onsdag den 12. januar 2011

Ananaskylling i Römertopf...

I lørdags lavede jeg den første kylling i Römertopf. Jeg havde en dejlig kødfuld økofugl fra Aarstiderne og ville gerne lege lidt med den.

I min frugtskål lå en ananas fra sidste uges frugtkasse som trængte til at blive spist, så den fik en gennemgående rolle i måltidet. I mit skab fandt jeg en bøtte tørret ananas-salvie (Salvia elegans) fra Tines have. Jeg havde længe spekuleret på hvad jeg skulle bruge den til - nu var det pludselig oplagt.

Ananassen blev klargjort ved først at skære top og bund af. Frugten sættes på højkant og skrællen skæres af i baner. 'øjnene' skæres derefter af ved at skære en spiral rundt. Se en video af hvordan der gøres her. Jeg flækkede derefter ananassen på langs og stak kernen ud med en kernehusudstikker.

Den ene halvdel blev skåret i meget tynde skiver og lagt på en tallerken til en salat. Den anden blev skåret i grove stykker og lavet til fyld sammen med ½ citron, lidt tørret ananas-salvie, flagesalt og sort peber. Kyllingen skulle ligge på en bund af grøntsager: 2 porrer, 3 gulerødder og 3 stængler bladselleri.

Kyllingen skulle ha' en kryddersmørsbehandling - både under og over skindet. Rigeligt SMØR blev derfor rørt blødt med en masse smuldret ananas-salvie, hjemmelavet urtesalt, friskkværnet sort peber og et squeeze citronsaft.

Den fugtmættede stegeso fik bunddække af grøntsagerne og 2 dl god hønsefond.

Kyllingen blev skyllet, duppet tør og fyldt med frugtblandingen. Kryddersmørret blev fordelt over/under skindet og der blev drysset med lidt ekstra urtesalt og peber. Og så ville jeg sætte hele herligheden i ovnen. Men sådan skulle det dog ikke lige gå.........jeg havde nemlig, vanen tro, tændt ovnen. Og da en Römertopf jo ikke kan tåle store temperatursvingninger, var der ikke andet at gøre end at slukke ovnen igen og åbne ovnlågen for hurtig nedkøling. Noget senere satte jeg så soen i en lun ovn, drejede knappen op på 200°C og lod fuglen være i 1½ time. Jeg lavede tilbehøret færdigt så længe.

Ananassalaten blev toppet med lidt fintsnittet fennikel, vendt i olivenolie, vineddike og tørret estragon. Til sidst blev der drysset lidt salt og soltørrede tranebær over.

Jeg lavede også en salat af en rest kogt bulgur. Det blev til lidt spidskål (snittet i chiffonade), 2 appelsiner (skåret i fileter), kernerne fra ½ granatæble og 3 spsk ristet kokos (ristet på tør, middelvarm pande). Salaten fik en marinade af appelsin- og citronsaft, olivenolie, hvid balsamico, salt og peber.

Åh, sikke en duft der kom da jeg hev fuglen op. Den faldt nærmest fra hinanden så mør var den. Jeg fiskede grøntsagerne op og siede skyen over i en gryde. Den blev kogt ind, smagt til med agavesirup og citron, inden den blev jævnet med lidt økologisk majsstivelse. (skroget blev frosset til at koge fond på en anden gang)

Fyldet blev fisket ud og kyllingen parteret. Jeg kasserede citronstykkerne, men lagde ananassen på fadet. Den smagte virkelig godt og jeg elsker når fyldet rent faktisk kan spises.

Det var virkelig en succes! Vi spiste godt til, for klokken var blevet mange og vi var meget sultne. Alligevel blev der meget kylling til overs, men der var jo også godt med tilbehør. Jeg gemte 1½ bryst til søndag og frøs de 2 overlår og den ene vinge til en anden god gang. Det giver kød til 3 x 2 hovedmåltider for 150 kr.

I morgen vil jeg blogge om de rester jeg har brugt til at lave nye retter af i den seneste tid. Jeg sætter nemlig en ære i at smide så lidt som muligt ud.

Der er ekstra meget fokus på spild af mad i de her dage. I går aftes handlede Horisont om madspild for milliarder. Om de groteske mængder god og spiselig mad der hvert år bliver kasseret - inden det overhovedet kommer ud i butikkerne - og om det butikkerne smider ud inden det når forbrugerne. Det er virkelig et tankevækkende program. Og hårdt at se hvordan vestens overforbrug, misforståede oplysninger og holdninger til holdbarhed fører til sult og fattigdom i den 3. verden.

Det er os, forbrugerne, der har magten til at ændre den negative udvikling. Men det kræver en indsats. Vi er blevet så forkælede og forvænte at det er til at brække sig over. Vi forventer fyldte hylder og et uendeligt udvalg af varer - men vi gider altså ikke købe de varer der nærmer sig sidste salgsdato. Nu er det jo sådan at sidste salgsdato ikke er lig med sidste holdbarhedsdato - og på nær mælk, kød og æg - kan de fleste varer og produkter holde sig meget længere end emballagen oplyser. Det betyder at supermarkederne må kassere SÅ mange varer fordi vi hellere vil ha' de nyeste og yngste varer. Det er en direkte hån mod planeten. Puha, jeg ved jeg lyder superfrelst nu - MEN der er brugt jordens ressourcer, arbejdskraft, tid, penge og transport, foruden råmateriale, på at producere madvaren. Og så havner den i supermarkedets skraldespand (et grelt eksempel fra Horisont viser nogle grønne bønner dyrket i Afrika, transporteret 10.000 km til Frankrig - for at blive smidt ud) eller endnu værre - i DIN skraldespand! For statistikken viser at forbrugerne foretrækker at købe tilbud med '2 for 1' og så smide den del ud de ikke får spist. Ikke nødvendigvis fordi den når at blive dårlig - men fordi de hellere vil ha' noget andet.

Vi burde virkelig skamme os. Vi er nogle rige svin der smider mad ud 'fordi vi har lyst' til noget andet end det vi har. Og så køber vi bare noget nyt, for "Aj, det var altså kun en rest der røg ud". Vi har et fælles ansvar for at vende udviklingen. Selv vores dronning kan se vi er blevet en flok egoister - og hun har jo ret, vi gør nemlig lige det der passer os uden at tænke på andre. Men det er altså ikke nok at vente på at 'de andre' gør noget. For tænk lige: vi lever i en verden hvor der hvert halve minut dør et barn af sult. AF SULT. Tænk på det næste gang din mave rumler og der ikke lige er 'det' du har lyst til i køleskabet eller på supermarkedets hylder.

Og for pokker hvor giver det mig dårlig samvittighed at skrive den slags. Det her er jo en madblog - en endeløs parade af billeder af den overflod jeg kaster indenbords. Nu står det mig igen pludselig klart hvor stor forskel der er på at leve - og overleve.

Sorry, men det har kørt rundt i hovedet på mig hele dagen. Se selv Horisont og dan din egen mening her.

18 kommentarer:

 1. Vi har lige set programmet - og det efterlod mildest talt en dårlig smag i munden.

  Madspild er et emne, som det er vigtigt at få bragt op og gjort noget ved. Et glimrende sted at starte er lige nøjagtigt i sit eget køkken!

  Tak for at bringe det på bane!

  SvarSlet
 2. Jeg kunne ikke være mere enig - det starter med dig selv!
  Iøvrigt kan det undre mig såre, at man gør livet svært for de såkaldte "skraldere", der gerne fisker det op af supermarkedets containere, som ellers ryger på lossepladsen! Hvad sker der lige for det!?? Endelig nogen der vil minimere madspildet og så bliver de gjort kriminelle....

  SvarSlet
 3. Megafrelst - I love it!
  Ligegyldigt hvor bevidst man forsøger at være, vil der ind imellem være spild (gudskelov for hunden, som spiser mærkelige pålægsrester og den slags...), men jo mere fokus man har på det, jo mindre spild får man også.
  Laber kylling, fedt at du får brugt römeren.

  SvarSlet
 4. Kylling i topf er det hit. Det har jeg også gjort - og blir forbavset over, hvor kort tid, den skal have. Dit anannasfyld lyder godt.

  Ang.madsvineri: så kan jeg blive helt dårlig, når jeg ser og hører, hvad folk smider ud. Jeg smider ALDRIG ud. Dvs, der kan ryge 5 pastasløjfer i affaldsspanden, men det er virkelig på det niveau. Det lyder dybt frelst, men jeg gemmer små rester og så er det "restedag" af og til, hvor 3 personer får hver sin ret.
  Jeg KAN ikke smide mad ud, jeg er for sparsommelig, og så er der gået sport i at tage udgangspunkt i aftenens mad til øh, hvad er er der i køleskabet? En rest feta? Okay, vi tager den derfra.
  Madplan ville derfor heller aldrig virke for mig.
  Godt indlæg, KlidM. Vi trænger til at blive mindet om det - og beklager den lange kommentar

  SvarSlet
 5. Det geniale ved din blog er jo faktisk at du jævnligt har indlæg med hvordan-laver-man-7-måltider-på-1-kylling-og-koger-fond-på-skroget. Så du gør altså dit til at inspirere folk til at gøre det bedre. Takket være dig har jeg ikke alene kyllingeskrog men også persillestilke og en kålstok i fryseren til næste gang jeg fryser og vil have suppe. Det er lige i Svigermoderens (aka Krigsbarnets) ånd

  SvarSlet
 6. Jeg elsker rester (måske fordi jeg i praksis er alenamor og har et karrierejob og en mand som arbejder i Jylland og sjældent hjælper alverden til når han er hjemme). Det er så nemt når der er mad til to dage eller når noget bare lige kan snuppes op af fryseren. Og så har vi høns, der spiser alle mine rester og alle resterne fra forkostordningen på mit arbejde og tilgengæld er de søde at klappe og de lægger nogle æg og måske bliver de engang til suppe. Så frelst er jeg. Og jeg synes det er fint at være frelst. Og jeg synes ikke du er for frelst Moster K.
  Og når det er sagt så synes jeg ikke om supermarkederne klamme kødvarer og lign. Så når fx pålæg har ligget i tre uger og har en uges restholdbarhed, så er det ikke mig, der køber det, for jeg synes det er klamt. Og jeg synes måske nok at supermarkederne i lighed med supermarkeder sydpå kunne lære at købe det ind som kan sælges og så blot sælge varerne mens de er friske - helt friske.
  Signe

  SvarSlet
 7. Godt brølt løve :)
  Der er ikke noget mere sørgeligt end spild af mad eller ressourcer i det hele taget.

  SvarSlet
 8. Jeg går med dig. Jeg er arrig!

  SvarSlet
 9. Superindlæg!

  Et aspekt, som ikke kom frem i udsendelsen og som er lidt overset i debatten, og som jeg tror betyder meget for vores - overforsigtige - omgang med råvarerne er, at vi/mange ikke har et fortroligt kendskab til råvarerne, deres egenskaber, opbevaring tilberedning mv. Derfor bliver vi afhængige af vores synssans og datoerne på pakningerne. For at kunne gøre noget ved hele problematikken er der en kæmpe pædagogisk opgave der skal løses. Hvem skal gøre det?

  SvarSlet
 10. Voldsomt lækker kylling og SUPERGODT indlæg.

  Jeg har jo arbejdet i butik i mange år efterhånden og der kan man altså opleve mange provokerende ting og sager.

  Blandt andet har jeg arbejdet i Føtex i Holme, hvor bagermesteren blev sat til at bage ekstra kager og brød klokken 17 om eftermiddagen, hvis disken var ved at se knap så fyldt ud. Det kunne godt være, at vi så måtte smide det ekstra ud klokken 20, men det var der ikke noget at gøre ved, for der skulle også være fyldte fade til de sidste kunder...
  Jeg vil jo til enhver tid mene, at hvis man kommer og handler klokken lidt i lukketid, så må man nøjes med det der er eller undvære.

  Faktum er i hvert fald, at vi hver aften smed brød ud i sådan en container med hjul og plastiklåg. Den blev fyldt hver aften og for det meste måtte vi også op og stampe brødet sammen og desuden fylde i sorte sække.

  Derudover laver Føtex et rigtig godt fransk landbrød, som kom i sortimentet mens jeg var der. Der var blevet satset rigtig meget på den nye, franske brødserie, blandt andet havde bagermestrene været i Frankrig og besøgt møllen, hvorfra melet kom.
  Der var desværre stadig nogle startvanskeligheder med brødet, navnlig fordi det var meget vigtigt, at det var 100% autentisk og det betød, at der skulle være en masse store lufthuller inde i brødet, når det blev skåret op. Det kneb lidt med at få hullerne store nok, men det var kunderne egentlig glade for, for som de sagde : så er det altså lidt nemmere af spise syltetøj, smør, honning, smøreost, eller hvad det nu kunne være, når ikke det hele ryger ned i hullerne.

  Ikke desto mindre blev enden på det, at vores bagermester fik ordre på, at han hver morgen skulle skære et fransk landbrød op inden de kom ud i butikken til salg. Min afdelingsleder i bagerdisken skar som regel også et op, for hun mente ikke det var nok med ét brød. Og så kom varehuschefen også gerne igennem bageriet og skar et brød op. Disse 3 brød blev så kasseret, men det mest groteske er faktisk, at hvis ikke hullerne var lige så store som de skulle være, så blev alle brødende kasseret. Og her taler vi altså over 60 brød om dagen der røg i containeren - FORDI HULLERNE IKKE SÅ UD SOM I DE ORIGINALE BRØD!!!

  Brødet smagte i øvrigt glimrende - med eller uden kæmpehuller:-)
  Men det skete desværre jævnligt, at brødene ikke bestod testen.

  I dag bestemmer jeg jo heldigvis selv over disken i Kvickly, og selvom der stadig ryger brød ud om aftenen, så forsøger jeg at holde det på et minimum.
  Til gengæld må jeg så finde mig i kunder der kommer i butikken klokken 19.30 og brokker sig over, at der ikke er ret meget kage og brød tilbage. De forventer ganske enkelt, at disken skal være stopfyldt, om klokken den så er 10 om formiddagen eller 19.30 om aftenen...

  Det blev vist et rigtig langt indlæg det her - det var da ligefør jeg skulle have lavet et blogindlæg om det istedet, men nu blev det så din blog det gik udover:-)

  SvarSlet
 11. Åh jeg er så harm og enig, og prædiker gerne til alle mulige mennesker, der ikke gider høre på mig. Ved ikke, om det er vejen frem, men kan ikke holde kæft. Mine forældre (min mor) er RIGTIG slem til ikke at planlægge sine indkøb, og derfor pludselig have syv pakker skinke og fire bægre creme fraiche, der selvfølgelig når at blive dårligt, inden hun får det brugt. Og det er da uetisk, når man kunne holde ti underernærede børn i live i tre uger på det. Jeg prøver virkelig ikke at smide noget ud, og det lykkes egentlig meget godt. Hvis man ikke gider spise det, der er i køleskabet må man fryse det, færdig arbejder. Begynder at hade hele den grådige, fede, egoistiske vestlige verden. ARGH! Bliv ved med at råbe op, så vi ikke skal råbe alene!

  SvarSlet
 12. Selvfølgelig - ananas og kylling er da gode venner! Hvorfor søren har jeg dog ikke tænkt på det... *slurp*

  Jeg har ikke set programmet, men jeg har haft 'Stop spild af mad'-badget på min blog stort set fra dens første dag - og jeg lever også efter samme principper.

  SvarSlet
 13. HELL YEAH! Det kan ikke siges bedre.

  Det, der virkelig koger min kartoffel, er når der kommer en besked rundt på Facebook fra et herberg, der står og mangler brød og kaffe til sultne hjemløses morgenmad... og man ved, at der samtidig smides ukristelige mængder ud i supermarkedet på den anden side af gaden. Her! I Danmark! I flæsk-og-fleece-og-fucking-familieguf-land. Jeg kan ikke forstå det og ikke ha' det.

  PS: Jeg ønsker mig brændende en Römertopf til min fødselsdag og får jeg en, vil jeg kaste mig over din opskrift her (minus smør, selvfølgelig). Det ser meget dejligt ud!

  SvarSlet
 14. LaTascha - Virkelig skræmmende læsning :-/

  SvarSlet
 15. Tak for opsangen! Jeg er helt enig, selvom jeg desværre også til tider selv et madsvin, der smider for meget ud. Spildet er dog blevet mindre efter at vi er begyndt at købe ind og spise efter ugeplaner. Men rester er vi ikke altid så gode til at få spist herhjemme, det vil jeg arbejde på!

  Og dejligt med flere römertopf-opskrifter. Den kylling ser bare så mør og lækker ud (savle savle).

  Mvh Anna

  SvarSlet
 16. Super duper godt indlæg Malou!
  Jeg er helt enig; Dine "så meget mad i een kylling indlæg" er geniale. Det er SÅ godt at du kan inspirere os (især mig) til omsorgsfuld omgang med rester! Vi er tre som spiser meget forskelligt og på forskellige tider, så et hvert råd er guld!

  Det er bare så godt at du tager fat på det! Tak! :O)

  Stinne

  SvarSlet
 17. @Lisa - Jeg tænker stadig meget på det program. Yikes.

  @Bibbi - Der burde simpelthen ansættes folk i butikkerne til at give tingene væk til skralderne den dag tingene udløber. Det ville være wiw-win for alle parter!

  @Signe - Oh, yes. Megameget frelst. Det må være godt at ha' en hund at proppe rester i. ELSKER den Römer :-)

  @Zette - Den har allerede vist sig at være en god investering. Tak :-) Fedt at læse at du også tager madspild alvorligt. Respekt :-)

  @Tine - Awwww, så sød du er. Det er vel nok dejligt at høre at du gemmer ting i fryseren på den måde :-)

  @Signe - Dejligt at høre. Jeg er helt enig, butikkerne burde sælge flere friske varer. Afskåret pålæg der kan holde sig i ugevis kan ikke være sundt. Smart at give hønsene rester :-)

  @Mette - Nej, det er meget trist. Tak :-)

  @Lise - Tak :-) Jeg tænkte faktisk også på det. Der burde være et fag i skolen der kunne ruste børn til at blive forbrugere, på godt og ondt - eller noget i den retning. Ellers bliver de alt for lette ofre for reklamer og datomærkninger.

  SvarSlet
 18. @Anne - Tusind tak skal du ha' :-) Det er simpelthen grotesk med de brød. Jeg bliver helt harm over det. Men jeg kender det desværre alt for godt fra caterbranchen. Fadene SKAL være fyldte, ellers føler kunden at det er skrabet. Det er nok den holdning man skal arbejde på at ændre. Det ville i hvert fald være med til at minimere en masse spild. Din kommentar er mere end velkommen, det er en vigtig debat. Så tak :-)

  @Laura - Sådan! Dejligt at høre at du også har fokus på at bekæmpe madspild. Så kan vi råbe op sammen :-)

  @Piskehaps - Uh, det var guf - savl du bare ;-) Ja, ved godt at du gør dit for at bekæmpe madspild. Det er fedt med Stop spild af mad bevægelsen!

  @Godte - Fedt, jo flere jo bedre ;-) Ja, er det ikke skræmmende med alle de brød?

  @Fie - Ja, det er mig også en gåde hvorfor vi ikke kan sørge for at fordele tingene bedre. Giv dog de sultne mad i stedet for at smide det i skraldespanden. Det er helt pløk. Tak, jeg er sikker på at du også kan lave en masse skønne fedtfri lækkerier i en Römertopf :-)

  @Anna - Godt at høre. Der er mange der siger at madplaner giver meget mindre spild. Kan du ikke ha' rester med på madpakke? Tak, du kan tro den var mør og saftig :-)

  @Stinne - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg er glad for at du kan bruge opskrifterne til noget. Tak for snakken forleden :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...