fredag den 16. juli 2010

Kylling med hyldeblomst, lavendel og citron...

Hyld mig her, hyld mig der og hyld mig alle vegne. Man kan næsten ikke bevæge sig et skridt i blogland uden at støde på hjemmelavede hyldeblomstsaft........sagde den drønmisundelige madblogger uden plads i fryseren til den slags. Heldigvis har jeg min ene flaske som Signe forærede mig og den skal jeg bare lege med. For hvad med at bruge hyldeblomstsaften til noget andet end bare at drikke den? Det har jeg nu gjort et eksperiment med i det salte køkken.

Ud over den koncentrerede hyldeblomstsaft skulle der leges med tørrede lavendelblomster, citron og urtesalt.

Fyldet til kyllingen blev 1 citron i grove tern, 1 tsk lavendel, 1 tsk urtesalt, friskkværnet sort peber og en sjat hyldeblomst. Jeg lavede lidt 'kryddersmør' til fuglens skind af 4 spsk smør med lidt lavendel, citronskal og urtesalt. Til bradepanden var der 1 dl hyldeblomst og 1 dl vand.

Den store flotte økologiske kylling fik forsigtigt løsnet skindet på bryst og lår. Halvdelen af smørret blev fordelt under skindet, resten blev smurt jævnt ud over resten af fuglen. Den fyldte fugl fik bundet lårene sammen og blev drysset med lidt ekstra urtesalt, lavendel og peber. Saft og vand blev hældt i bradepanden, som blev sat i ovnen på 180°C (varmluft) i 50 minutter. Halvvejs i stegetiden tog jeg fuglen ud og dryppede den med skyen og tilsatte yderligere 1 dl vand. Mens kyllingen var i ovnen, lavede jeg en 'tøm kasserne' salat.

En lillebitte fennikelknold blev snittet i meget tynde skiver på tværs.

½ agurk fik en tur med kanelerjernet og blev skrabt fri for kerner, inden den blev snittet i tynde halve skiver.

En rest vandmelon blev skåret i mundrette bidder og fik de fleste kerner fjernet. Salaten blev vendt med lidt hakket bredbladet persille og en marinade af 2 spsk hyldeblomst, 2 tsk hvid balsamico og 2 spsk olivenolie samt et drys salt og peber.

Mens kyllingen stegte bredte der sig en parfumeret og næsten berusende duft. Katten så meget forvirret ud og kunne ikke helt forstå det pus hendes sanser spillede hende. For det duftede jo at hendes højtelskede kylling - men også at noget helt fremmed og 'forkert'. Da jeg parterede dyret (kyllingen, ikke katten) savlede jeg nærmest. Katten fik et par bidder af de kød der sad tilbage på skroget og hun huggede det i sig med stort velbehag. Godkendt!

Der var virkelig nogle lækre, men anderledes, smagskombinationer i både kyllingen og salaten. Den velsmagende, karameliserede stegesky fra bradepanden blev siet og kom i en gryde sammen med det pillede skrog. Lidt mere hyldeblomstsaft blev hældt på sammen med vand. Nu står det og simrer sig til en fond som jeg påtænker at lave sauce af til resten af kyllingen i morgen.

Ideen til denne kylling har spøgt i baghovedet et stykke tid, men opskriften blev først til i dag ude hos Sif hvor vi lige helt tilfældigt kom til at snakke om mad. Det er jo ellers ikke et emne vi berører ret meget *host host*. Jeg fik for nyligt den tanke at man kunne lave koldskål, hvor man erstattede noget af sukkeret med koncentreret hyldeblomstsaft - og det lavede Sif så til os i dag.

Fuldstændig sommerfryd i en skål, drysset med rosenblade og serveret med sukkerristede havregryn. Let, læskende og floralt på den helt rigtige måde.

Og så har jeg da vist også fået det hyldeblomst jeg kan trække i dag..........nej, vent - skal da lige ha' et lille glas blandet med danskvand at slutte af på. Ah, det er godt!

16 kommentarer:

 1. Hos mig får du altså ingen lovprisninger af hyldeblomat :-D Har aldrig ku fordrage skidtet. Synes det smager hengemt og kedeligt. Næh nej, lad blomsterne sidde på og lade dem blive til bær, så vi kan få hyldeBÆRsaft, se det er en anden snak. Så kan man jo lave Cosmopolitan Hyld og den slags, det er der noget ved.
  Men kylling og citron er altid en vinderkombi!

  SvarSlet
 2. WAU!!! Det er godt nok spændende og kreativt! Det må jeg simpelthed prøve at lave! Selvom at min familie er meget skeptiske overfor at prøve noget nyt...:O)
  Stinne

  SvarSlet
 3. Kære Malou
  WOUWWWW, det ser helt fantastisk ud. Der må savles!!!
  Det må jeg simpelthen prøve af ... det må blive i uge 30, hvor manden er bortrejst... han har total aversion imod hyldeblomstduft og smag.

  Lavendel har jeg heller ikke prøvet at bruge til madlavning ... rigtigt spændende og nogle skønne billeder!
  Knus og ha' den allerdejligste weekend.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 4. For pokker du er en listig dåse. Det ser krallerneme godt ud. Kan sagtens forestille mig hvordan det dufter. Og smager. Kram!

  SvarSlet
 5. Ej, det ser bare SÅ godt ud !!!!

  Har smagt lavendel i kage... Men har ikke selv turde forsøge mig med det...

  Men på kylling... Det tør jeg godt !!

  Men så er jeg tænker... skal det være tørret eller kan det bruges friskt ?

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 6. Skønne fotos... min mave siger nu lyde og mundvandet læsker... hvad er det snart frokost?

  SvarSlet
 7. Sikke en masse skøn inspiration, Malou - og koldskål med koncentreret hyldeblomstsaft, wauw!

  Ha' en rigtig dejlig solskinsdag, klem :)

  SvarSlet
 8. Aaaaarh manner hvor ser det godt ud! Fantastisk idé med lavendlerne - jeg har nogle liggende, som jeg vil have brugt, så det der var en super måde at bruge dem på!

  Ps. Jeg claimer gerne Zettes hyldeblomstsaft :-P

  SvarSlet
 9. Meget spændende og innovativ tilberedning af kylling.

  Prøv næste gang at injektmarinere en kylling med ren koncentreret hyldeblomstsaft plus en mild saltlage.

  Hyldeblomstsmagen er genial sammen med kylling og træder fint i karakter.

  SvarSlet
 10. Kære Malou
  Hvor er du altså bare kreativ. Jeg ville slet ikke have tænkt på den smagskombination, men hvor lyder det dog skønt. God weekend.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 11. Åhhr Malou.. Hvor ser det fantastisk ud..! Tak for beskeden på min side, håber også du får en fantastisk sommer... :-)

  SvarSlet
 12. Uhmmm... hvor ser det hele bare laekkert og spaendende ud!

  SvarSlet
 13. @Zette - Ha ha, sådan havde jeg det også en gang med hyldeblomst. Trust me - jeg har et par til i ærmet med hyldebær ;-) Åh yes, fugl og citrus er en klassiker.

  @Stinne - Tusind tak, jeg elsker at finde på noget nyt. Håber du kan lokke det i familien :-D

  @Kære Hanne - Tusind tak skal du ha' :-) Max er ikke vild med hyldeblomst, men elskede den her. Det er også lavendelen der smager mest igennem. Tak søde :-) Knus

  @Vita - Muhahahaha....en listig dåse ligefrem :-D Jeg laver det gerne til dig en dag! Knus

  @Marianne - Jeg er ikke alt for vil med lavendel i kage, det bliver nemt for kraftigt. Det her er dog et hit, håber at du får det prøvet :-) Du kan bruge begge dele, bare husk at de tørrede smager kraftigere. Hyggehygge

  @Sushistegen - Ha ha, tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 14. @Madame - Tusind tak, jeg er glad for at du kan bruge inspirationen. Varme klem :o)

  @Piskehaps - Tak skal du ha' :-) Bare se at komme i gang, lavendler kan bruges mange steder. Hyl(d), jeg har ikke mere saft :-(

  @M. Ariano - Tusind tak :-) Herligt tip, det vil jeg skrive mig bag øret!

  @Kære Nadia - Tusind tak, det var et eksperiment af de sjovere. Jeg elsker at hitte på nye smagskombinationer. Hk

  @Lea - Tusind tak :-) Også fantastisk sommer til dig!

  @Tina - Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 15. haha... det er da noget af det vildeste kreative køkkenkunst jeg har set længe. Hyldeblomst og citron er godt..kylling og citron er godt .. så selvfølgelig må kylling og hyldeblomst da også være en vinder... glæder mig til at prøve din kylling opskrift

  SvarSlet
 16. Hej Amy

  Tusind tak skal du ha' :-)

  Det er en spontant opstået opskrift som blev overraskende god.

  Jeg håber at du kan lide kyllingen.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...