso Buco, der stod på menuen i aften (eller hver aften!)
  Ser frem til at se, hvad I fressede i fredags - det kan da kun være en lækker middag med den forsamling ;)

  SvarSlet
 8. Uhm, Osso Buco er én af mine favoritter, sammen med alt det andet langtids simrede man kan komme i tanker om, og det med bønnerne kunne jeg også have fundet på, det ser da vildt lækkert ud. Jeg er heller ikke altid sikker på udfaldet når jeg går i gang med madlavningen

  SvarSlet
 9. Hej Piskehaps, Sifka, Marian, Laura, Signe, Madame, Mette og Randi.

  Det er pudsigt som en ting pludselig bliver til en anden. Og ja, man kan sagtens stege en cuvette i sådan en fætter :-)

  Tusind tak for jeres søde kommentarer.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 10. Mmm, jeg lavede igår osso'en klar, så den står i køleskabet nu, klar til at blive drønet i ovnen, når vi kommer hjem fra job.
  I andre opskrifter er der tit tomat i osso buco, det bruger du ikke her?
  Kh Maria

  SvarSlet
 11. Hej Maria.

  Nej, det var et forsøg på at lave en anden version. Jeg har lavet Osso Buco alla Milanese med tomat før, den opskrift liger her.

  Men jeg da jeg besluttede mig for at lave det her til en slags minestrone røg der nu et glas flåede tomater i alligevel ;-)

  Smart at gøre den klar til ovnen på forhånd. Bare det var mig der skulle ha' osso buco til aften :-)

  Kh Malou

  SvarSlet
 12. Ok, måske jeg prøver den anden variant næste gang... Kødet blev meget lækkert, men eftersom jeg er den eneste klidmoster her i huset, rørte resten af familien ikke grøntsagerne... :-) Havde måske hjulpet, hvis de var smurt ind i rød tomat... ;-)
  Kh Maria

  SvarSlet
 13. Superflotte billeder! Virkelig inspirerende! Jeg har aldrig lavet osso buco, men det må jeg prøve!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...