fredag den 24. september 2010

Fersken-chutney...

I sidste uge kom der 4 ferskner i min kasse fra Aarstiderne. Det varer ikke længe før vi skal ha' en omgang indisk mad og det kræver en god chutney - så det valgte jeg at bruge dem til.

Man kan sagtens erstatte ferskenerne med andre stenfrugter: nektariner, blommer, abrikoser, mirabeller eller mango.

Tine har foræret mig en pose kanel som hun har haft med hjem fra Oman. Det er i særklasse og dufter helt anderledes end noget andet kanel jeg har haft fingrene (og næsen) i før. Nu fik jeg så en mulighed for at bruge noget af det.

En chutney skal være både sød, sur, stærk og aromatisk. Denne gang forsøgte jeg med en ny krydderblanding. Og for at det ikke skal være løgn fik jeg endda lavet en opskrift med mål og vægt. Der er flere af mine læsere der har spurgt efter den slags præcise opskrifter, så nu prøver jeg.

500 g ferskenkød
150 g løg
25 g tørret ananas
25 g frisk ingefær
3 fed hvidløg
2 tsk olivenolie
1½ dl eddike
5 spsk rørsukker
2 sorte kardemommekapsler (eller 6 grønne)
1 lille tørret chili
1 kanelstang
1 tom vanillestang
1 tsk nigellafrø

Den tørrede ananas fik jeg med en kasse for et stykke tid siden. Den kan erstattes af andet tørret frugt f.eks. abrikoser eller lyse rosiner.


Ferskenerne skrælles, deles, befries for sten og skæres i tern.Løgene og den tørrede ananas snittes i tern. Hvidløg og ingefær hakkes meget fint.


Løg, hvidløg og ingefær sauteres i olien uden at tage farve. De øvrige ingredienser tilsættes og chutneyen simrer ved svag varme i ca 45 minutter under låg. Derefter fjernes låget og der skrues op for gryden. Chutneyen koges ind til den ønskede konsistens. Jeg foretrækker den som tyk marmelade.

Den færdigkogte chutney kommes på steriliserende glas. Jeg smagte på den tidligere i dag og den var allerede rigtig lækker. Nu skal den bare hygge sig på køl i et par uger så den virkelig kan komme til at smage himmelsk.

Tak for alle de søde mails (32) og kommentarer (over 100) - jeg skal nok svare og skrive tilbage. Det er bestemt ikke af ond vilje at jeg ikke får det gjort. Jeg håber at bøtten snart vender og jeg får noget mere overskud.

10 kommentarer:

 1. Orv Malou, det ser bare lækkert ud. Hvor er du god til at være kreativ dem den slags. Jeg tror bare, at jeg havde guffet de ferskner på rekord-tid :) Du skal ikke bekymre dig om at svare. Det er bare dejligt at kunne følge med i dit køkken.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 2. årh nam! det ser virkelig lækkert ud. jeg ville ønske jeg fik spist chutney'er og sådan noget for de ser super lækre ud

  SvarSlet
 3. Det ser virkelig spændende ud - glæder mig til at se hvilken indisk menu du får det serveret sammen med :-)

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Det ser bare fantastisk ud. Chutney er noget så lækkert.
  Haha ... jeg måtte lige op at kigge i ingredienslisten, da jeg så billedet med alle de hakkede ting. Jeg synes bestemt, at der var noget, som lignede ristede løg (altså dem man bruger til hotdog) ... men det var den tørrede ananas ;D
  Knus Hanne

  SvarSlet
 5. Det ser skæppeskønt ud! Skriv lige en advarsel, inden du blogger om det indiske mad - jeg kommer til at vride mig af misundelse, for jeg elsker indisk mad! :-P

  SvarSlet
 6. Fik lov at smage. Det er chutney-himlen!!!

  SvarSlet
 7. Mmmm, hvor ser det godt ud :-)

  SvarSlet
 8. Hvor ser det spændende ud, jeg er lige i humør til at lave mere chutney, måske skulle jeg prøve den opskrift :-)

  SvarSlet
 9. @Nadia - Tusind tak skal du ha' :-) Det er lige før jeg syntes det er den bedste chutney jeg endnu har lavet. Kh

  @Pernille - Tak sveske, det er en rigtig lækker basse. Spiser du ikke chutney?

  @Heidi - tusind tak skal du ha' :-) Det blev til nakkekoteletter vindaloo med hele pivtøjet :-D

  @Kære Hanne - Tusind tak skal du ha' :-) Ha ha, jeg tror nu slet ikke det havde været så dårligt med søde ristede løg i. Jeg har faktisk set nogle opskrifter på brød hvor der skulle ristede løg i. Det skal måske prøves? Knus

  @Becky - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Piskehaps - Tusind tak skal du ha' :-) Sorry, ingen advarsler - det er sjovere når du savler :-D

  @Vita - Åh, så sød du er. Skal jeg lave noget til dig?

  @Signe - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Eva - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg kan varmt anbefale den.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...