onsdag den 16. juni 2010

Suppe på grill og rugbrødssalat?...

Aj, det lyder ikke godt vel? Så er det heldigt at det ikke var det jeg lavede. Sagen var bare den at jeg skulle holde hviledag i dag (mere om det nederst) og ikke være i køkkenet. Aftensmaden var planlagt og der var et minimum af arbejde i det. Jeg havde kogt en god, kraftig hønsefond i går som skulle lege suppe med 'alt godt fra grøntsags-skuffen' som fyld. Men som dagen skred frem og solen fik magt, forsvandt lysten til varm suppe. Hen på eftermiddagen kunne jeg pludselig dufte noget fra den åbne altandør: der var nogen der grillede. Hallo, det var jo det jeg havde lyst til. Grillmad på altanen.

Fra fryserens dyb hentede jeg de gode pølser fra kødkassen. Max blev sendt på indkøb på vej hjem fra arbejde, så han dukkede op med 2 tykke nakkekoteletter i tasken. De var dog så tykke at jeg frygtede at de ville branke fuldstændigt udenpå før de var klar indeni. De blev derfor delt på langs med en filetkniv.

Jeg rørte en hurtig marinade sammen: 4 spsk olivenolie, 1 spsk fuldkornssennep, 1 spsk French sennep, 1 fed presset hvidløg, 1 tsk røget paprika og lidt friskkværnet sort peber.

De, nu fire, nakkekoteletter blev gnedet godt ind i marinaden og pølserne gjort klar til grillen med et par snit. Jeg valgte ikke at pensle pølserne med noget som helst. Heller ikke under stegningen.

Som tilbehør lavede jeg for første gang en salat af rugkerner. Jeg havde egentlig købt den her perlerug til en 'rugotto a'la Sif', men det var bare ikke lige blevet til noget. Rugkernerne skal først skylles godt i koldt vand og 'vaskes' mellem håndfladerne. Jeg kogte dem i ca 15 minutter, så de var møre, men ikke helt uden struktur.

Jeg plejer at bruge spelt eller byg til sådanne salater, så jeg var noget spændt på om rug nu også var til at tygge sig igennem. Det var lovende, så jeg vendte de kogte kerner med en bøtte persillepesto hentet fra fryseren.

Fyldet var en enkelt gulerod, en rest broccoli, ½ rød peber, 8 San Marzano tomater og en bøtte feta fra Løgismose.

Tja bum, den er måske ikke så skøn at skue - men den var bestemt et hit. Meget mættende. Rugkernerne havde suttet alt pestoen i sig, så jeg gav lige salaten et skud olivenolie og citronsaft inden servering.

Nakkekoteletterne og pølserne hyggede sig på grillen mens jeg gjorde resten klar. Lidt grønne salatblade blev vendt i olivenolie, citron saft og salt. Det var egentlig overflødigt, men jeg ville så gerne ha' den sidste rest salat brugt. Jeg har lige været inde på Aarstidernes bestillingsside og score nogle flere af de her pølser til på fredag. De er gode at ha' i fryseren. Ah, dejlig grillmad - vi savnede bestemt ikke suppen.

Tilbage til hviledagen. Jeg er ved at træne mig op til at kunne klare at være frivillig på Roskilde. Der er stadig god tid og jeg skal jo helst ikke køre mig flad inden. Det er fedt at kroppen makker ret for en gang skyld. Alt den ekstra bevægelse har virkelig gjort gode ting for mine knæ. Folk er endda begyndt at lægge mærke til at jeg ikke siger AV så meget. Men det er en hårfin balancegang med fibromyalgi. Jeg må hverken bevæge mig eller hvile mig for meget. Kombinationen af en fornuftig basis-kost og den ekstra bevægelse har også gjort mit medicinforbrug meget mindre. Det er rart at jeg ikke behøver at tage de stærke smertestillende piller (Tramadol) fast, men kan vælge kun at tage dem de dage hvor jeg ikke kan fungere uden. Det giver en helt anden kemi i kroppen og åbner mulighed for at kunne tage på bytur med Kagedåserne uden at det hævner sig alt for meget. Bonus!

14 kommentarer:

 1. Det var en ganske god idé - jeg ville heller ikke spise suppe i det vejr - det skriger jo på grill og sommerhygge :-)

  Det lyder spændende med din træning - dejligt at du har fundet en måde at få mere kontrol over sygdommen på :-)

  SvarSlet
 2. Jeg håber virkelig du får en fantastisk tur til Roskilde - du er sej! Godt du passer lidt på dig selv, så det kan blive en god oplevelse :o)

  Måske skulle vi teame op til næste år og være "De syge kaffekoner"? ;o)

  SvarSlet
 3. God økomad med bonus overfor sygdommen - hvor fedt!
  Med hensyn til suppe kan jeg et ord: Gazpacho!!!
  Knus

  SvarSlet
 4. Det med at grille lyder også som en meget bedre idé end suppen. Spontangrillning er altid godt - medmindre det er med hud imod grillelementerne i ovnen, det kan jeg ikke anbefale.

  Pølserne fra Den Økologiske Slagter i Holbæk er helt fantastiske, efter at have smagt dem på FoodEXPO, så fik jeg arrangeret at få 5 kg i fryseren.

  Jeg håber du får ladet batterierne op til Roskilde, så du kan få en fantastisk tur.

  SvarSlet
 5. Fedt du har det bedre.
  Og i øvrigt ser det nam ud.
  Knus

  SvarSlet
 6. Din salat med rugkerner lyder rigtig, rigtig spændende, Malou! Den vil jeg prøve at lave - tak for en idé, jeg aldrig var kommet på selv :-)

  Og så er det dejligt at læse, at du er ved at finde en god rytme mellem hvile og bevægelse.

  Varme gråvejrsklem :-)

  SvarSlet
 7. Varm mad og varme fungerer måske ikke altid så godt sammen.. Fik selv risotto igår, ude på altanen.. Lidt underligt at spise varm risotto, med en solstråle lige i bærret! Din salat ser forresten skøn ud, helt klart noget der skal prøves til sommerens grillaftener :-)

  SvarSlet
 8. Hej Piskeris

  Ja, jeg havde bestemt ikke lyst til varme suppe skvulpende rundt i min mave. Så hellere hygge med grill :-)

  Jeg er simpelthen så glad for at være kommet i bedre form (ikke god, men bedre). Det giver mig et bedre følelse af kontrol over kroppen - men det er lidt en illusion desværre. Fibroen er så uberegnelig. Men jeg ved at det hjælper i det skore hele :-)

  SvarSlet
 9. Hej Bibbi

  Tusind tak - jeg føler mig også lidt sej (og lidt skrækslagen) over at skulle afsted. Men når jeg først er derovre i det skal det nok blive godt. Jeg glæder mig til at være en del at det store univers som Roskilde er og føle fællesskabet.

  Ha ha, ja - lad os kigge på det til næste år :-)

  SvarSlet
 10. Hej Signe

  Oh yes - økologi sparker røv på flere planer :-D

  Jeg har kun lavet Gazpacho en eneste gang, hverken Max eller jeg var begejstrede for det. Men den jeg smagte oppe hos dig sidste sommer var himmelsk, så jeg må prøve din opskrift :-)

  Knus

  SvarSlet
 11. Hej Lars

  Spontangrillning er et stort hit! Av, den der ovn ting har jeg prøvet engang - ikke rart.

  Gode pølser er bestemt rare at ha' i fryseren.

  Tak, Det skal nok blive en god tur med fuldt opladede batterier :-)

  SvarSlet
 12. Hej Signe

  Tusind tak - til begge dele ;-)

  Knus

  SvarSlet
 13. Hej Madame

  Tak skal du ha' - det er en rigtig dejlig salat. Men der er meget 'mad' i den, så lidt flere grøntsager i vil nok være bedre.

  Åh, det er så dejligt at være ved at ha' fået styr på kroppen igen. Jeg glæder mig til at komme over og prøve det af :-)

  Varme solskinsklem

  SvarSlet
 14. Hej Lea

  Ja, det er svært med den varme mad her om sommeren. Jeg har lyst til bare at leve af salat og koldskål. Uh, risotto er ellers en herlig ting :-)

  Tak, det er en god salat - men brug mindre kerner og flere grøntsager, den er grøg at tygge ellers :-D

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...