torsdag den 19. august 2010

Røget cheesecake med tomatgelé...

Jeg er virkelig i legehumør for tiden. Det vrimler med idéer og ting jeg gerne vil afprøve. Tiden er bare knap, for jeg rejser allerede til Sjælland på tirsdag. Så i dag skulle der leges i køkkenet for alvor. Da jeg lavede den lækre cheesecake fik jeg sådan lyst til at eksperimentere med at lave en salt version. Den skulle så enten være med hvidløgsflødeost, feta eller rygeost. Jeg troede selv at jeg havde opfundet noget innovativt og banebrydende gastronomi - indtil jeg googlede 'savory cheesecake' og fik 331.000 hits. WTF? Der blev jeg så straks pillet ned igen. Nå, men det skulle ikke forhindre mig i af udvikle min helt egen opskrift.

Jeg skrev til Sif og fortalte om mit projekt - fik straks en sms retur med teksten: "Hvornår skal jeg komme". Wuhu, så havde jeg en osteelskende testspiser i hus. Det skulle udnyttes, så jeg besluttede mig for også at afprøve en anden idé med noget mozzarella og røget skinke.

I can ze tha cheeze, but were iz tha burger?

Før jeg fik set mig om, var det blevet til en hel ostetallerken. Sif måtte nærmest sparke Iske af stolen, han troede nemlig det var ham der skulle være testspiser. Han blev klogere.

Det første forsøg udi salt cheesecake blev med min nye favorit, røgeosten fra Thrane.

Bunden blev lavet af 10 smuldrede Tuc-kiks og 1 spsk smeltet smør.

Jeg havde ikke så små forme, så mine serveringsringe på 8 og 10 cm måtte i spil. Jeg satte dem på et stykke bagepapir og forede dem på vanlig vis.

Kiksemassen blev fordelt og presset godt på plads. Da der ikke var fast bund var det besværligt at presse noget op af siderne, så det droppede jeg.

Og så til ostefyldet:

150 g cremefraiche 38%
100 g rygeost
1 tsk fuldkornssennep
Salt og friskkværnet peber
3 blade husblas

Pisk cremefraichen let og luftig. Rør osten blød og ensartet med lidt af den. Tilsæt sennep og smag til. Vend ostemassen i cremefraichen. Udblød husblassen i koldt vand i 5 minutter og smelt den med det vand der hænger ved. Jeg gjorde det i 6 sekunder i mikroovnen, men det kan også gøres i vandbad. Når husblassen er kølet lidt, blandes den med 2 spsk af ostefyldet og vendes så i resten.

Ostemassen blev straks fordelt over kiksebundene og sat på køl i et par timer, til de havde sat sig. Jeg lavede tomatgeléen så længe.

3 tomater blev befriet for skind og kerner. Normalt ville jeg skolde dem og flå skindet af, men disse var så modne at det kunne flåes af med hjælp fra en urtekniv. Tomaterne blev blendet *wroom wroom* og smagt til med salt, peber, 10 dråber hvid balsamico, 2 dråber agavesirup og ½ tsk Heinz ketchup.

Massen blev derefter kørt gennem en meget fintmasket sigte så det meste af pulpen kom fra. Derefter fik den 1½ blad husblas tilsat, udblødt og smeltet som beskrevet ovenfor.

Geléen blev fordelt over de små cheesecakes og den mindste fik lidt sorte oliven i ringe på også. De kom på køl igen og blev taget ud 1o minutter før spisetid.

Tja bum, kanten blev lidt ujævn - men ellers er jeg ganske godt tilfreds. Den med oliven viste sig desværre at være helt umulig at skære et pænt stykke af, så det blev kun den her der kom på tallerkenen.

Både Sif og jeg er enige om at den var et hit. Nu har jeg allerede en masse ideer til hvordan den skal videreudvikles. Jeg har en pivfræk kombi i ærmet, men den må vente til jeg kommer hjem fra Sjælland. Men jeg kan røbe så meget som at den bliver med røget laks.

Og så kom dagen hvor jeg serverede en ostetallerken til aftensmad. Ikke dårligt for en tidligere fanatisk ostehader, selv om det kun er milde ufarlige oste jeg har brugt. Yderst til højre er det lidt feta marineret i basilikum. I morgen blogger jeg om mozzarellaen. Ser den ikke også lækker ud?

19 kommentarer:

 1. Uhm, det ser lækkert og meget spændende ud!
  Jeg elsker ost!
  Lige så meget google kan være din ven, ligeså meget kan google også være din fjende.
  Sker også engang imellem, at jeg får en lys ide, men google afslører altid at jeg er SÅ meget bagefter...
  Skide irriterende!

  SvarSlet
 2. Åh Iske, det kære barn. Han var godtnok ikke nem at få losset af den stol.

  Vil godt bestille ostekage med rosmarin og små rejer. Og balsamico glaze. Tak.

  SvarSlet
 3. Ja, det ser rigtig lækker ud!

  SvarSlet
 4. Total lækkert og meget innovativt (pjat med google, de ved ikke hvad de snakker om...).
  Jeg gad godt have spist det...
  Knus

  SvarSlet
 5. Det ser vildt lækkert ud, jeg ville gerne være test spiser hos dig :-) Du kan evt prøve at fore dine forme med konditortape. Det fåes bla hos kagebutikken.dk Så får dine cheesecakes en hel glat side ;-)

  SvarSlet
 6. Åh hvor spændende :O) Det er lidt lige som en krimi: "Se med i næste afsnit af....SALT OSTEEE KAAAGEEE"

  Herligt!
  Stinne

  SvarSlet
 7. Kære M
  Jeg er helt enig med Signe. Jeg er fuldstændig ligeglad med hvad google siger - du er innovativ.
  Og så sad jeg og tænkte hvor er den med laks indtil du så skrev den var på vej.
  Kunne du ikke lave en kogebog snart...
  Knus til dig

  SvarSlet
 8. Hej Klidmoster

  Jeg sidder også tit og tror jeg har udtænkt noget helt unikt og specielt.... lige indtil jeg søger lidt på Google. Bare fordi ;-)

  Men vi har jo stadig udtænkt noget nyt og innovativt. Tænkt hvis Google ikke havde eksisteret!?

  Jeg er vild med din smagssammensætning. Og som cheesecake-lover blir det et must at eksperimentere med røget ost.

  Sidder her og tænker lækker basilikum-gelé :-)

  Dejligt og inspirerende indlæg.

  God weekend.

  SvarSlet
 9. Hvor lyder det dog lækkert, Malou! Jeg kan godt forstå, at Iske troede, det var ham, der skulle være testspiser :-)

  Og så slutter du med en cliffhanger ... Gråvejrsklem og rigtig god weekend!

  SvarSlet
 10. Det ser virkelig, VIRKELIG lækkert ud! Spændende og inspirerende :oP

  SvarSlet
 11. Hm. Måske jeg alligevel blot skal overlade køkkenet til Hanne og dig på fredag... se, det ville være god stil, at værten bare slænger sig i sofaen, hehe! :-D

  Elsker ideen, og jeg har lige købt den rygeost for at finde ud af, om det også skal være min yndlings fremover :-)

  SvarSlet
 12. Malou, der findes jo ikke milde og ufarlige oste! ;D

  SvarSlet
 13. Kære Malou
  Det ser helt fantastisk ud!!
  Jeg må snart prøve at lave cheesecake. Og vandt et sæt fine serveringsringe af Vibeke for ikke så længe siden. Så oplagt at lave nogle mini-nogle på et tidspunkt.
  Jeg er håbløst uinspireret for tiden ... håber der drysser lidt kreativtrang ned over mig efter næste weekend sammen med jer:)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 14. Denne opskrift er garanteret også et hit hos undertegnede, som mere er til det salte end det søde køkken (og elsker ost). Jeg skal snart en tur til HW Larsen - og så skal der handles grej til cheesecakes. Tak for altid god inspiration :-D

  SvarSlet
 15. @Mis Muffin - Tak, skal du ha' :-) Ja, man skal passe på med google. Ha ha, så kan vi lære det.

  @Sif - Han ville bare være sammen med dig :-) Uh, det skal du få - jeg udvikler straks en opskrift!

  @Kimm - Tak skal du ha' :-)

  @Signe - Åh, tak - du er en skat :-) Jeg laver det gerne til dig en dag! Knus

  @Vibeke - Tak skal du ha' :-) Du er velkommen som testspiser en anden gang! Tusind tak for tippet, jeg må ha' skaffet noget konditortape.

  SvarSlet
 16. @Stinne - Muhahahaha....så sjov du er. Tak :-)

  @Signe - Åh, tak skal du ha' - det er jeg glad for at du syntes. Ha ha, laksen blev skam færdigudviklet på vej i toget herover i dag. Hmm, der er planer om en kogebog - men lad os nu se hvad det bliver til :-)

  @Det lyseblå køkken - Damn, også du? :-) Det er den helt rette indstilling, for selvfølgelig er vi innovative ;-) Tak, glæder mig til at se hvad din version. Basilikum-gelé lyder rigtig lækkert. Tak, i lige måde.

  @Madame - Tusind tak skal du ha' -) Iske er sådan en guffegris, han tror ALT er til ham. Håber at du kunne lige cliffhangeren. Varme klem!

  @Bibbi - Tusind tak skal du ha' :-D

  SvarSlet
 17. @Piskehaps - Argh, jeg blogger kun om håndmadder fremover :-D Glæder mig virkelig meget til at se hvad du finder på at forkæle os med på fredag. Hvis du altså ikke slænger dig i sofaen og bare kaster en æske kiks i vores retning. Tak :-) Jeg er sikker på at du kan lide den.

  @Karin - Sorry, du må tro jeg er gået fra snøvsen med alt det ost :-D

  @Hanne - Tusind tak skal du ha' :-) De ringe er bare perfekte til at lave små kager i. Vi må lige lægge hovederne på bordet og udveksle idéer - mon ikke vi kommer til at tale bare lidt om mad? ;-D Knus

  @Ditte - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg håber at du finder noget godt grej. Tak :-)

  SvarSlet
 18. Det ser så lækkert ud, hvor er du dygtig!

  SvarSlet
 19. Superheltemor - Tak, det var en fiks ide der bare MÅTTE prøves :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...