lørdag den 24. juli 2010

Fyldt kotelet med 3 salater...

I går fik jeg en kæmpe levering fra Aarstiderne. Jeg havde nemlig, ud over de sædvanlige kasser, bestilt både fersk laks og 4 svinekoteletter (a 200 g) med skaft. Laksen smed jeg straks i i fryseren sammen med 2 af koteletterne. Og så lagde vi ellers an til at grille på altanen. Vejret skiftede dog pludseligt, så koteletterne måtte på grillpanden i stedet for - godt jeg fik købt den.

Det var nogle helt fantastiske koteletter. Saftige, møre og med minimalt stegesvind. 4 stk koster 169 kr og det giver en stk pris på 42,25 kr. Jeg var forbi Kvickly i går og der så jeg at man kunne få et helt kilo konventionelle koteletter for 100 kr. Jeg kan godt forstå mange vælger det økologiske kød fra pga prisen, det ville jeg også gøre hvis jeg skulle lave mad til en stor familie. Men vi er jo kun os to og jeg syntes faktisk at det er prisen værd. Specielt på svinekød kan man mærke forskel i kødstrukturen. Desuden kan det bære at man steger det svagt rosa, som jeg har lært at sætte stor pris på. Aarstiderne har forresten den store kødkasse på bud i ugen der kommer - du kan læse om den her og se min udregning af prisen pr. måltid.

Jeg valgte at komme lidt fyld i mine koteletter. Det bestod af Kirks letost med hvidløg (en 'ny' ost som jeg har skrevet lidt om her) rørt med lidt French's sennep, hakket frisk basilikum og oregano.

Tricket til at lave en perfekt fyldt kotelet er simpelt: lav kun et lille hul på ca 1½ cm - ikke et stort snit der nærmest flækker kødet. Stik en lang tynd filetkniv ind i enden og læg en flad hånd forsigtigt på koteletten. Lav forsigtigt et hulrum til fyldet. Kom fyldet i en pose (sprøjtepose uden tyl eller en alm frysepose) og klid et lille hul i enden. Prop posens åbning godt ind i hulrummet på kødet og klem forsigtigt. Kom hellere for lidt end for meget i og brug en finger til at fordele fyldet udefra. Det lille hul lukkes med en enkelt tandstik og så er kødet klar til tilberedning.

Ugens store basiskasse bugnede at sommergrøntsager. Den fennikelknold er bare så imponerende. Jeg skar toppen af og delte den i mindre stykker. Nu ligger den i fryseren og venter på at der skal koges fond.

Den hellige grønne sommer-treenighed: broccoli, spidskål og ærter.

Som Sifka, elsker jeg også spidskål. Der er knas og velsmag for alle pengene. Friskbælgede grønne ærter er for mig noget af det lækreste, men jeg tåler dem desværre ikke så godt i maven. Det kan heldigvis løses ved at give dem 20 sekunder i kogende vand. Det giver klorofylet et 'pop' og udløser en fin sødme, uden af tage hverken sprød- eller friskheden.

Spidskålen blev snittet fint og blandet med lidt rød og gul peber i tern, ærterne og 1 gulerod i tynde skiver. Dressingen blev rørt sammen af 2 tsk mayonnaise, 2 spsk skyr, 1 tsk ravigotte, 1 tsk French's sennep samt salt og friskkværnet peber. Dressingen blev vendt i salaten, der blev smagt til med lidt ekstra salt og citron.

Da jeg var i lære opfandt jeg den her salat, men har ikke lavet den i flere år. Broccoli i små buketter og fennikel i tynde skiver blancheres, abrikoser udstenes og skæres i tynde både.

Dressingen laves med lidt hvid balsamico, olivenolie og fuldkornssennep. Tilsmag med salt, peber og lidt agavesirup.

Det blev også til en hurtig tomatsalat. Mest fordi der var frisk oregano i kassen og det smager skønt til tomater og feta.

Jeg kom også et finthakket ny løg og store grønne oliven på. Olie, eddike, salt og peber - så kørte den. Fetaen kom jeg dog i en skål for sig.

Koteletterne blev smurt med lidt olivenolie og fik en tur på den knaldvarme grill ca 4 minutter på hver side. Grill dem først i 2 minutter og drej dem derefter 90° og steg yderligere 2 minutter. Det giver det pæneste grillmønster. Lad dem trække i stanniol i et par minutter inden servering. Tro mig - det var det pureste guf!


9 kommentarer:

 1. Bliver faktisk en lille smule lykkeligere når du skriver om mad!

  SvarSlet
 2. Nu er jeg godt nok sulten... fnis..

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 3. Ej hvor ser det altså godt ud!

  Stine

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Det ser fantastisk ud. Og jeg som ellers ikke er den helt store svinefan, MÅ bare prøve sådan et par store øko-koteletter på et tidspunkt.
  Og kan kun tilslutte mig Vita!
  Knus Hanne

  SvarSlet
 5. Godt tip med ærterne, det skal jeg huske.

  SvarSlet
 6. manner manner manner, med det syn på nethinden kan jeg vist kun sovve godt i nat :) det ser simpelhen så lækkert ud alt sammen.

  SvarSlet
 7. Hej Malou.

  Tak for tips mht. kotellerne, det er lige det, jeg havde brug for at vide, så alt det gode fyld ikke løber ud igen.

  ;) Hav en god sommer..

  SvarSlet
 8. Argh, hvor ser det godt ud - de der koteletter skal med mig hjem! :-D

  SvarSlet
 9. @Vita - Åh, jeg smelter helt når du skriver det <3

  @Marianne - Tak :-) Hyggehygge

  @Stine - Tak skal du ha' :-)

  @Kære Hanne - Tusind tak, hvor er du sød. Hmm, 'svinefan' har da ellers det gode swung :-D

  @Sifka - Det virker også med broccoli og grønne bønner, så skal de bare ha' 50 sekunder :-)

  @Linebine - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Madam Kjeldsen - Herligt at du kan bruge mit tip til noget :-) Tak, i lige måde - skøn sommer all around ;-)

  @Piskehaps - Tak skal du ha' :-) Nope, du får dem ikke!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...