mandag den 26. april 2010

Næsten som hjemme i Indien...

I dag har jeg tilbragt en del tid i køkkenet. Min veninde B kom nemlig forbi til en bid mad. Dr. Max har haft hendes computer i behandling og nu var patienten så klar til udskrivelse. Jeg lavede en kæmpe gryderet, så der også er til de næste dage. I morgen skal jeg på Skejby og ha' lavet et lille indgreb i narkose, så der bliver ingen madlavning de næste dage.     

Jeg lagde ud med at lave en karryblanding af alt godt fra krydderihylden: stjerneanis, kardemommekapsler, allehånde, nelliker, brune sennepsfrø, korianderfrø, sorte peberkorn, bukkehornsfrø, anisfrø, 1 laurbærblad, hel kanel og en tørret chili. Jeg ved at der er 2 chilier på billedet, men jeg brugte kun den ene - de er nemlig mega hotte. Først brækkede jeg stjerneanisen fra hinanden, det er kun de blanke frø indeni jeg bruger. Kardemommefrøene vrides ud af kapslerne og kanelen brækkes i små stykker. Alt krydderierne (undtagen chili, kanel og laurbærblad) ristes på en varm pande uden at branke, afkøles, blandes med resten og males i en kaffemølle. 

Til gryderetten brunes kødet først godt af i olivenolie. Jeg brugte 800 g hakket oksekød og 400 g lammekød. Der tilsættes derefter 4 grofthakkede løg, 6 fed hvidløg i skiver og et stort stykke skrællet ingefær, ligeledes i skiver (ingefæren koger med, men fiskes op inden servering). Karryblandingen tilsættes sammen med 2 ds flåede tomater (fra Demeter) og 1 ds kokosmælk. 

Retten fik også lige et skud gurkemeje og lidt ekstra karrypasta. Hele herligheden simrede under låg, ved meget svag varme, i ca 3 timer. Grøntsagerne og garnituren blev gjort klar i mellemtiden. 

Jeg kan godt lide en langtidssimret gryderet, hvor man tilsætter grøntsagerne til sidst. Der skal være både farve og bid i dem. I dag blev det 'alt godt fra kassen' der blev anvendt. I denne uge har jeg fået den store basiskasse, der bla indeholdt blomkål og disse lækre gourmetbønner. Blomkålen blev til salat (som jeg fandt inspiration til her), bønnerne blev snittet på skrå og sendt i gryderetten. 

Ud over bønnerne, skulle der 1 gul peber, 2 gulerødder og 1 squash (uden kerner) i retten. 

Blomkålen blev først brækket i store buketter. Derefter blev buketterne skåret i meget tynde skiver. Det kan med fordel gøres på en mandolin, men da jeg ikke ejer en sådan (*host host* det er snart min fødselsdag) gjorde jeg det i hånden med min store stygge kokkekniv.

Blomkålen fik selskab af gulerodsblomster (lavet med kannelerjern) og 4 fintsnittede ramsløg. Grøntsagerne blev vendt i en marinade af olivenolie, hvid balsamico, fuldkornssennep og salt. Inden servering blev der drysset med hakkede, saltede pistacienødder og soltørrede goji-bær. Goji er forresten helt vildt sunde og indeholder over 500 gange så meget C-vitamin som appelsiner. Jeg håber de hjælper med at slå min forkølelse ned i en fart.  

Til sådan en omgang stærk mad er det godt med en kølende raita. Igen var der ting fra kassen jeg kunne bruge. Tomaterne fik fjernet kernerne inden de blev skåret i små tern, agurken fik samme behandling. Ramsløgene blev skåret i chiffonade (rullet stramt og skåret papirtyndt).  

Dressingen blev rørt sammen af 1½ dl skyr og 1½ dl græsk yoghurt, smagt til med citron, salt og lidt garam marsala.

Og så var det bare med at få maden færdig til bordet. Jeg kogte sorte fuldkornssris til. Da der var 10 minutter til risene var færdige, kom jeg de snittede grøntsager + en dåse drænede kikærter i gryderetten. Den blev også smagt til med salt, agavesirup og citronsaft.

Hov, jeg har jo helt glemt de syltede løg. 2 alm løg og 1 rødløg snittes i meget fine både. Lagen koges af 3 dl eddike og ca 7 spsk rørsukker. Lagen tilsættes anisfrø, korianderfrø og sorte sennepsfrø - ca 2 tsk af hver. Den varme lage hældes over løgene, der trækker på køl i et par timer. Inden servering vendes løgene med rigeligt hakket, bredbladet persille. Signe serverede syltede løg sidste gang jeg besøgte hende og jeg var hooked med det samme. Jeg lavede dem til shawarma i påsken og Max bad mig lave dem til indisk mad engang. Det blev så i dag. En skål med mangochutney og et par naanbrød fuldendte måltidet. 

Nu vil jeg prøve at få lidt ro. Det ville være løgn at sige at jeg ikke er nervøs for i morgen. 

søndag den 25. april 2010

Godt og skidt...

Tja bum, det går op og ned i tiden. Noget er godt og noget er skidt. Den her omgang fibro-influenza er heldigvis ikke så slem som først frygtet. Forkølelsen er minimal og jeg hoster kun lidt. Men jeg er permanent træt og har ondt, ondt, ondt.

I går samlede jeg mig dog nok sammen til at kunne tage en tur i biffen. Jeg slæbte med vold og magt Anarkisten med ind og se 'Remember Me'. Well, hun gik nu med ret frivilligt - hvilket jo er heldigt eftersom jeg knapt nok kan slæbe en liter mælk. Hold da helt ferie, det var jo en rigtig god film. Det var slet ikke hvad vi havde forventet. Ham der den falske Edward, Rob....et eller andet kan jo rent faktisk spille skuespil. Det var en rigtig lille fin perle af en film. For at citere Sif: "Den er en anelse deprimerende, men også helt fantastisk livsbekræftende". Og jeg måtte rent faktisk bide mig lidt i kinden for ikke at tude til sidst. Ikke fordi jeg ville skjule at den berørte mig, men fordi de 3 piger bag os allerede tudbrølede. De havde også haft en hård nok tur i biffen. Tænk sig, de var fra starten blevet anklaget for at ha' sat sig på NOGENS pladser *fløjte*.  

Den bette brite er helt fin som levende lyserød snack og ikke kun som død, lidende glimtefryns. 

Det var helt rart at komme ind til byen i det gode vejr. Rådhusparken er fuld af blomstrende krokus, det er et virkeligt smukt syn.

Puha, jeg har 7000 madindlæg jeg ikke har fået blogget. Både om god og om dårlig mad. 

Jeg har f.eks leget 'find bøffen' i en take-out burger. Følte mig temmelig snydt da jeg til sidst vandt legen. De skulle fandme skamme sig over at sælge den slags til sultne mennesker! 

Men jeg har altså også lavet noget virkelig godt mad selv. I påsken lavede jeg langtidstegt lammeshawarma a´la Signe, men med marinade løst efter Price. Krydderierne til marinaden: garam marsala, kanel, allehånde, nellike, kardemomme, muskat, spidskommen og sort peber.

Jeg lavede hummus til, med de samme krydderier der var i marinaden til kødet. Wow, det var godt. Det blev også til (Signes) syltede løg og en salat af durumkerner. Alle billederne af de forskellige ting (incl udbeningen af lammekøllen og en nær katastrofe) samt opskrifterne findes her

I morgen skal jeg ha' en veninde på besøg til mad og film. Alt efter hvor mange skeer jeg har, bliver det enten indisk eller italiensk. Og så har jeg også lige 4 restaurantanmeldelser på vej. Oh la la, det bliver bestemt godt!

torsdag den 22. april 2010

Status...

Så er jeg hjemme i blogland igen. Jeg kom dog allerede hjem i tirsdags. Søsterboblen var fantastisk, men jeg havde ikke kræfter til det ret længe denne gang. Det arrangement jeg skulle ha' været til i Greve blev aflyst pga den stygge askesky, kokken kunne simpelthen ikke komme til landet. Jeg fornemmede at skeerne ikke kunne række den aftalte tid ud og tog hjem i stedet for. Der kommer flere skønne søsterbobler i fremtiden - nu gælder det bare om at samle nogle kræfter!    

I søndags var vi i Helsingør, hvor min far boede. Min søsters mor (fars enke) er flyttet tilbage i huset hvor de boede sammen. Det var SÅ mærkeligt at være tilbage i det hus, men også meget dejligt. Jeg har mange gode minder derfra, så det udløste en syndflod af følelser. Lige netop der manglede han allermest. Jeg havde ikke været der siden hans begravelse for næsten 12 år siden. Vi tog også et smut forbi kirkegården. Jeg blev helt overvældet og græd. Da vi gik, sendte min lille niece på 3 år et kys ud i luften og sagde: "Farvel morfar". Selv om han aldrig fik det skønne lille kræ at se, har min søster alligevel sørget for at gøre ham til en del af hendes liv. Puha, jeg smeltede lige lidt (læs: meget) der. På den gode måde. Døden bør ikke være et tabu, heller ikke for børn. Hatten af for søs!    

Mandag aften tog vi ud og spiste sushi. YaYa Sushi er et nyåbnet sted i Brønshøj med 'running sushi'. Du godeste, det var jo fantastisk. Kvaliteten var overraskende god, udvalget varieret og spændende.

Det eneste problem er at sige STOP inden maven springer. Se lige denne skønhed der kom rullende forbi - en gunkan (slagskib) med laks og tobiko (flyvefiskerogn) som jeg ELSKER. Det 'popper' i munden på den mest fantastiske måde. Ren fryd! 

Hvis jeg skal være helt ærlig - og det vil jeg helst: så går det ikke helt vildt godt for mig i tiden. Det har været rigtig svært at blive førtidspensionist. Det har været svært med alt den ventetid. Var vi købt eller solgt? Fik Max job eller ej? Der er sket nogle ting i mit sociale liv der har påvirket mig meget. Nogle har lukket mig ind, andre har vendt mig ryggen. Det er hårdt at være så skrøbelig, som jeg, i de sociale relationer og så blive valgt fra, men jeg ser det som en sorgprocess og bearbejder det som en sådan. Desværre lægger der en stor dæmper på min lyst til at blogge og twitte. Pludselig blive jeg igen for opmærksom på det skrevne ord. For hvem læser nu med hvor og hvem tolker nu på hvad? Der er blevet stillet spørgsmålstegn ved min integritet og evne til at væretage fortrolighedens interesser. Det kan jeg kun ryste på hovedet af - jeg er 'trods alt' et anstændigt menneske! 

Det er lige nu en daglig kamp med min sygdom. For at citere Kagekonen: "Fibromyalgien blomstrer i fuldt flor, desværre er dens blomster ikke kønne". Jeg kunne plukke den grimmeste buket til alle vaser i huset. Men jeg retter ryggen og møder den med oprejst pande - fandme om den skal få mig ned med nakken. Det er langt bedre tider i vente. Det er jeg sikker på! 

For ikke at stresse mig selv ihjel, nulstiller jeg alle feeds og kommentarer. Jeg trawler lige hurtigt igennem og svaret på konkrete spørgsmål. Vi ses derude ☺

torsdag den 15. april 2010

Lun på laks...

Det er svært af få armene ned. Hvor er jeg bare glad og lettet over at Max fik det job. Jeg kan virkelig mærke nu hvor mange kræfter det har kostet med den ventetid. Det er godt nok heller ikke meget madlavning det er blevet til. Men jeg håber på at komme hjem fra søsterboblen i næste uge og gå i køkkenet med fornyet energi. 

I forbindelses med påsken havde jeg købt nogle lækkerier som slet ikke blev spist. Så i mandags kunne jeg hive en hel røget lakseside frem og lege med. (Ibber - du må godt lave lakselyde)

Det blev til en hurtig omgang kold aftensmad der bare skreg forår. Let, lækkert og smukt.

Først skulle laksen 'pelses'. Til det formål har jeg verdens ondeste laksekniv. Det er ikke så tit den kommer op af skuffen, så det var et kært gensyn. Det var en gave fra min fagforening da jeg vandt DM. Nu hvor jeg virkelig har brug for de gode minder fra mit arbejdsliv ser jeg på den med helt andre øjne. Anyway, laksesiden trimmes for tørre kanter og uønskede bidder. Jeg frøs lidt under halvdelen, den skal bruges i forbindelse med min fødselsdag. Af resten skar jeg nogle store tynde skiver på skrå til aften og gemte resten til tirsdag. 

Til laksen lavede jeg en frisk creme. En pakke økologisk Philadelphia blev rørt blød med en sjat mælk og smagt til med 2 slags sennep, salt (ikke for meget, for fisken er jo meget salt), peber og citronsaft.

Og så var der 'saml-selv' aftensmad. Jeg serverede agurk (uden skal og kerner), radiser i papirtynde skiver og karse til. I stedet for brød, gav jeg italiensk 'knækbrød' til. Well, mest fordi jeg havde glemt at købe brød. 

Tirsdag eftermiddag fik vi så den gode nyhed om jobbet, så det måtte jo fejres lidt. Det blev lagt et par gode flaske på køl og jeg skrottede frikadellerne til fordel for mere let fiskemad.

Jeg kalder det laksemousse, men der er ikke piskede æggehvider eller andet i til at gøre den luftig. 'Blendet laks' lyder bare lidt tamt. Røget laks i tern (ca 200 g) blev blendet med 2 spsk græsk yoghurt, 2 spsk af flødeostecremen ovenfor og 1 tsk fuldkornssennep.  

Uh, jeg tror måske jeg vil kalde det for en laksecreme (tak Sif). Den er god til kiks, som sandwichfyld, til kanapeer eller som her med godt brød.  

Max ELSKER rejer, så jeg skaffede nogle af de store grønlandske til huse. De fik en dressing af Heinz mayonnaise, græsk yoghurt og en masse hakket dild som selskab. Det var en glad mand der gik fra bordet i tirsdags.

Nu holder bloggen pause til jeg kommer hjem fra søsterboble næste torsdag. Og det bliver med en masse spændende oplevelser i bagagen. På tirsdag skal jeg nemlig deltage i et noget anderledes arrangement om gourmet fastfood. Det står der mere om her. Jeg får lov til at stille spørgsmål og har allerede en hel stribe klar. Sidder der nogen derude der også har spændende, kritiske, interessante eller provokerende spørgsmål de gerne vil stille, så smid mig en mail eller læg en kommentar her.  

Bye, bye, blogland - pas god på jer selv og hinanden.

tirsdag den 13. april 2010

Happy ending...

Hold da fast for en dag. Den startede noget træls, men endte helt fantastisk. Endelig er den lange ventetid og usikkerhed ovre: Max har fået drømmejobbet i hus!  

Tusind tak for alle de venlige ord, støtte og opmuntring fra alle jer her i blogland. Det har vi begge sat stor pris på i de svære måneder der er gået! Endnu engang må vi glædes og forundres over alle de dejlige mennesker der har villet os det bedste. 

Jeg håber at der nu falder ro over det lille hjem. Det har været en kæmpe stressfaktor og har kostet mange søvnløse nætter ikke at vide hvordan det skulle komme til at gå. Forhåbentlig vil der nu komme overskud og flere skeer at gøre godt med. På torsdag kommer min kære søster. Vi tilbringer først et par dage her inden vi kører hjem til hende på Sjælland. På fredag har Max inviteret søsterboblen med på Restaurant Fureby for at fejre den gode nyhed. Oh la la......

mandag den 12. april 2010

Med på en kigger...

I går havde jeg den fornøjelse at være med på en kigger. Ikke af den frække slags, men af den meget interessante slags. Sif (Anarkisten) udbyder kurser (1 for begyndere og 1 for øvede) hvor man kan lære at pynte kager efter Lambeth Metoden. Desværre har jeg ikke længere mulighed for at deltage i den slags. Det vil give rigtig trælse smerter i hænder og håndled, men kigge på - det kan jeg. 

Her er et eksempel på Lambeth, udført af Sif. I går skulle et hold øvede kursister så prøve kræfter med nogle af de elementer der ses her. Og det gik til opgaven med krum hals under Sifs kyndige vejledning. For pokker hvor det kløede i fingrene for at deltage. På et tidspunkt var jeg ved at flå sprøjteposen ud af hånden på naboen af bar iver. Jeg bliver altså nødt til at investere i sådan et sæt sprøjtetyller og prøve bare lidt. Om ikke andet kan jeg øve lidt til pyntningen at årets peberkagehus.

Glasuren bliver sprøjtet på kagen i mange omgange. Det er en relief-teknik hvor man bygger i højden i flere lag. Det gælder om at ha' tungen lige i munden.

Når kagen er færdigpyntet, skal glasuren tørre. Derefter kan den pyntes med spiseligt guldpulver rørt op i alkohol.

Det er ikke rigtige kager, men flamingo dummies man pynter.  Efter kurset må man tage den med hjem. Hvis man passer godt på den og ikke udsætter den for fugt, kan den holde evigt. Har du mod på at prøve kræfter med Lambeth, så har Sif en plads tilbage på kurset for begyndere d. 8 maj. Du kan tilmelde dig her

Det var ikke nogen tilfældighed at det lige netop var kurset i går jeg gerne ville med til. Der var nemlig et par af kursisterne jeg glædede mig til at møde IRL, nemlig Piskeriset og Hanne. Vi havde på forhånd aftalt at gå ud og spise sushi sammen med Sif bagefter, så der ventede et bord på Sushi+ i Bruunsgade. Og så gik snakken over stok og sten. Det er så dejligt at møde folk fra blogland og snakke med personerne bag de blogs man følger med i.     

Jeg fik en skøn menu med 12 stk, tangsalat og lune edamamebønner med havsalt og citron. Totalt i orden måde at slutte dagen af på. Hanne kørte mig hjem bagefter og jeg gik direkte i brædderne. Det havde været en lang god dag! 

Der sker rigtig meget i de her dage. Vilde planer er blevet lagt, tilmeldinger til spændende arrangementer er afsendt og søsterboble er planlagt. Jeg skal lige fordøje det hele, så skriver jeg om det. Vi venter også stadig på svar om Max har fået job eller ej. Ventetiden bliver bestemt ikke nemmere. Og nu vil jeg simpelthen gå i seng, jeg er helt svimmel af træthed. God nat og sov godt!

fredag den 9. april 2010

Et lille pip herfra...

Hmm, mine planer om at blogge er gået lidt i vasken på det sidste. Der er hverken overskud eller kræfter til noget særligt. Der er sket nogle ting som har gjort mig rigtig ked af det, men det er for privat at skrive om her. Det er i det hele taget en mærkelig tid. Fibromyalgien har godt fat i mig og giver kun modvilligt slip i korte perioder. Det er længe siden at jeg har haft så ondt i så langt et stræk.  

Vi går stadig og venter på svar om Max har fået ønskejobbet eller ej. Ventetiden stresser desværre, men til gengæld har vi så lidt ekstra tid sammen. I aften vil vi så gå ud og få en bid mad og for at hygge os lidt.

I afskedsgave fra Maxs gamle arbejde, fik han 1 Smartbox til brunch og 1 til et restaurantbesøg. Vi har bestilt bord på Restaurant Simoncini hvor vi glæder os til at blive forkælet med lækker italiensk mad og vin. 

onsdag den 7. april 2010

Hjælp Stine...

Ude i blogland bor der en pige ved navn Stine. Hun har en skønherlig blog 'Stinestregen' hvor hun poster tekst og tegning om/fra sit liv. Det forholder sig sådan at Stine bliver hjemløs fra 1. maj - og det er jo noget hø. Kender du nogen, der udlejer en lejlighed i Århus C? Så kontakt Stine. Læs mere lige her. På forhånd tak!

Jeg stiller en stor dåse Kusmi the på højkant til det hotte tip der skaffer Stine noget at bo i!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino