lørdag den 17. juli 2010

Sommercoleslaw med rygeost & hyldeblomst...

I går skulle resterne af min hyldeblomst/lavendel/citron-kylling have følgeskab af nye kartofler, kogte nye grøntsager og en sauce lavet på stegeskyen. I mit hoved blev det meget 'blødt mad'. Når jeg planlægger et måltid, sørger jeg gerne for at der er forskellige konsistenser og teksturer. Der skal være noget at tygge i og her manglede unægteligt noget knas.

I denne uge har jeg fået den store basiskasse og den indeholdt et sprødt, saftigt spidskål og en ordentlig omgang purløg. Max blev sendt over i den lokale biks efter rygeost. Desværre var favoritten fra Løgismose udsolgt, men andet kunne også bruges. Jeg har et livslangt fjendskab med kommen, grundlagt i den tidlige barndom - men jeg lod mig ikke hyle ud og pillede møgsommeligt hver eneste lille ondskabsfulde forrædder af. Jeg tilgav rygeosten dens blinde passagerer - den kunne jo ikke gøre for at en eller anden ondling havde givet dem et lift hjem til mig.

½ hoved spidskål blev snittet fint og æltet godt. Så frigiver det lidt væde, falder sammen og er meget mere modtagelig for dressing. En masse fintsnittet purløg og ½ rød peber i tern kom også i salaten for at give lidt farve og tekstur. Dressingen blev rørt sammen af 3 spsk rygeost, 3 spsk creme fraiche 18 %, 2 spsk koncentreret hyldeblomstsaft (kan sagtens undlades eller erstattes af lidt sirup og sød sennep) og 2 tsk ravigotte. Godt med friskkværnet peber og kun lidt salt, da rygeosten er ret salt i sig selv.

Det var en overraskende god kombination. Den kommer straks på listen over sommersalater. Det var lidt et sats at blande rygeost og hyldeblomst - men det smager fremragende.

I ugens kasse var der både blomkål og nye gulerødder med top. Begge dele blev kogt ganske kort, i det vand jeg først havde kogt kartoflerne i.

Og så var der saucen. Den stegesky der var i bradepanden var super lækker med smag af karameliseret hyldeblomst. Da jeg havde pillet skroget kogte jeg en fond på det med lidt vand og stegeskyen (som jeg havde afskummet helt for fedt). Den færdige fond blev siet, afkølet og affedtet endnu engang. Lige inden maden var klar varmede jeg 4 dl op, smagte den til med lidt citronsaft + ekstra salt og jævnede den med lidt økologisk majsstivelse.

Det var rigtig god sommermad som vi indtog på altanen. Saucen var lige i skabet og passede virkelig godt til de sødmefyldte nye gulerødder. Jeg brugte kun halvdelen af fonden til sauce, så der til en omgang mere i fryseren. Overvejer også om man kan lave en hønsefrikasse med hyldeblomst, for så kan den jo bruges der. Hmm, det skal da vist prøves......

I dag brugte jeg så resten af rygeosten til et par madder. Rugbrød med salatblade, en god klat ost og skiver af solmodne tomater, nye kogte kartofler og et godt drys peber. Det var en slags for-frokost allerede kl 10.30. Jeg skulle nemlig på middelaldermarked kl 11 med Sif. Vi tog ned i byen bagefter, spiste sushi og besøgte Ben og Jerry - men det er en helt anden historie.

7 kommentarer:

 1. *hæhæhæ*
  Hvor er det rart at høre, at der også er andre med kommen-aversioner - det får du helt sikkert ikke hos mig! :-D

  Jeg er ret vild med den fikse lille coleslaw, du har tryllet frem - spændende ideer.

  Håber I havde en god tur - og købte afskyeligt mange ting med hjem ;-)

  SvarSlet
 2. Skal vi ikke starte en anti-kommen-bevægelse? Jeg hader den lille afskyelige sortbrune ildesmagende muselort... YRK!

  Og mam mam! for noget god mad, du (igen igen) laver... jeg tror, jeg snart kommer til Viby igen :)

  Vi snakkes, baby <3

  SvarSlet
 3. Mums, den coleslaw skal da smages snarest (i aften?). Lyder forrygende. Rygeost er skøønt. Kommen har jeg, efter et langt livs afsky, faktisk vænnet mig til, så mirakler kan ske ;-D

  SvarSlet
 4. Kære mad-guru ;o)
  Hvor er det lækkert. Som fynbo går jeg ind for mere rygeost i maden! Og jeg er helt med på en "anti kommen bevægelse"...Det findes virkelig overflødige ting i tilværelsen som kommen, myg og nullermænd :O)
  Go dag!
  Stinne

  SvarSlet
 5. Jeg troede kun, at kålen 'faldt sammen', når den blev mikset med lidt dressing. Et trick jeg ofte benytter mig af. Hvor er det smart, hvis det samme sker uden! Det åbner op for flere muligheder. Det lyder dejligt med hyldeblomstsaft, og det må bestemt prøves.

  Ryger bekendtskabet nu, hvor jeg afslører, at jeg elsker kommen???

  SvarSlet
 6. Jeg er med på anti-kommen-bevægelsen, det smager afskyeligt ;-) Men jeg ved, at mirakler kan ske og jeg spiser for eksempel champignon nu :-)

  Det lyder spændende med middelaldermarkedet - jeg gætter på, at I er kommet hjem et par ting ...
  Solskinsklem!

  SvarSlet
 7. @Piskehaps - Wee, rart at møde en ligesindet :-) Tak, det er bestemt en lille lækker sag. Desværre, jeg købte kun et par øreringe. Men det var en rigtig hyggelig tur :-)

  @Lisa - Johow, det er da det vi skal! Du skal være så hjertelig velkommen her - kom frisk ;-) Tak for snakke i går. Møs

  @Ditte - Tak, jeg håber at den smagte. Hmm, jeg frygter også at jeg må overgive mig en dag. Men nu får vi se :-D

  @Stinne - Ha ha, hvor er du bare sød og sjov. Tak :-D

  @Sifka - Man skal bare knuge den hårdt, så bryder man cellerne og frigiver væde. Du kan tro det smager godt med hyldeblomst. Næ, du - så let slipper du ikke ;-)

  @Madame - Ha ha, godt vi er på sammme side. Det er sjovt, jeg møder mange der har haft problemer med champignons og overvundet det. Tak, der kom et par meget dejlige ørering med hjem. Varme klem :o)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...