søndag den 28. november 2010

2 x "Gløgg" : Granatæble/appelsin og hvidvin/hyldeblomst...

Hvad pokker gløgg? Ja, hallo - jeg ved jo godt hvad det er meningen det skal være. Men jeg er dødtræt af det. Der er langt mellem noget man husker som lækkert. For det meste er det varm, kvalmende sød, billig rødvin med müesli. Jeg magter det ikke!

En af gløggens bedre elementer er dog de udblødte rosiner. De ligger der og suger smag til sig. Mandlerne - well, bidrager de med andet end evnen til at sidde fast mellem tænderne? (det skriver jeg nok mest fordi jeg ikke gad smutte nogen).

Max drikker ikke længere nogen former for alkohol, men jeg ville da gerne lave noget han også kunne varme sig på her i snevejret. Derfor blev det til en sprutfri frugt 'gløgg' lavet på økologiske lækkerier fra Aarstiderne. I denne uge har jeg fået både citruskassen (3 kg appelsiner + 3 kg clementiner) og en pose med 4 kæmpestore granatæbler. Jeg pressende 3 appelsiner, som gav 4 dl. Den ene dl blev hældt over en håndfuld gyldne rosiner som så stod og hyggede i en times tid.

De andre 3 dl kom i en gryde sammen med: 1 kanelstang, 4 kardemommekapsler og 2 spsk rørsukkersirup. Det blev varmet ekstremt langsomt op og tilsat 2 dl friskpresset granatæblejuice. Inden servering smagte jeg til med lidt chokoladebalsamico (mere om den senere).

I bunden at hvert krus kom lidt af de udblødte rosiner og et drys granatæblekerner. Ha, så kunne de lege mandler og sidde fast i tænderne.

Den varme drik blev hældt op og serveret for en meget begejstret Max. Sprutso som jeg er, kom jeg en lille squeeze krydret rom i min, og det gjorde den bestemt ikke ringere.

Men aftenen sluttede ikke der - for der var endnu en 'gløgg' på tegnebrættet. Piskehapsen havde jo haft en flaske 'liquid love' med til mig (hjemmelavet hyldeblomssaft) og den måtte jeg bare forsøge at lave noget varmt med.

Samgsprofilen skulle være 'julet' - men ikke sådan alt for meget. 1½ dl hvidvin (australsk chardonnay) blev varmet langsomt op med verdens smukkeste stjerneanis og 4 kardemommekapsler. Der blev tilsat 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft og 2 cl gylden rom.

De appelsin-udblødte rosiner fik lige en chance her også + en kanelstang som rørepind. Wow, det var virkelig det pureste flydende guf. Hvis du har hyldeblomstsaft i fryseren fra i sommer, kan jeg kun anbefale dig at prøve.

Og hvad skal man så kalde sådan en drik? Svaret kom til mig her i morges på en rundtur i blogland: den skal da hedde en 'Maren'. Drikken er saft forklædt som voksen, sød og alligevel skarp. Mors drink, ikke for børn (kun til at dyppe sutten i hvis de ikke vil sove). Stik den IKEA!

18 kommentarer:

 1. Stjerneanis er nok verdens smukkeste krydderi!
  Og så er jeg da lige blevet inspireret :o) Har både en flaske chardonnay, en grøn citron, rosiner, granatæble, rom og grøn kardemomme - guess what! ;o)

  SvarSlet
 2. Hvor lyder det bare lækkert! Faktisk så lækkert at jeg sidder og får lyst til sprut selvom jeg er tømmermændsramt! Så er det vist jul igen!

  SvarSlet
 3. Hvor er det læks! Jeg kan ikke tåle rødvin, så de der glögg-opskrifter ser bare superfede ud. Må absolut prøves! (Æv, har ikke noget hyldeblomst-saft, men man kan måske snyde og købe?)

  SvarSlet
 4. Mmm, ser super lækkert ud. Skal bestemt prøves!

  SvarSlet
 5. Det ser sg'u lækkert ud! Jeg kan ellers godt lide almindelig gløgg MED müsli, men jeg er også frisk på varianter. Jeg har lige præcis noget hyldeblomstsaft i fryseren, og det kunne godt lige få en juleoverhaling... Tak for ideer! :-)

  SvarSlet
 6. Det var da et yderst inspirerende indlæg du har skrevet der! Mmmm, det skal prøves som et alternativ til gløggen.

  Tak for det...:-)

  SvarSlet
 7. Det ser skønt, og meget dekorativt ud!
  Jeg fik også lavet en æblemostvariant i går, som kan laves både med og uden alkohol - jeg tror ikke der bliver lavet almindelig gløgg her i huset igen :-)

  SvarSlet
 8. "Maren" kunne godt gå hen og blive min yndlings juledrik. Hold op, den lyder go'!
  Jeg skal på indkøb i morgen....

  SvarSlet
 9. Mmmm, lys gløgg med hyldeblomt, det tror jeg godt jeg kunne få ned - er så dårlige venner med den varme rødvin!

  SvarSlet
 10. Ejj, jeg tror jeg vil prøve at lave en Maren i år

  SvarSlet
 11. Hold da kagle nogle indbydende billeder ..........

  Det ser jo hammerende lækket ud... Og jeg hader varme drikke... Lige med undtagelse af varm kakao...

  Ummmmm

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 12. Ammenam - for at sige det ligeud! :-D
  Hvid gløgg er faktisk overraskende godt - jeg prøvede det sidste år og blev imponeret over, hvor godt det kan være!

  Godt at du få brugt den flydende kærlighed til noget anstændigt! :-D

  SvarSlet
 13. WOW! Min "helt egen" gløgg. Man må vel godt drikke sig herrestiv, hvis det er i én selv? Har man ikke nærmest pligt til det?

  (HÅber det er ok jeg linker til det på min blog + snupper et af billederne?)

  SvarSlet
 14. @Bibbi - Ja, jeg overvejer at ha' en skål stjerneanis stående bare for at kigge (og dufte). Wee, dejligt at du kunne blive inspireret her ;-)

  @fifthfloorcooking - Tusind tak skal du ha' :-) Det er noget af en kompliment fra en tømmermændsramt!

  @Hottie von Dottie - Tusind tak skal du ha' :-) Ja, for pokker - købesaft kan sagtens bruges. Pøj pøj med det!

  @Kat Boelskov - Tusind tak skal du ha' :-) Uhm, det er så dejligt. Prøv, prøv :-)

  @Lise Lotz - Tusind tak skal du ha' :-) 'Maren' ville passe godt til din advents-rødbedekage ;-) Jeg er glad for at du kan finde inspiration her!

  SvarSlet
 15. @Mette - Tusind tak for din søde kommentar :-) Pøj pøj med det!

  @Heidi - Tusind tak skal du ha' :-) Uhm, det er også godt med æble. Camille Plum har en skøn opskrift i 'JUL' som jeg lavede sidste år.

  @Perle - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg har bestemt heller ikke drukket min sidste 'Maren' :-D

  @Signe - Kom frisk, så laver jeg det til dig en dag (Men tag lige bussen iggå) ;-)

  @Tine - Uh, jeg tror måske vi skal ha' en eftermiddags-Maren til julefrokosten! Oh la la :-D

  SvarSlet
 16. @Marianne - Tusind tak skal du ha' :-) Ok - og med 'varme drikke' mener du så også kaffe og the? Varm kakao er altså også bare det bedste der findes :-D Hyggehygge

  @Piskehaps - *bukker* Tak, siger jeg bare - kunne jo ikke ha' gjort det uden din labre gave :-D Jeg har endnu et par 'gløgg' opskrifter i ærmet ;-)

  @Maren - Wuhu, jeg er glad for at den falder i din smag! Jo for pokker, selvfølgelig er det nu din pligt at hælde dig selv indenbords og gå i et alvorligt hegn. Fedt at du kiggede forbi. Du nupper bare billeder og linker som du lyster ;-)

  SvarSlet
 17. Altid dejlig med mere inspiration til varme drikke i den kolde tid. Selv lavede jeg i mandags en alkoholfri gløgg variation over æblejuice, som også er rigtig god:

  http://visitsen.dk/2010/11/29/gl%c3%b8gg-og-det-der-ligner/

  ... og så siger jeg tak til Maren-linket. Det var (endnu) en fed blog jeg ikke kendte til

  SvarSlet
 18. Hej Visitsen.

  Uhm, din variant af gløgg ser MEGET lækker ud :-)

  Velbekomme, jeg er helt pjattet med Marens blog - dejligt at du også kan lide den.

  Glad julehilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...