lørdag den 30. januar 2010

1 års fødselsdag og give-away...

Så blev det min tur til at fejre 1 års fødselsdag. Og hold da op hvor er det år fløjet afsted. 354 indlæg er det blevet til. Det har været 'learning by doing' som man tydeligt kan se på det første indlæg. Tusind tak for alle de søde kommentarer, mails og alt den opbakning jeg har fået. Det har virkelig betydet meget for mig!  

Det var meningen at bloggen skulle være en slags dagbog over mine køkkenaktiviteter. Siden jeg havde forladt mit elskede fag og måtte opgive min karriere som cater, har jeg lidt noget så forfærdeligt. Nu har jeg et sted at hygge mig med madlavning igen. Det er også skønt at min søster der bor helt ovre i Herlev kan følge tæt med i hvad jeg render og laver. Det første hun gør hver morgen er at se om jeg har udgivet et nyt indlæg. 

Det er helt vildt hvad jeg har oplevet bare ved at starte en blog op. Jeg er blevet en del af det fælleskab som blogland deler så rundhåndet ud af. Jeg har fået nogle fantastiske veninder i kagedåserne, mødt en masse rigtig dejlige mennesker, blevet *gys* rigtig social anlagt og ikke mindst: fået glæden ved at lave mad tilbage.

Til denne give-away er der frit valg mellem 2 kogebøger. Der kan vindes en bog med enten 40 japanske opskrifter eller 40 spanske. Du skal blot skrive en kommentar og fortælle om du er til sushi eller tapas. Jeg trækker en vinder fredag d. 6/2 kl 18, som også får en bøtte habanero chili lakrids fra Johan Bülow. Du må gerne linke eller melde dig som fast læste hvis du har lyst, men det er bestemt ikke et krav for at deltage!

Nu vil jeg holde en lille pause fra blogland. Der er ingen søster at blogge til, for hun er her hos mig i weekenden. På søndag kører vi så til Sjælland og jeg kommer først tilbage torsdag. Pas godt på jer selv og hinanden så længe. Hej hej.

torsdag den 28. januar 2010

ABC i ord og billeder: S...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til S.

Ja, det kan da vel ikke komme som nogen overraskelse at mit S er Sushi. Nu da jeg er kommet mig oven på sidste gang, har jeg mod på at prøve igen. Og det skal jeg i morgen sammen med endnu et fantastisk S, nemlig min Søster. 

Vi skal være i søsterboble i næsten en hel uge denne gang. Først fra fredag til søndag her og så hos hende i Herlev fra søndag til torsdag. Vi skal ha' sushi mindst 2 gange (helst 3), både her og der. Vi skal til nørkledag sammen med en masse kagedåser. Vi skal i Metro og ose, på road-trip, se gyserfilm, bælle rødvin, snakke fanden et øre af (eller begge) og hygge os helt vildt meget. Min søster er 9 år yngre en jeg, men modenhedsniveauet udjævner aldersforskellen, helt klart til hendes fordel. Vi er teknisk set halvsøstre, men går ikke op i det der med brøker. En søster er en søster! For pokker hvor jeg glæder mig til at være sammen med hende i så mange dage i træk. Har jeg nogen sinde fortalt at det er hende der har lært mig at bøvse som en bryggeriarbejder? Det er det. Man skal bare lægge nakken tilbage og give los. Så når de klapper af mig på Bryggeriet, sender jeg hende altid en venlig tanke. Og så er hun forresten en temmelig sej mor. Oh ja, jeg elsker min søssermøsser rigtig højt!   

Sushi er et rent sanseorgie. Det er smukt at se på, det smager skønt og det knaser så dejligt. 

Lige nu er mit yndlingssted Sushi+ i M.P.Bruunsgade i Århus (og nej, det var ikke der vi fik fra da jeg blev dårlig). Det her er fra Max og jeg var derinde og spise til aften. 

Og det her er en frokost portion makiruller (8 stk) for 75 kr. Der skal min søster og jeg ha' til frokost på fredag når hun kommer.

Se andre bidrag med S her.

onsdag den 27. januar 2010

Indisk stafet...

I går lavede jeg mad der kunne strække til to dage. Jeg trængte sådan til noget karry af en art. 

For et stykke tid siden fandt jeg denne økologiske karrypasta hos min lokale urte-pusher. Selv om jeg godt kan lide at eksperimentere med forskellige karryblandinger, er det rart med en færdig når det skal være lidt nemt. Der er godt nok spark i den her basse! Den er både stærk, sur og aromatisk som en rigtig vindaloo skal være. Det sure indspark kommer fra tamarind, som også er at finde i chutneyer, Worcestershire sauce og HP sauce. Det er en meget karakteristisk smag som man sætter stor pris på i mange steder i Asien og Afrika. 

Så snart min Sweet potato pie var bagt færdig kunne jeg få maden i ovnen. På en bageplade lagde jeg en gigant-stegepose og begyndte at fylde den med rare sager. 4 store gulerødder, 3 porrer og 4 stængler selleri blev klargjort og skåret i rustikke stykker. En ret stor knold ingefær blev skrællet og skåret i tynde skiver, 4 fed hvidløg fik samme behandling. Da karrypastaen er ret krydret, valgte jeg kun at til sætte 2 slags krydderier, nemlig 6 nelliker og 6 grønne kardemommekapsler.

Jeg havde 3 store kyllingelår som blev masseret ind i karrypastaen. De fik lov at trække en times tid inden de kom i posen til resten.

Inden posen blev lukket, hældte jeg 7 dl hønsefond ned i den. Efter at ha' klippet et par små huller, kom hele herligheden i ovnen på 200°C i 45 minutter.

Som sædvanlig havde jeg et hylende kattekor foran ovnen i hele stegetiden. Jeg var alene hjemme (Max var til rollespil), så jeg spiste det lille lår og ca ⅓ af grøntsagerne selv. Stegeskyen blev siet og kølet ned.

I dag skulle resterne så trylles om til en kraftig karrysuppe. Stegeskyen blev affedtet og varmet op i en gryde sammen med resten af grøntsagerne fra posen. Kyllingen blev delt i underlår og overlår. Underlårene gnavede vi mens jeg lavede suppen. Overlårene blev plukket til suppefyld. Jeg snittede også to gulerødder i mini tern, for at give lidt knas i suppen. Jeg havde lidt fløde tilbage fra bagningen som jeg valgte at afrunde med i stedet for kokosmælk.

Vandstanden var ikke helt høj nok i gryden, så jeg tilsatte ½ L hønsefond inden jeg fandt stavblenderen frem. Et par hurtige *wroom wroom* og jeg havde en lækker purésuppe. Den blev tilsmagt med 1 dl fløde, 2 tsk af karrypastaen, friskkværnet peber, sød chilisauce m/ananas og mango, lidt citronsaft og mere salt. Kyllingekødet og gulerødderne blev lige varmet med inden anretning. En lille klat flødeskum, persille og lidt mere gulerod på toppen. Det var en bare god og fyldig suppe på sådan en kold dag. 

tirsdag den 26. januar 2010

Siffoladens Sweet Potato Pie...

Oh la la, jeg har bagt en kage i dag. Well, en tærte er det jo. Signe kommer forbi med sin syge computer i morgen for at se om Dr Max kan kurere den. Hun bliver til en kop te og jeg vil gerne byde på et eller andet til. Jeg var taget ned for at rode efter nogle økologiske kiks eller småkager i Føtex, da jeg pludselig faldt over en bakke søde kartofler. Oh yes, det satte søde (no pun intended) minder i gang. Til en Konditoridag havde Sif disket op med en fortryllende Sweet potato pie og sådan en fik jeg straks lyst til at prøve kræfter med. 

De søde kartofler (6 stk) vaskes og prikkes inden de pakkes ind i folie. 

Jeg pakkede dem ind 2 og 2. De fik derefter ca 35 minutter ved 200°C. Lad dem ligge lidt inden de pakkes ud og flækkes. 

Skrab den møre indmad ud af skrællen med en ske eller et kuglejern. 

Og så er tærtefyldet lige til at blande sammen. Tag en stavblender og *wroom wroom* kartoflerne til det er en fin puré. Tilsæt 175 g brun farin, 2 æg, 1 dl fløde og 1 tsk vanillesukker. Sif foreslår i kagebogen at man også kan tilsætte stødte krydderier, så det gjorde jeg. 1 tak kanel, 1 tak kardemomme og 2 tsk ingefær. 

Opskriften foreskriver en tærtebund af mørdej. Det havde jeg desværre ikke kræfter til i dag, så det blev til en tærtebund jeg.....øh....fandt. *afledningsmanøvre* Se, se - er det ikke Evard der går derovre? Og vi haster videre: Fyldet hældes i tærten (24 cm) og bages i ca 1 time ved 200°C. Den skal kun lige være sat i midten, men må faktisk godt være lidt mævret. 

Jeg var ved at savle en sø mens den bagte. Nøj, hvor det duftede godt. Den fik 48 minutter, så var den som jeg ville ha' den.

Selv om den først er til i morgen blev jeg nødt til at skære et stykke da den var kølet af. Ellers kunne jeg jo ikke blogge det her indlæg vel! Og sæt nu den smagte ganske forfærdelig - det kunne jeg ikke byde Signe. 

Åh ja, det var bestemt en lækkerbid at slutte dagen af med. Og så med et stort glas koldt mælk. Den kan jeg heldigvis godt være bekendt at servere i morgen. Og det bliver med en klat letpisket fløde. Nemlig.

Og så har alle mine bekymringer om Hells Kitchen været forgæves. Der var kommet svar for længst om at jeg stod på listen over publikummer - og ikke nok med det - jeg må tage min skønne søster med. Mailen var bare landet i spamfilteret hos gmail. Nu afventer jeg bare en mail fra produktionsselvskabet med detaljerne. Glæder mig til at se både det indvendige at et tv-studie, selve programmet og mange af de madbloggere jeg enten har mødt i blogland, på FB eller IRL. Det skal nok blive en ordentlig en på opleveren ☺ 

mandag den 25. januar 2010

Kassedame og kagedåse for the win!...

I dag stavrede jeg ud i køkkenet. Træt af toast, suppe og take-out. Nu skulle der rodes lidt i kasserne efter nogle grøntsager. Jeg fik kun en lille kasse i fredags, så den skulle være til at komme igennem. På fredag kommer der ingen kasser, jeg har meldt ferie. Og det er der verdens bedste grund til: min søster kommer nemlig på fredag. Så står den på søsterboble i en lille uges tid. Først hygger vi her i weekenden (med sushi og Osse buko) og søndag kører vi så hjem til hende i Herlev. Så for hun først et par barnefri dage her sammen med storesøster og så får jeg et nogle dage derovre sammen med min lille niece. Fuldstændig fantastisk plan! 

Jeg gravede først en fennikelknold frem. Der var ikke rigtig nogen plan til at starte med, det skulle bare blive til noget salat-agtigt som jeg kunne spise til en toast. Først skar jeg fenniklen i meget fine skiver og smed den i mikroovnen i 2 minutter til den var sprødmør. 

Der var nogle fine cocktailtomater med i fredags. De stod bare og duftede af sommer i køkkenet. Her om vinteren er det en gave at få modne økologiske tomater. Bare farven gør mig glad. 

Halvdelen af den dampede fennikel blev lagt på et fad. I køleskabet fandt jeg en dusk persille, som jeg smed i minihakkeren sammen med citronsaft, olivenolie og salt.  

Persille/citronblandingen blev vendt i den resterende fennikel og 5 tomater i skiver. Salaten blev pyntet med den fintsnittede fennikeltop.  

En pludselig indskydelse fik mig til at lave et helt måltid ud af salaten. Toasten blev droppet og en dåse tun blev fundet i gemmeren og drænet. Det blev bare en super lækker aftensmad. En anden gang vil jeg nok koge en håndfuld speltkerner og komme i som ekstra fyld. Uh, kikærter ville heller ikke være dårligt.

I dag er det Siffoladens fødselsdag. Hun holdt konditoridag + fødselsdag for alle kagedåserne sidste lørdag. Der er billeder af kagebordet her

Og se lige: hun havde bagt en 'Klidmostertærte'. 

Det hele var som altid superlækkert, men den her står jo mit hjerte (læs: og mave) ganske nær. 

søndag den 24. januar 2010

Madblog eller ej?...

Så fik jeg mig endelig snøvlet ud af Jammerdalen tilbage til blogland. Har faktisk ligget i sengen det meste af en uge. En slem forkølelse, ekstra ledsmerter (efter skaldyrsforgiftningen) og udmattelse sedte mig til tælling. Der har ikke rigtig været så meget mad at blogge om, da den har stået mest på toast, suppe og take-out (jeg har meldt ferie hos Aarstiderne for at undgå spild). Jeg har dog huseret lidt på FB og Twitter for ikke at blive for isoleret. Der er nogle mails jeg vildt gerne vil besvare, med de rammer ind i nogle svære følelser, så dem lader jeg ligge til jeg er på toppen igen. Der er også et par pakker der ligger og venter på at komme til Vejle, Norge og Tønder. Håber at komme på posthuset på tirsdag med dem.

Det er godt nok blevet til mange tanker om bloggens fremtid. Efter jeg gravede dybt i posen og fortalte et par hemmeligheder gik jeg lidt i panik. Var det for meget? Er det en madblog eller hvad? Men pyt med at det ikke har en 'rigtig' madblog, jeg skriver om det jeg har lyst til nu. Det er vist bare en fase jeg skal igennem. December var også rigtig aktiv, både med madlavning og blogning - det har givet mig lidt præstationsangst nu. Men jeg forsøgte jo at flygte fra julens spøgelser og det virkede et godt stykke hen af vejen. Nu skal jeg bare op på hesten igen. Jeg har tilmeldt mig som mulig publikum på den danske udgave at Hells Kitchen igennem Madblogs.dk og håber at det kan give mig et boost hvis jeg bliver udvalgt.  

Jeg er stadig sløj og har det som om jeg er blevet ramt af en bus - heldigt for mig er det en bogbus. Siden tirsdag er det blevet til 1490 læste sider. 'Twilight', 'New Moon' og 'Elipse' lige i rap. Så nu har jeg en mild vampyr-psykose (well, knap så mild - der er et Edward formet hul i mit univers). På onsdag skal jeg heldigvis mødes med Tine i et fodgængerfelt hvor jeg vil få 'Breaking Dawn' overrakt i en Føtexpose. Ak, der er længe til onsdag. Godt man ikke er en usikker, vampyrhungrende teenager hva?  

Men jeg har da lavet en lillebitte smule mad i løbet af ugen.

Jeg udblødte og kogte 1 kg kikærter til fryseren. I køleskabet havde jeg et par rødbeder og ville gerne lave en nem rødbede-humus. 2 rødbeder blev skrællede og fik skåret top og bund af, inden de fik ca 10 minutter i mikroovnen. Efter afkøling blev de skrællede og smidt i en blender sammen med samme mængde kikærter (i volumen). 

Det blev tilsat tahin, salt, lidt olivenolie, 1 dl græsk yoghurt og en tsk spidskommen + 2 fed presset hvidløg. Til sidst blev humusen smagt til med citronsaft. Der kom næsten alt saften fra en hel citron i. Rødbeder har gerne en lidt 'jordet' smagsnuance der kan neutraliseres med et skud syre. 

I Super Best fandt Max noget af et tilbud: 3,2 kg ferske kyllingelår+overlår (13 stk) for 89 kr. Vi plejer at give 149 kr for en økologisk kylling på 1600 g. Det sætter unægtelig tingene lidt i perspektiv for mig. Hvis Max ikke finder et job inden længe og jeg får min pension snart, så er den slags kylling det vi får råd til. Men hvilket liv har den billige kylling mon levet - og kan jeg leve med det? Desværre var jeg for sløj til at bekymre mig om det, men kunne bare lige smide noget salt og peber på lårbasserne og kyle dem i ovnen. 

Jeg trængte også bare sådan til grøn salat. Det er desværre bare ikke noget at råbe hurra for på denne årstid. Men grønne bønner, rød peber og selleri fra et par gamle kasser kunne godt bruges. En bøtte 'feta' og en god sennepsmarinade satte prikken over i'et. 

Jeg smækkede en hurtigt tzatziki sammen til. 1 agurk revet på 'Big White', vredet for væske, 3 dl græsk, lidt citron, et par dråber olie, salt og tørret mynte. Vi fik lidt selleristænger og fuldkornspitabrød til. Det var dejligt med 'rigtig' mad. 

fredag den 22. januar 2010

ABC i ord og billeder: (R) Restaurant Fureby...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til R.

R for mig er Restaurant Fureby. Vi går af og til ud og spiser for at give mig en pause i køkkenet. Efter at ha' kysset en del frøer, har vi fundet nogle rigtig gode steder i forskellige kategorier. Der er steder vi tager ind hvis vi bare skal ha' noget hurtigt (men stadig godt) eller hvis vi virkelig skal hygge os. En lørdag i november var vi inde og spise på vores absolutte yndlingsrestaurant Fureby. Det var en ret spontant opstået idé og vi ringede først derind fredag og fik bord. Det var en helt igennem skøn aften og som altid blev vi skamløst forkælet derinde. Desværre fik jeg aldrig blogget om besøget, men har gået og gemt på det, så det kunne blive mit R. 

På Fureby føler man sig rigtig hjemme. Der er hyggeligt og afslappet. Vi valgte som altid en 8 retters menu med vin til 1000 kr for hele dynen. Et fund for de penge!

Første ret var flødelegeret svampesuppe tilsmagt med trøffel.

2. ret var røget bryst af vildand med salat i tranebærvinagrette.

3. ret var foie Gras terrine serveret med flamberede svesker i romsirup

4. ret var vildsvinepaté med spæd salat og valnødder ristet i honning.

5. ret var dampet rødfisk på pure af selleri, cremet grøntkål & bacon hertil hvidvinsflødesauce

6. ret var hjortesteg med blomkålspure, portvinsrødkål med figner & sherrysauce.

7. ret var (for Max) et udvalg af franske råmælksoste serveret med brændte nødder & ristet rugbrød. Køkkenet diskede op med en dobbeltportion så jeg også kunne smage med. Jeg er jo ikke den store ostespiser - men efter en del vin var jeg blevet modig og smagte da da på 3 af ostene.

Der blev hældt godt i glassene og stemningen blev høj. Det var bare så dejligt at sidde der og blive vartet op.

Hallo, er det ikke godt gået? Det ender med at jeg selv bestiller ost når vi kommer der næste gang.

1. dessert var nybagt chokoladekage fyldt med chokoladesauce hertil vaniljeflødeis og kirsebær i egen likør.

og til sidst petit fours - Udvalg af chokolader med forskelligt fyld. Og så lige en bette kop kaffe bagefter. Et perfekt måltid i skønne omgivelser. Uh, vi elsker den restaurant og glæder os allerede til at komme igen.

Se andre bidrag med R her.

tirsdag den 19. januar 2010

ABC i ord og billeder: Q...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til Q.

Q for mig er Quinoa. Det er ikke en kornsort, men derimod en slags frø fra en plante i gåsefodsgruppen. Quinoa indeholder mellem 7,5-22,1% protein af høj kvalitet (brune ris 7,5-12,9%). Det gør det til en god proteinkilde for vegetarer.

Quinoa kan spises i stedet for f.eks. ris, bulgur eller cous cous. Man kan også få mel malet på frøene, det er glutenfrit og godt til allergikere. Quinoa fås i 3 varianter: rød, hvid og sort. Jeg har kun prøvet hvid og sort indtil videre. 

Det er nogle fine små frø. De er dækket af et bittert stof, som skal skylles grundigt væk i flere hold vand, inden kogning.

Jeg har mest brugt quinoa som tilbehør til gryderetter. Her er det til en omgang 'Ras el hanout'. Men ellers er de små frø også glimrende til at lave salater af. Kogt, afkølet quinoa vendes med finthakkede rå eller dampede grøntsager og overhældes med en olie/eddike dressing. Rester af kogte frø er glimrende i bagværk. Kold quinoa kan også ristes på pande med krydderier (karry, røget paprika eller spidskommen) og siden overhældes med sammenpiskede æg der sætter sig til en slags omelet. Puha, det lyder lige lovligt kernesundt. Nu skal der vist snart noget rødt kød på bordet ☺

Se andre bidrag med Q her.

Og vinderen er...

Tusind tak til de 59 der har deltaget og er kommet med gode forslag. Jeg syntes faktisk godt om det hele, men ved også godt at der ikke bliver kræfter til så meget at det som jeg gerne vil. Og lige netop derfor bliver den her give-away's vinder ikke udtrukket ved lodtrækning, men udvalgt.

Vinderen er:  Lone i marsken. For hun skriver blandt andet: "Som tema kunne jeg foreslå 'Mad, der gør glad' - altså noget af det, du er allermest glad for at lave og spise - det kan da ikke undgå at inspirere dine trofaste læsere". (Så Lone, send mig en mail med din adresse - så kommer der rare sager med posten).

Og ja, jeg er madglad og bliver glad både at lave mad, spise mad, fantasere om mad, drømme om mad, tale om mad og skrive om mad. Så lige meget hvilket emne eller forslag jeg vælger, vil det gøre mig glad . Det vigtigste er ikke at sige ja til for meget og blive stresset.  

Og mon ikke at jeg i 2010 går i kast med mange at de nedenstående ting?

Tema-menuer, Bisque! (skaldyr-, hummer- osv), Desserter, Bagning, Basis-teknikker/fif fra mig selv og Julia Child, Fiskeretter, Farserede ting, Grillretter, Langtidsmarinerede retter, Retter med diverse former for bønner, Suppe fra bunden, Ugentlig madplan, Temauge, Festligt budgetmad, Bryllup?, Tilbehør, Tapas, Dip'er, Dressinger, Marinader med nye og spændende råvarer, Salater, Asiatisk mad, Indisk mad, Fisk, Ost, Vanilje og lakrids anvendt i det salte køkken, Slowfood, 'Stafet-retter', Restemad, Krydderurteguide, Testsmagning af chokolade, 'Mindre spild-mad', Sushi og andet japansk mad, Italiensk mad, Lammeretter, Is og sorbet (både 'fede' og 'slanke'), 'Mad der gør mig glad', 'Tøm kassen', Hjemmelavede spiselige gaver, Nye spændende og anderledes smagssammensætninger, Tomatfrie retter, Mad i stegeso, Fancy 'kokkemad', Anretning, Hverdagsmad, Mad fra hele verden (også det lidt mere ukendte og specielle), Grøntsags- og vegetarretter, Molekylær gastronomi, Glutenfri, Gæstemiddage, Sydstatsmad (inspireret af True Blood), 'De 5 smage' (Sødt, surt, salt, bittert, umami), 70'ernes mikromakro mad og Comfort food. 

Og nu klør det godt nok i fingrene for at komme til at lave noget mad. Desværre er jeg stadig syg, så det kommer lige til at vente lidt endnu. Men i morgen skal jeg da lave lidt mad. Vita kommer til frokost og hun skal være forsøgskanin på en omgang rødbede-hummus.

Uh, forresten - i næste uge bliver der annonceret endnu en give-away. Bloggen fylder 1 år og det skal fejres.

mandag den 18. januar 2010

Mayday...

Der bliver desværre ikke udtrukket nogen give-away vinder i dag. Hvis alt går vel bliver det i morgen formiddag, så det er ikke for sent at deltage. 

Min computer (og mediecenter) er mere død end levende og Max er i gang med at udøve livgivende førstehjælp. Der er udført en harddisktransplantation og det hjælper forhåbentligt på det. Men så er der lige en geninstallering af Windows og alt muligt andet der skal ordnes før jeg må se patienten. Lige nu krydser jeg fingre for at indholdet på den gamle harddisk kan reddes. Der ligger alle mine billeder og alle de opskrifter jeg har skrevet, alt min post, samt mange ugers arbejde (artikler og varebeskrivelser) for Aarstiderne. *gys* 

Det er så mærkeligt at være afskåret fra alt mit sædvanlige isenkram. Jeg kan hverken se film eller serier, blogge med billeder, printe eller læse min post. Her på Maxs computer kan jeg dog komme på FB, Twitter, MSN og Blogger. Men jeg kan ikke holde ud til at sidde i det her lille kolde rum ret lang tid af gangen. Jeg er meget forkølet, har feber og hoster fælt. Så dagen er tilbragt i sengen med sammen med lune katte, varm te og Eeeeeeevard. Edward Cullen that is. Endelig fik jeg hul på Twilight på engelsk og har allerede slugt halvdelen. Bogen er meget bedre end filmen og min indre teenager jubler.  

Og så vil jeg godt lige sige tak for alle de fantastisk søde kommentarer, mails og sms'er jeg har fået i forbindelse med mit sidste indlæg. Det har været utroligt overvældende og rørende med alle de søde ord og konstruktiv feedback. Jeg har godt nok grædt meget mens jeg læste det hele, men det var gode tårer. Det var den helt rigtige beslutning at fortælle om min søn. Han er en del af mit liv og ikke en hemmelighed jeg skal skjule. Det kniber med overskuddet lige nu, men jeg skal nok melde tilbage til alle jeg har hørt fra - I har alle fortjent et kæmpe kram!

torsdag den 14. januar 2010

Blogleg...

Der er ikke mange kræfter til madlavning i de her dage, så jeg blogger lige om noget helt andet. Både Birthe og Bente har tagget mig i en blogleg - nu må det vist være på tide at lege med.

Tre ting, jeg husker, som var det i går...

Hmm, jeg bliver nødt til at blive meget, meget personlig nu. Ved ikke om det bliver for meget, men nu er det på tide at jeg taler om det offentligt. Man er jo et produkt af de ting man har oplevet, både det gode og det dårlige. For nogle vil det nok føles som 'over-sharing', men jeg kan mærke at tiden er moden til det. I går fik jeg en mail der rørte mig meget. Tak, Helle - nu har jeg endelig fået mod til at sige det højt!

1. Jeg husker d 13/1 1990 som var det i går. Den dag fødte jeg en dreng. I går var det hans 20 års fødselsdag. Da jeg er 36 år, tager det ikke et matematikgeni at regne ud at det var meget tidligt. Jeg ønsker ikke at gå ind i detaljerne omkring graviditeten, men blot sige at det var en meget ulykkelig begivenhed og et meget sort kapitel i mit liv. Jeg blev så forfærdelig svigtet af mennesker jeg stolede på og som skulle ha' været der til at hjælpe mig. Jeg fik sat stolen for døren og tvunget til at bortadoptere ham, fik ikke engang lov til at holde ham en enkelt gang. Efterfølgende blev det tiet ihjel, jeg fik at vide at det var skamfuldt og at jeg ALDRIG måtte fortælle det til nogen. Konsekvensen af det blev at jeg udviklede depression, angst og lede ved livet. Mange års terapi og Max har fået mig på ret kurs. Jeg blev desværre nødt at vælge min mor fra i processen. Nu har jeg selv taget ansvar for fortiden og tilgivet mig selv for ikke at kæmpe for mit barn. For et sted derude går han rundt, min søn!

2. Jeg husker også d 18/9 1998 lysende klart. Den dag døde min far af kræft, blot 49 år gammel. Selv om min mor og far blev skilt da jeg var ganske lille, var jeg meget tæt knyttet til min far. Fra han blev syg og indlagt, til han døde, gik der kun ca 6 uger. Hver weekend tog jeg toget fra Århus til Hillerød og sad ved hans side. Desværre kom jeg for sent den sidste dag. Han døde inden jeg nåede derover. Min søster og hendes mor var hos ham da han døde. Men jeg sad alene hos ham i lang tid, da jeg nåede derover og fik sagt alle de vigtige ting. Tabet af vores elskede far har bragt min søster og jeg meget tættere sammen. Vi taler i telefon mange gange om ugen. Vi har det privilegie som meget få søstre har: vi har aldrig været uvenner, eller skændtes. Vi har aldrig delt adresse og er aldrig blevet trætte af hinanden. Min kære søster kommer og besøger mig den sidste weekend i januar. Så skal vi bare nyde hinandens selskab, dejlig mad og snakke om ALT. Far ville være super glad og stolte af os - det var hans drøm at vi skulle være noget for hinanden! 

3. Jeg husker med glæde d 22/3  2006. Den dag fik jeg en guldmedalje om halsen og kunne kalde mig Danmarksmester. Jeg var heldig at få den bedste læreplads i byen, blive udtaget til DM for cater-elever og vinde. Selve dagen er lidt tåget, for adrenalinen pumpede og der blev knoklet igennem. Men bagefter, da sejren var i hus, følte jeg mig SÅ glad og stolt. Jeg er ked af at min far ikke nåede at opleve det. Der er fra han jeg har fået interessen for gode råvarer og stor kærlighed til madlavning. Nu da jeg er færdig i branchen, kan jeg mindes denne dag og vide at jeg trods alt udrettede noget.

Tre ting, jeg ikke kan lide...

1. Falske, små og uærlige mennesker.

2. Nærighed og grådighed.

3. Mangel på næstekærlighed og alt det forfærdelige det medfører.

Tre ting, jeg kan lide...

1. Nærvær og hygge.

2. Bruge min fantasi.

3. Lave lækker mad i store mængder (og spise det).

Tre blogs, jeg besøger dagligt...

1. Cake Wreks

2. I can has cheezburger? (Lolcats)

3. Skræk og rædsel

Tre sange, jeg hører lige nu....

1. Nephew: Va Fangool!.

2. Nine Inch Nails: Non Entity.

3. Queens Of The Stone Age: Into The Hollow.

Tre TV-programmer, jeg følger med i...

1. Top Chef (Et fantastisk reality-show om en kokkekonkurrence) 

2. Heroes (En moderne fabel om ekstraordinære mennesker og deres skjulte kræfter)

3. Dexter (Historien om en massemorder der udnytter sine 'talenter' på en konstruktiv måde)

Tre blogge, jeg udfordrer...

1. Pernille på 1.

2. Hanne K

3. Tine

Det har været lidt hårdt, men også godt at lege med. Nu vil jeg atter rette mit fokus mod fremtiden. Det er jo der jeg skal leve og ha' det godt. Nu vil jeg gå i bad og tage ind til byen og mødes med Max. Det er vigtigt at komme ud og få noget frisk luft. Og så skal vi ha' en lille bid mad et sted. Tak fordi jeg kunne lette mit hjerte her. Jeg er lettet over at jeg turde!

tirsdag den 12. januar 2010

Status over 2009...

Det kniber i den grad med skeerne, så alt går langsommere i de her dage. Julen og nytåret kostede kræfter og madforgiftningen spøger stadig. Argh, det er næsten ikke til at holde ud. Men jeg er heldigvis ved at være mentalt ovenpå igen, det er det fysiske der halter langt bagefter. 

2009 blev året hvor jeg for alvor kom ud af min skal. Efter manges års slagsmål med depression, OCD, angst og socialforbi fik jeg endelig mod på at træde ud i livet og tage kontakt til andre mennesker. En kold januar nat sad jeg og læste 'Newyorkerbyheart' og så en knap oppe i hjørnet hvor der stod 'Opret blog'. Jeg klikkede - og vupti, så flyttede jeg ind i blogland. Sendte straks Birthe en mail og takkede for inspirationen. Siden er det blevet til en masse gode mails og hele 3 hyggelige møder IRL. Håber at 2010 byder på mange flere af begge slags. Jeg vil meget gerne skrive noget mere om bloggen og hvad den har betydet for mig gastronomisk, men det bliver først i forbindelse med 1 års fødselsdagen d 30/1. 

Jeg føler virkelig at jeg har erobret et lille stykke af verden. Her føler jeg mig for alvor hjemme. Det der startede som en lille dagbog over mine aktiviteter i køkkenet, tog en helt anden drejning og blev pludselig et springbræt til et socialt liv uden lige. Først vovede jeg mig til blogtræf i København i marts - og tænk jeg døde ikke af det. Det gav blod på tanden og da den næste mulighed for et blogtræf i Vejle kom, sagde jeg straks ja. Først mødtes jeg med Signe inde i byen til frokost, så vi kunne se hinanden lidt an inden vi skulle følges til Vejle. Det var godt nok grænseoverskridende at skulle mødes 'alene' med en fremmed, men Signe gjorde lynhurtigt alt min tvivl til skamme. Kemien var rigtig god og det er blevet til mange rigtige dejlige møder i løbet af året. Vi fik et lift til Vejle med Vita, som jeg også bare holdt af fra første øjeblik (siden har jeg både mødt Vitas søde kone Dorte og deres dejlige skrubbe Erna Marie). Det blev til en dejlig dag i Vejle sammen med Marianne og Birthe. Og efter den tid tog det sociale fart på en helt fantastisk måde. Ud over mine dejlige veninder E og B, fik jeg pludselig flere end jeg kunne tælle på 2 hænder. Jeg fik kontakt til en kær, gammel veninde som jeg troede var tabt for altid. Fortiden fik baghjul og vi er begyndt på en frisk. Jeg er både glad og taknemmelig for at vi nu ses igen og at fortroligheden kom tilbage.  

Jeg læste på 'Anarkistens (ægte) Kogebog' at Sif ville holde en Konditorisøndag. Efter en kort betænkningstid meldte jeg mig til - og haps - så blev jeg en Kagedåse! Det er blevet til hele 5 kagetræf indtil nu og der kommer heldigvis flere. Og det er så her jeg må tørre en tåre af min kind mens jeg skriver. De kagedåser er den mest fantastiske flok veninder man kan ønske sig. (I ved hvem I er ☺) Vi er allesammen lidt pløk og har derfor en stor rummelighed og forståelse for hinanden. Det er allerede blevet til meget sjov, biografture, ekskursioner, middage, øl og snak. 

I efteråret udgav Sif sin første kogebog 'Anarkistens (ægte) Kagebog'. Det er en bagebog, fyldt med lækre kageopskrifter. Og tænk - hun har opkaldt en af kagerne efter mig. Det var et stort øjeblik for mig da jeg så det. Jeg sagde engang at det var min drøm at få en kage opkaldt efter mig. Og nu har jeg fået det! Den kan endda lånes på biblioteket, så lån den og bag mig ☺

2009 klar til at blive pillet ned. Jeg havde brug for overblik over hele året, så vi har haft 2 Mayland kalendere hængt op ved siden af hinanden i køkkenet. Det gør det nemmere at gøre status over begivenhederne.

Mad: Besøg på Malling & Schmidt. Sushi galore. Ikke mindre end 2 ænder og 19 røde bøffer. Kager i utrolige mængder og en syndflod af Kusmi-te.

Musik: Roskildefestival hvor jeg hørte bla Faith No More og Nine Inch Nails. Tori Amos koncert i Operaen sammen med Vita. Og Nephew på Train. Hvor heldig kan man være at høre alle sine favorit musikere på et år?

Biograffilm: Klassen, Twilight, Revolutionary Road, Milk, He's just not that into you, Mænd der hader kvinder, Star Trek, Slumdog Millionaire, Kærestesorger, Fri os fra det onde, Mammut, Antichrist, The Wrestler, Drag me to hell, Engle og Dæmoner, Coraline, Ice Age 3, Harry Potter og Halvblodsprinsen, Brudte favntag, Pigen der legede med ilden, Taking Woodstock, Zombieland, Julie & Julia, Jennifers Body, New Moon, Luftkastellet der blev sprængt og The Imaginarium of Doctor Parnassus.

I år skulle der ske noget andet. Der blev indkøbt en kalender med lidt mere spræl i + en lille til tasken.

Jeg glæder mig til at se hvad året bringer af spændende ting og sager. Livet som førtidspensionist venter jo lige om hjørnet. Nu da jeg er ved at vænne mig til tanken er jeg begyndt at glæde mig lidt. Selv om det bliver noget af en mental omvæltning, giver det forhåbentligt det ustressede liv jeg har brug for. Bring it on 2010 - jeg er klar! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino