torsdag den 31. december 2009

The season to be jolly?...

Puha, sikke en omgang. Julen altså. Selv om jeg havde bestemt mig for at jule igennem og skabe mine egne gode minder - kom fortiden alligevel listende ind på mig d 24. I år var første gang jeg helt selv kunne bestemme hvordan det hele skulle være. Det meste af julemiddagen blev lavet d 23. Anden langtidsstegt, fonden til saucen kogt, kartoflerne skrællede og pillede. Så kunne jeg også få en hyggelig juleaftensdag uden at skulle stå for meget i køkkenet. Kl 16 var der så Disneys Juleshow. Udstyret med te, portvin, småkager og konfekt, krøb vi sammen på sofaen foran fjerneren og så de elskede gamle tegnefilm. Askepot sendte mig helt i knæ! Jeg græd som pisket. Over trælse minder, min egen Askepot-historie, tabt barndom og uskyld. Der er bare så mange følelser forbundet med det. Det er blevet en institution for mig, selv om jeg ikke har set det hvert år. Jeg måtte ikke altid se det da jeg var barn (der var jo masser af arbejde der skulle gøres) og som voksen kun når vi holdt jul her ("for tegnefilm er for børn, sådan noget pjat"). Max og jeg fik heldigvis en god snak om det hele. Og efter en lille lur genoptog jeg julen med lækker julemad og dæmpet musik (jeg planlægger et indlæg om hvor mange måltider der kan komme ud af 1 and til 2 personer). Det blev dog til flere tårer i løbet af aftenen, men det var ok - der var plads til dem. Som en af de dejlige kagedåser skrev til mig: "tænk hvor skønherlig en december du havde, den bedste i mange år, og det er jo bedre med en fed december og så lidt jule-blues, end en skod december med jule-blues ovenpå". Tak Tine, det har du fuldstændig ret i!

Juledagene blev tilbragt på langs, der var simpelthen ingen kræfter tilbage. Søndag blev der dog overskud til en lille tur ud i verden. Først på den græske restaurant Chez Tony og så i biffen og se 'The Imaginarium of Doctor Parnassus'. Maden var SÅ skuffende og smagløs at vi næsten var paf. Der var ingen græsk smag at finde på hverken lammekødet eller garnituren, tzatzikien var totalt anonym og hummusen var lavet på PULVER. Hallo, ikke engang fetaen smagte af salt. Vi var så skuffede og kommer aldrig der igen. Så var det jo yders heldigt at filmen indfriede forventningerne til fulde. Det var lidt så som så med den sammenhængende historie, men det var en smuk/skør/skøn fabel som berusede hjernen med billeder. Wow, det må jeg nok sige ☺ 

Mandag formiddag kørte min veninde E mig til Trige efter nogle små fine borde jeg har købt på QXL. Vi kørte her hjem bagefter og hyggede med te og snak. Om eftermiddagen var jeg ude ved Sif til endnu mere te og hygge, fik sågar lov til at testsmage noget nyopfundet bagværk. Det var bare lige sådan en dag jeg havde brug for. Gik fra Sif i meget bedre humør og handlede på vejen hjem, nu var der nemlig opsparet en ske til at lave mad for/med.

Nu skulle vi dæleme ha' noget græsk-smagende mad. Et par flotte saftige rib-eye, stegt med rosmarin og hvidløg, toppet med en skive hjemmelavet kryddersmør. En god tzatziki med hvidløg, citron og mynte. Bønnesalat af knasende grønne bønner, drænede kidneybønner, cherrytomater, 'feta' fra Thise og blandede oliven. Dressing af fuldkornssennep, hvidvinseddike og olivenolie. Og så lige et par stykker brød og et godt glas shiraz til. Åh, det var guf.    

Tirsdag ville jeg så spæde til resterne med en ægte hjemmelavet hummus a' la mig. Jeg havde desværre ikke flere kikærter i fryseren, men man kan jo heldigvis få dem økologiske på dåse. De skal bare skylles grundigt, for den lage de ligger i smager *yikes* hæsligt. Op i blenderen med en skyllet, drænet dåse kikærter, 2 fed presset hvidløg, 3 tsk tahin, 2 spsk olivenolie, saften af ½ citron, lidt salt, peber og spidskommen. *wroom wroom* til det er blendet groft. Jeg tilsatte så 3 store spsk græsk yoghurt og lidt mere spidskommen. Man kan også køre hummusen til den ønskede konsistens med olie. Yoghurten gør den lettere, friskere og mere cremet, olien gør den 'sejere' og fadere. Jeg kan lide begge varianter, men hvis jeg har yoghurt i huset foretrækker jeg det. Hummusen fik lidt olie og røget paprika på toppen.

Jeg havde nogle kalamata oliven i en vandig lage, der ikke var alt for god. De blev drænet og tørret i køkkenrulle inden de kom i en marinade af olivenolie rosmarin, hvidløg og friskkværnet peber. Mums, det blev de lækre af. 

Salaten fra dagen før blev peppet op med lidt flere grøntsager og så var der 'restemad' for alle pengene. Der var også grønne oliven med mandler, som jeg altså nemt kunne udvikle en slem afhængighed af.

Resten af bøffen blev skåret i skiver og delt mellem os. Jeg havde også lige et par kyllingelår vi kunne få til. Det var bare dejligt en et ordentligt skud hvidløg oven på alt den søde, bløde julemad.

Myren er også glad for at julen er ovre og pakkekalenderen pakket ud. Nu kan hun nemlig flytte ind i kurven.

Jeg har haft mange tanker om året der er gået og vil gerne gøre status. Men nu skal jeg lige ha' nytåret overstået først. Det er ikke af ond vilje at jeg ikke har svaret på alle de søde kommentarer der er lagt på bloggen. Jeg har bare været så hudløs at det har været svært af forholde sig til. Jeg har været omkring i blogland, men ikke rigtig magtet af lægge nogen kommentarer selv om jeg gerne ville. Men jeg har læst med og sendt mange venlige og kærlige tanker, det tæller vel også lidt? Jeg springer ABC legen over i denne uge, det er O der skal under behandling. Det skulle ha' været oliven og oksekød - hey, det er jo med i det her indlæg, så det gør vist ikke noget at hoppe over.   

Nu vil jeg gå ud og lave forretten til i aften, som er mini toast med laksemousse og andepaté. Laksemoussen bliver så nem, så nem. Røget laks blendes med græsk yoghurt, citronsaft, fuldkornssennep og friskkværnet peber. Og ta daaah - laksemousse! Lige inden servering kommes den på mini toast og pyntes med en lille dildkvist. Andepatéen er fra dåse. Den har jeg fået med posten fra Newyorkerbyheart som ved at jeg ELSKER det. Patéen bliver pyntet med kapersbær og der bliver budt lidt løg/peberfrugtmarmelade til.

Tak for året der er gået. Nu er det næsten et år siden jeg 'flyttede ind' her i blogland. Sikke en masse dejlige mennesker og oplevelser der er at finde her. Jeg glæder mig til et nyt friskt år sammen med jer.   

GODT NYTÅR

søndag den 27. december 2009

ABC i ord og billeder: N...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til N.

Uh, bedre sent end aldrig - jeg når vist lige at flikke et hurtigt N sammen alligevel. Det skal være selvfølgelig være noget af det bedste jeg ved, nemlig Nigiri-sushi. 

Nigiri er navnet på den for for sushi der består af en klemt risbolle med fisk eller andet på toppen. Her er det nigiri med laks og kæmpe rejer fra Sashimi

Der kan fås mange spændende varianter. Sidste gang vi fik sushi, var der 7 meget forskellige nigiri med. Bagerst fra venstre: teryakimarineret andebryst, tun, kammusling, hummerklo, tilapia, laks og røget ål. Hele herligheden er fra Mitsu Mizu Sushi i guldsmedegade i Århus.

Wee, og N kan jo også være Nougat. Vi fik ikke ris a'la mande til jul, men et glas portvin og et stykke af mit hjemmelavede marcipanbrød med nougatkerne. Nom nom nom....  

Se andre bidrag med N her.

onsdag den 23. december 2009

Langtidsstegt and og mere julemad...

Duften af nystegt and med aromatisk fyld er nærmest berusende. Det er grove løjer at den først skal spises i morgen. Hvis man spørger de 3 lækkersultne katte, er det en direkte hån. Men jeg ved at jeg bliver SÅ glad når jeg vågner i morgen. Dyret er stegt og grovparteret, fonden til saucen er kogt, de bittesmå aspargeskartofler er kogte og pillede, rosenkålen er klargjort og rødkålen taget op af fryseren. Det bliver både nemt og ustresset at flikke den julemiddag sammen. Det kommer kun til at koste en ske eller to ☺

Her følger opskrifter på and, rødkål (2 varianter) og lækre sager til julefrokosten:

Den langtidsstegte and fra mortensaften vil også gøre lykke til jul. Den and jeg lavede i dag, havde mere krydret fyld og er ekstra julet. Billeder og opskrift findes her.

Et godt tilbehør til anden er en gang krydret rødkål (denne version fra mortensaften).

Her til jul har jeg lavet en ekstra krydret rødkål, med et godt bid. 

Hvis der er tid og kræfter, er det et sikkert hit at lave noget hjemmelavet til julens frokoster.

En hjemmelavet karrysalat kan få en sildemad helt op at ringe.

Prøv også stegte sild i eddike med mørkt muscavadosukker og julekrydderier.

En hjemmelavet sylte er både lækker og fedtfattig. Kan f.eks. serveres med en spændende rødbedechutney

Chutneyen smager også skønt til hjemmelavet leverpostej. Den her version er bagt med mosede kartofler, så man kan spare på lidt af fedtet. 

Glædelig jul!

Det pureste guf...

Weekenden har sat sine spor, der er ikke meget energi tilbage på kontoen. Jeg har heller aldrig før haft så mange gæster eller set så mange mennesker i december. Der er blevet julet igennem og det har hjulpet lidt på humøret. I går tog jeg et break fra juleforberedelserne, trodsede snemasserne og tog ind til byen. Jeg skulle mødes og spise frokost med min veninde E. Vi havde ikke set hinanden siden julefrokosten på Kohalen, så der var også lige lidt opsparet snak ☺     

Vi gik op i M.P. Bruunsgade og fik en gang frokost på Sushi+. Åh, det var bare så lækkert. Jeg ELSKER sushi. 

Bagefter gik vi ned på Baresso og fik en Chai-cino. Det var dejligt at sidde der i varmen og kigge få sneen der væltede ned. Men vi var begge noget bekymrede for hvordan vi skulle komme hjem. Vi sagde farvel og gik i hver sin retning. Jeg ville lige i Irma og ha' lidt guf til aften. Max mødte mig dernede og vi handlede det sidste ind til jul også. Men sikke en hjemtur - det var en sand gyser. Vi måtte vente i 55 minutter, F-E-M-O-G-H-A-L-V-T-R-E-D-S, på en bus der normalt går hvert kvarter. Jeg var mere død end levende da den endelig kom. Mit centralnervesystem er så flink at tolke kulde som smerte, så det var en rigtig slem bustur hjem. Da vi kom til endestationen nægtede mine ben at samarbejde, så det tog sin tid at komme helt hjem. 

Men hjem kom vi da. Da vi var tøede lidt op gik jeg i gang med at lave noget mad. Det skulle være en omgang 'Hurra-det er juleferie-mad'. Først fik vi mini toast med andelevermousse med lidt forskelligt pynt.

Jeg gjorde hovedretten klar, så den kunne være færdig i en fart når vi var klar til mere mad. Bøfferne (rib-eye) blev marineret i olivenolie, hvidløg og timian. Kartoflerne fik samme marinade og skulle bare ha' ca 15 min i en knald varm ovn. Salaten er fintsnittet spidskål med lidt sweet pepper relish.

Det var bare lige hvad vi trængte til. Der kom en skive hjemmelavet kryddersmør på bøffen. Der kom en god australsk shiraz i glassene - og så begyndte juleferien!

Og så syntes jeg lige at jeg vil blære mig lidt med den smukke Lambeth-kage som Sif har givet mig i julegave. Det er min vildeste kagedrøm der er gået i opfyldelse. 

Er den ikke bare smuk?  

Wow, se lige de fine detaljer. 

Og så var den også smuk inden i. Red Velvet er bare den bedste kage (næst efter mazarin, naturligvis). Tusind tak, jeg blev SÅ glad for den ☺

Nu vil jeg trisse ud i køkkenet og begynde på julemiddagen. Anden bliver langtidsstegt i dag, så der er så lidt som muligt at lave i morgen. Glade dejlige jul! 

tirsdag den 22. december 2009

Hjemmelavet rødkål...

For af få så afslappet en juleaften som muligt, laver jeg julemiddagen i små etaper. I dag fik jeg så rødkålen overstået. Den fik lige en ekstra skalle med krydderierne, ellers var det efter den 'sædvanlige' opskrift

Jeg havde mit hyr med at få kålen snittet. Det er hårdt arbejde for min ømme arm. Men med en masse pauser gik det. Michael Buble sang julesange for mig imens. Tja bum, der røg lige lidt streetcred på den indrømmelse - men jeg syntes altså at han er lidt hyggelig her til jul.

Jeg havde også sat mig for at lave en kæmpe portion. I søndags var jeg ude ved Sif for at julehygge og fik, foruden en skøn godtepose, et økologisk rødkål men hjem under armen. Jeg købte et til, for så kan jeg ha' rødkål i fryseren til alle vinterens retter.

En af kagedåserne, Tuberkulosen, har hjembragt krydderier fra Oman. Der var både kanelbark og noget andet bark som jeg ikke ved hvad er. Men det dufter aromatisk og lidt som sød kanel, så det forsøger jeg mig med i kålen.

Krydderierne denne gang bestod af: 3 laurbærblade, 10 nelliker, 14 hel allehånde, 20 sorte peberkorn, 10 grønne kardemommekapsler, 4 stjerneanis, hel kanel (efter ønsket smag), ½ flækket polynesisk vaniljestang + 1 'tom' og 2 stykker af den ukendte bark. Kogelagen blev sammensat af ½ fl god shiraz, 1 dl balsamico, 3 dl ufortyndet kirsebærsaft og resten af den rødkålsgastrik jeg kogte sidste gang. Laurbærblad, kanel og vanilie kom direkte i gryden sammen med kålen. De øvrige krydderier fik et dask med kødhammeren og kom i et kaffefilter. Så afgiver de maksimal smag, uden ar man skal bekymre sig om at fjerne dem bagefter. 

Da kålen var kogt færdig, kom den til afkøling på altanen. Jeg siede atter kogelagen og kogte den ind til en gastrik med ca 2 dl rørsukker. Når kålen varmes op, smager det super godt lige at tilsætte lidt af den.

Aftensmaden blev et stykke rugbrød med god medister og et bjerg af den nykogte kål. Nom nom nom.....

Hold da fast, hvor er jeg smadret. Weekendens gæstebud har drænet mig helt. Vejret giver desværre flere smerter og ubehag, men jeg nyder nu sneen alligevel. Der er så mange lækre ting jeg gerne vil blogge om, men jeg magter det ikke rigtigt. Jeg kommer heller ikke så meget rundt i blogland i de her dage. En snigende forkølelse og ondt i halsen + ekstra smerter koster mange skeer i sig selv. Og selv om jeg forsøger at holde fanen høj og julehumøret oppe - så er julen altså stadig en svær tid for mig. Nerverne sidder uden på tøjet og jeg har let til tårer. Heldigvis skal vi bare være os to + en and juleaften. Det skal nok blive hyggeligt!    

fredag den 18. december 2009

Juletræet med sin pynt...

Uha, jeg er ved at være godt mør. Det hele er ved at være klar til i morgen og det store ryk ind. Rollespilsklubben + påhæng kommer til julehygge kl 14. Jeg disker op med en masse rare sager: hjemmebagte boller, Red Velvet Lambethkage (bagt af Sif og der skal nok komme billeder af den), peberkager, pebernødder, vaniliekranse, marcipankonfekt, chokoladetrøfler, bounty, karameller, brændte mandler og hvid æbleglögg. Derefter står den på spil og spas inden de får 'skrup-hjem-mad'. Det bliver godt rugbrød med hjemmelavet leverpostej, hamburgerryg og spegepølse. Der er vist ingen der går sultne herfra ☺

Mit lille juletræ er af det pureste plast. Det er pyntet med sort pynt og plastik vampyr-gebisser. Der findes med garanti ikke et magen til! Det står i stærk kontrast til mit peberkagehus, men passer perfekt ind her. 

Det er et træ med bid i. Først skal træet vises - siden skal det spise(s).......dig! *gys*

Jeg var ude og hente kagen hos Sif i dag. Hun trakterede med både risotto og fyldte chokolader. Sådan nogle fine støbte chokolader kan jeg slet ikke finde ud af at lave. Men fyldet kunne jeg godt lige klare. Det var hvid chokoladetrøffelmasse med pebermynte og lakrids. Opskriften findes her. Jeg sprøjtede dem bare i forme og pyntede dem lidt (pebermynten med en harlekinknap, lakridsen med hvide chokoladestjerner). De kan holde sig i ca 1 uge, når de ikke er overtrukket med chokolade. No problem - de er væk på mandag ☺ Det blev lige til en ekstra omgang karameller også. Den første portion jeg havde lavet var meget bløde i det, så de her kogte længere. Og så har jeg prøvet at redde de andre ved at smelte dem igen og koge dem igen. Nu er jeg spændt på om det er lykkedes.

Nu holder jeg en lille pause fra bloggen og blogland. I morgen får jeg nok at se til og på søndag skal jeg ud til Sif, sammen med et par kagedåser. Vi bliver bare så møgforkælede. Der ligger nemlig hjemmelavede julegaver og venter på os derude. Wuhu, det glæder jeg mig (også) til. 

torsdag den 17. december 2009

ABC i ord og billeder: M ...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til M.

M kan være f.eks. Morgenmad, Madmesse eller Molekyleær gastronomi. Men når det nu er ved at være jul, vælger jeg Marcipan. 

Jeg lavede alt det her marcipankonfekt i går. Det er svært at lade det være, men der skal være til gæsterne på lørdag og til at give væk af.

Her er den første ægte mazarintærte jeg har smagt i mit liv. Sif havde bagt den til en konditoridag og jeg GRÆD næsten da jeg smagte den. Det er min yndlingskage over alle yndlingskager.

Da hun skrev sin bagebog, fik jeg lov til at testbage mazarinkageopskriften. 

Den blev bare så fin og god. Da bogen udkom, var kagen opkaldt efter mig. Wow, hvor mange får lige en kage opkaldt efter sig? Og ikke bare en kage, men en Siffoladekage! 

Der er også marcipan i fyldet på disse skønne snegle som jeg fandt hos Signe

De bliver bagt i et fad så intet af fyldet slipper væk. Bonus ☺

Se andre bidrag med M her.

Marcipankonfekt og hjemmelavet bounty...

Det har været en emotionel hård uge. Min pensionssag er blevet påbegyndt, nu må jeg indse at det er den eneste rigtige beslutning lige nu. Heldigvis kan jeg få enten et skåne- eller fleksjob på længere sigt. Nu skal jeg 'bare' forsøge at stresse ned, give lidt slip på ambitionerne og ikke ærgre mig over beslutningen. Jeg kan se mig selv i øjnene og vide at jeg har gjort ALT hvad der stod i min magt for at få tildelt et fleksjob. Der er bare ikke nogen arbejdsevne tilbage i mig, der kan veksles til et job, sådan er det. Basta!

Men jeg kan da lave lidt herhjemme i køkkenet. I går lavede jeg konfekt hele dagen, med en masse pauser indlagt. Det var dejligt at kunne gå til og fra.

Jeg har smagt noget helt fantastisk marcipankonfekt med ingefær fra Mølle Skovly, som jeg har drømt om at kopiere. I den skønne etniske butik, hvor jeg købte pistacienødderne, fandt jeg også kandiseret ingefær. Det kan endda spises som en slags vingummi og er højst vanedannende.

3 x 250 g marcipan blev æltet med lækre sager. Den første med finthakket, kandiseret pomeransskal og revet skal af en stor økologisk appelsin. Den anden med den finthakkede, kandiserede ingefær og 1 spsk revet frisk ingefær. Den sidste med Ultrapres øl likør og pulverkaffe.

Og så er det lige til at trille kugler af. Jeg laver dem ret små, så der bliver ca 50 stk ud af 250 g. 

Jeg trillede også små kugler af den hjemmelavede pistaciemasse. Og så var de klar til at overtrække med chokolade. Desværre ville tempereringen af chokoladen ikke som jeg ville (stort drama, fulgt af et hysterisk anfald), så jeg overtrak det hele med Odense mørk overtræk. *Suk* Tænk at lave alt det lækre konfekt af økologisk marcipan fra Mølle Skovly og så overtrække det med vekao. Pyt, bare fyldet smager igennem. 

Jeg lavede også 250 g 'plain' konfekt og et stort marcipanbrød med nougatkerne. 

Det gik legende let at overtrække det hele. Bare lige smelte 'chokoladen' i mikroovnen og så dyppe med 2 gafler. Der kom lidt pomeransskal på appelsinstykkerne, hvide chokoladestjerner på ingefæren, hakkede mandler på pistacien, sukkerhjerter på kaffen og mandler, valnødder og lys chokoladepynt på den rene marcipan. Kuglerne med guld/sølvkrymmel er med bountyfyld.

Det er supernemt at lave bounty selv. Jeg havde prøvet det engang med æggehvide og sukker, det var noget værre stads. De her er lavet med kondenseret mælk, kokosmel og intet andet. Opskriften har jeg her fra Anne au Chocolat, som laver det pureste guf. 

Jeg lavede 18 stk i stor størrelse, men der var en der røg på gulvet. Resten blev trillet til kugler. Det blev også overtrukket og pyntet. Resten af 'chokoladen' blev rørt op med hakkede mandler og valnødder og puttet i forme. Sådan, ingen rester, intet spild.

Jeg orkede ikke at lave aftensmad og trængte til noget HELT andet end julemad, så vil bestilte sushi udefra. Og hold da op hvor blev vi positivt overraskede. Ikke alene var det superflot og lækkert, der var også stor variation. Nigiri med teryakimarineret andebryst, tun, kammusling, hummerklo, tilapia, laks og røget ål. Maki med ægte krappe og tun, toppede makiruller med tun og letrøget laks. OMG! Det var simpelthen fantastisk lækkert.

Af ren nysgerrighed havde vi bestilt en makirulle med grillet kylling og kryddermayonnaise. Den var overraskende god. *Indsæt selv joke her om Drengene fra Angora*. 

Det er ikke med ond vilje at jeg ikke har svaret på kommentarer eller kommet forbi, her det sidste stykke tid. Der har bare været så meget at se til. Men jeg er altså rigtig glad for alle de søde kommentarer jeg har fået ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino