fredag den 31. juli 2009

"Restaurant Klidmoster"...

I dag har den fået hele armen i køkkenet. Efter et meget skuffende restaurantbesøg (Klassisk 65) i sidste uge, har jeg drømt om at lave noget der var bedre selv. En ting var sikkert: det skulle være oksemørbrad. Og det skulle være inspireret af 'Nouvelle cuisine'. Det betyder ingen tunge saucer, et minimum af tilberedning og fokus på fancy anretning. Alle råvarene skal kunne smages og være så 'rene' som muligt. 

Det blev til en bøf af oksemørbrad m/røget paprika-smør. Blomkålspuré m/ smørdampede hestebønner & bruniose af gulerod, samt balscamicoglace (gastrik).

Til blomkålspuréen kogte jeg 2 blomkålshovder i grove buketter. Buketterne må ikke være for små, så optager de for meget vand. Det blev kogt lige netop møre i vand uden salt.

Blomkålen afdryppes godt inden den deles op i mindre portioner der vrides i et rent viskestykke.

Det er nemmest hvis man først laver en pølseformet rulle.

Så kan man vride den over vasken til den ønskede mængde vand er vredet fra. Jo mere vand der er tilbage, jo tyndere puré. 

Det lykkedes mig at få pænt meget vand vredet fra, helt uden hjælp. Men jeg kan godt mærke det i armene nu. Ærgeligt at jeg ikke bad om hjælp!

Den vredne kål kommes tilbage i den varme gryde sammen med 1 spsk smør, 2 tsk olivenolie og et godt drys salt. Og så får den en ordentlig omgang med en stavblender. Wroom wroom! Man kan vælge at tilsætte peber, men det 'forstyrrer' den delikate blomkålssmag efter min mening.

Mørbradbøfferne fik et knald på en hed pande og trak færdige i folie (under en thehætte). Hestebønnerne og gulerødderne fik 1 ½ minut i mikroovnen sammen med en klat smør, lidt salt og et par dråber vand. Der kom lige et par dråber gastrik på tallerknerne inden servering. Vi fik en god australsk shiraz til.

Bøfferne var medium-rare og lige i skabet. Der kunne Klassisk 65 godt pakke sammen. 

Selv om vi var på 'restaurant' sad der et par katte med til bords. Uha, jeg kommer til at savne dem. Suk!

Sidste udkald...

Jeg er begyndt at gøre ting for sidste gang inden jeg skal afsted. Næsten alle de planer jeg har haft i denne uge er på den ene eller anden måde blevet aflyst, så jeg har haft god tid til at slappe af. Jeg kigger mig omkring i lejligheden og nyder den sidste tid her.

Den sidste tøjvask er overstået, opvaskemaskinen snurrer med det sidste læs, den sidste kasse er pakket ud og disponeret over.

Jeg havde bestilt brødkassen med brød fra Emmerys. Der stod at der ville være græskarkerneboller med. Det var der så ikke, men nogle gode seje hvedeboller. De kan desværre ikke bruges til det indkøbte formål (sandwich i morgen), så det var heldigt at der også var et godt brød med som jeg kan bruge i stedet for. Vi fik så bollerne til morgenmad med lemoncurd på og ufiltreret æblejuice til.

Der står en gryde med kylling og simrer på komfuret. I morgen skal jeg på ekskursion til Den Gamle By sammen med en flok bloglændinge. Vi har planlagt sammenskuds-madpakker, min andel bliver en rustik sandwich med kyllingesalat.   

Jeg koger kyllingen sammen med fennikel, gulerod, bundtløg, laurbærblade og sorte peberkorn.

I fryseren gemmer jeg persillestilke og fennikeltoppe, netop til at koge med til fond og suppe.

Efter kyllingen havde simret i en times tid, tog jeg den op og lagde den til afkøling. 

Jeg siede fonden (der var ca 3 L) og kogte den ind. 

Jeg endte op med 1 Liter kraftig kyllingefond med fennikelaroma. Den vil jeg bruge til en suppe i morgen aften.

Trixie Belle ELSKER kylling. Hun sidder og skriger i en stiv time mens den er i gryden. Det kan næsten ikke gå hurtigt nok med at få kølet noget af til hende.

Hun forsøger nærmest at hypnotisere godbidderne. Jeg stopfodrede hende til hun ikke kunne klemme mere ned. 

I dag skal vi så ha´ den sidste bøf. Jeg skal ikke lave mad i 20 ud af de næste 30 dage, så jeg har lyst til at rulle mig lidt ud i dag og lave noget ekstra. Min madstil er normalt sådan lidt bistro-agtig, men i dag skulle det være 'Nouvelle cuisine'. Sidste gang vi var ude og spise, ærgrede jeg mig over madens kvalitet og tilberedning. Så i dag hoppede jeg i kokkejakken og lavede restaurantmad herhjemme. Fortsættelse følger.....

tirsdag den 28. juli 2009

Sig nærmer tiden, da jeg må væk...

Jeg har mindre end en uge tilbage i 'frihed'. På mandag d. 3/8 skal jeg indlægges på 'Center for sundhed og træning' i 4 uger (dog kun fra man-fre, man har 'fri' i weekenderne). Det er 10 måneder siden jeg blev henvist, så jeg har ventet tålmodigt på hvornår der blev plads til mig derude. Uha, jeg er spændt på opholdet. Jeg skal ud og ha´ et fysisk og mentalt eftersyn, så jeg kan få mest muligt livskvalitet ud af tilværelsen med en kronisk sygdom (fibromyalgi). Et team af en reumatologisk overlæge, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker og NLP-terapeuter står klar til at 'kalibrere' mig. Det bliver en kæmpe udfordring at skulle være hjemmefra i en hel måned. Heldigvis ligger det i Højbjerg og ikke i Hillerød, så jeg kan hurtigt hoppe på en bus hvis jeg vil hjem et smut. Jeg ved hvordan det hele ser ud derude, for jeg har fundet denne side på nettet (så er der den ting mindre at bekymre sig om). Men hvor bliver det mærkeligt at skulle væk fra blogland, e-mails og Facebook. Jeg er allerede bange for at blive hægtet helt af mens jeg er væk. Jeg troede aldrig at jeg skulle sige disse ord: men godt at mobiltelefonen er opfundet.

I går var jeg lidt ked af det, så jeg havde brug for lidt trøstemad. Jeg havde taget noget hakket oksekød op af fryseren, så jeg måtte bare ha´ tacoskaller med fyld. Af en eller anden grund er der meget trøst i det.

Der blev snittet nogle grøntsager til at toppe op med. Det blev til agurk, rød peber, salat, tomater og majs. Jeg lavede også en båd med creme fraiche og en med mozzarella.

Oksekødet blev svitset sammen med 3 hakkede løg, det meste af et hoved fintsnittet spidskål og 1 ds kidneybønner. Der blev tilsat et økologisk brev taco-mix, ekstra hvidløg, spidskommen, røget paprika og peber. Der kom lidt vand på og det stod og simrede i ca 10 minutter mens jeg dækkede bord.

Først fyldes skallen med kødfyld og drysses med ost. Og så topper jeg op med grønt, creme fraiche og salsa af gule tomater. Nam nam, det hjalp på humøret.

Jeg har taget en beslutning angående kasserne mens jeg er væk. Jeg bestiller Singlekassen, så er der lidt frugt og grønt klar foran døren når jeg kommer hjem om fredagen. Max kommer ikke til at lave så meget mad i løbet af ugen, han kan få varm mad på arbejde og så smøre sig et par rugbrødsmadder til aften. 

Jeg har hørt fra folk der har været indlagt derude at maden minder meget om den jeg laver. Det er dejligt, så ved jeg at jeg får en masse salat og grøntsager hver dag. Det bliver også lidt rart at få en pause fra den daglige madlavning. Jeg kan tage revanche i weekenden og så skal vi sidde her og få en god bøf!

Der må ikke være katte på spisebordet, men Iske er lidt undskyldt. Uha, stakkels mig og stakkels misser - vi skal undvære hinanden i lang tid ad gangen. Stakkels Max, de kommer til at hænge på ham. 

Hvor bliver det mærkeligt at skulle væk fra min lille hule. Det er her jeg sidder og blogger, ser tv og hygger. 

Jeg tror jeg tager et par katte med fra min lille (læs: kæmpe) samling. Så kan jeg hygge mig lidt med dem hvis jeg får hjemve.

Jeg skal også ha´ lidt guf med derud til min aften-the. I sidste uge fik jeg en skøn pakke med posten fra Piskeriset. Hun havde været på ferie i Provence og havde købt lækker nougat til mig dernede. Det var en rigtig dejlig overraskelse.

I aften er jeg alene hjemme for første gang i lang tid. Max er til rollespil og overnatter på Djursland. Det gælder om at nyde aftenen, der går lang tid før jeg får en stille stund for mig selv igen. Så skal jeg spise tacos og ligge på sofaen og se gyserfilm. Det er vist lige til at holde ud ☺

lørdag den 25. juli 2009

Empirisk indlæring....ikke her!

Man skal åbenbart lære de samme ting igen og igen i løbet af et liv. Torsdag aften var vi inde og spise på Klassisk 65 igen. Det var sammen med en af Max´s kollegaer og hans kone. Jeg er så skuffet over maden at jeg ikke gider at blogge om den. Stedet har den politik at man skal klage på stedet hvis der er noget man er utilfreds med, men jeg kunne ikke få mig selv til det. Jeg vil dog skrive til ejeren og bla. udbede mig en forklaring på hvordan en forret med 4!!! rejer kan koste 95 kr. 

For at skylle skuffelsen ned gik vi bagefter på Fidels, som er en fancy drinks-bar. Og det er så her det går galt for mig. Jeg møder igen min gamle banemand: Long Island Icetea! 

Her står den første og troner ved siden af Max´s Mojito. Jeg havde i forvejen fået så hatten passer, så det står lidt uklart hvor mange jeg rent faktisk fik. Det er flovt at indrømme, men jeg kan ikke huske hvornår og hvordan vi kom hjem. Jeg ved bare at da jeg vågnede var min første priotet at finde en spand. Den 'hyggede' jeg mig så med resten af dagen. Argh, hvornår lærer jeg begrænsningens kunst?

I nat blev det ikke til meget søvn. Men da jeg hen på morgenen loggede på FB var Anarkisten og Pernille Ingenblog ved at aftale at tage til Moesgård Vikingetræf. Jeg hægtede mig straks på og kastede mig i en bus. Vi brugte mange timer derude på at gå rundt og glo på folk, boder, heste, gøgl, børn og hunde. Lidt snak blev det jo også til. Og sol!

Man skulle tro jeg havde lært noget af min sidste tur til vandet, men nej. Penille tilbød mig endda solcreme, men jeg sagde nej tak. Godaw do, hvor smart var det? Nu ligner jeg igen en kogt krabbe. Nå, men så sidder jeg bare her og dupper mig med aloe vera gele resten af aftenen.

Well, jeg måtte jo hellere bikse et eller sammen til aftensmad. Jeg var dødtræt af at gå rundt ude på Moesgård, så det skule bare været noget nemt. Da vi i sin tid valgt økologien til, valgte vi jo automatisk mange ting fra. I dag faldt vi så over en pose 'forbudte' frosne forårsruller. Hmm, med noget lødigt tilbehør kunne jeg godt forlige mig med dem. 

Jeg besluttede mig for at lave en omgang stegte nudler til. Jeg havde nogle fuldkornsnudler som blev blandet op med gulerod, spidskål, rød peber og bundtløg (top). Først stegte jeg lige lidt løg, ingefør, hvidløg og chili.  

Jeg havde glemt hvor stærk den chili var. Det blev næsten uspiseligt! Munden stod i brand, øjnene løb i vand og sveden piblede (ikke fedt når man er solskoldet i forvejen). Så jeg måtte pille alt chilien fra og så kunne det spises sådan nogenlunde. Men for pokker, hvor var det stærkt!

"Det tager lige 5 minutter"......betyder efterhånden et par timer. FB er en tidsrøver uden lige. Jeg får en mail når der bliver skrevet en kommentar til en tråd jeg skriver med på. 

Billedet taler for sig selv. Jeg er allerede bekymret over at skulle være offline i 1 hel måned. Jeg bliver da hægtet helt af. Det bekymrer mig, at jeg er bekymret over det.   

onsdag den 22. juli 2009

Spontant gæstebud...

I går havde vi besøg af Birthe og hendes kæreste J. Da jeg var nede og besøge hende, snakkede vi om at det ville være hyggeligt hvis de kunne nå at besøge os i sommerferien. Mandag aften aftalte vi at de skulle komme tirsdag. For et år siden ville det ha´ udløst stress at den værste skuffe, men nu tog jeg det helt stille og roligt. Jeg havde masser af grøntsager fra kasserne og havde allerede en løs plan for hvad jeg ville lave ud af dem. Vi havde jo ryddet op og gjort sådan nogenlunde rent i sidste uge, så det gik vi let og elegant hen over. Det var hyggen der skulle være i focus, så måtte vi tage resten med et gran salt. Det er sjældent jeg har været så ustresset og nydt forberedelserne til et gæstebud så meget. 

Hvor heldig har man lov at være? Birthe havde taget sin fantastiske Manhattan-style cheesecake m/blåbær med til eftermiddagskaffen. 

Uha, hvor var den syndig og god! Cremet og lækker med sprød bund. Og med blåbær som jeg jo ELSKER. Vi gjorde et godt indhug, men der var cirka halvdelen tilbage. Birthe insisterede på at vi skulle beholde resten og vi lod os overtale ☺ . I skrivende stund er den pist væk, den stod jo derude i køleskabet og råbte efter os når vi gik forbi. Den skal jeg godt nok prøve selv at lave snart!

Jeg fik en rigtig flot buket blomster, som Myren og Trixie meget gerne ville se nærmere på - med tænderne. Nu står de og dufter i køkkenet, det er så dejligt med friske blomster.

Det var rart at have besøg af 'katte-mennesker'. Det er sjældent at vores katte vil være så meget sammen med gæster. Men de var om os hele tiden, Trixie Belle kan bare ikke få opmærksomhed nok. Men hun fik altså også alt det nus, kæl og opmærksomhed der kunne ligge på hende. Det var lige før hun ville ha´ været med Birthe hjem. Heldigvis blev hun her ☺ 

Vi fik også svensk godis, direkte importeret fra vores søsternation. Øh, jeg nåede ikke at tage et billede før jeg 'kom til' at åbne for et par af poserne. Polly er nogle små toppe af en slags sej marshmellow overtrukket med chokolade. Det kræver selvbeherskelse ikke at køre en hel pose indenbords på en gang.  Ahlgrens biler er nærmest en hybrid mellem vingummi og marshmellows med frugtsmag. Dem kan man altså også let forspise sig i.

Som ved et lykketræf havde vi købt kødet til besøget mandag. Birthe har tit sukket over vores røde bøffer, så selvfølgelig skulle der ribeye på bordet når de kom. Og så behøvede de jo slet ikke komme i fryseren først ☺

Jeg lavede 5 forskellige salater til. Max hjalp til med det grove, skrabede kartofler og løftede de tunge ting. Jeg linede salaterne op på køkkenbordet, så kunne folk selv tage det de havde lyst til.

Først en melon-agurkesalat med finthakket rød chili, tørret mynte (frisk er at foretrække), salt og et par dråber hvid balsamico. En tomatsalat med 'feta' og oliven, med marinade af fuldkornssennep, balsamico og olivenolie.

Nå ja, der var også fintkakkede bundtløg og timian i. En pose nye økologiske kartofler blev kogt og vendt med en hurtig pesto (lavet med basilikum fra ugens Dogmekasse, ristede solsikkekerner, olivenolie, hvidløg, salt og citron) samt lidt hakket rød peber.

Belugalinser marineret i hvidløg og citron med fintsnittet spidskål og gulerødder. Og så lige lidt spæde blade med majs, ærter og rød peber. Jeg dryppede lidt af marinaden fra tomatsalaten over lige inden servering.

Bøfferne blev stegt efter behag og serveret med en skive kryddersmør (smør, røget paprika, fuldkornssennep, hvidløg og peber) fra fryseren.  

Det var ikke den store sult der plagede os bagefter. Men en lille kugle is kunne vi da lige klemme ned. Så kunne Birthe nemlig også komme til at smage Signes forrygende jordbærsirup (kogt med chokolademynte og anisisop).

Efter megen snak og hygge kørte vores gæster hjem ved 23 tiden. Det havde været en lang og skøn dag. Jeg er så glad og overrasket over at jeg ved at blogge har lært sådan nogle søde og dejlige mennesker at kende. Tak for besøget, vi glæder os til vi ses igen!

mandag den 20. juli 2009

Min søndag gik i kage - igen!...

Uha, hvor får jeg trænet min sociale muskel i denne tid. De sidste to søndage har jeg tilbragt i selskab med Anarkisten og hendes syndige kager. I går var jeg og Pernille Ingenblog inviteret til både the, kage OG aftensmad. 

Uh, hvor er det dejligt at blive forkælet. Hjemmebag, en syndflod af Kusmi-the og snak med snak på. Det er fedt at sidde og slappe af mens andre arbejder i køkkenet.

En rig browniebund med hindbær, silkeblød vaniliefromage og blåbær på toppen. Jeg er stolt over at sige at jeg kun spiste 3 stykker! Pernille gik skridtet videre og åd blomsten med. Men pyt, den var økologisk.

Jeg tænkte ikke lige på at jeg skulle i biografen senere og se 'Harry Potter og Halvblodsprinsen', så jeg drak vildt meget the, sødet med det lækreste gyldne, grove rørsukker. [Fantastisk film for øvrigt. Nu skal jeg altså i gang med at læse den sidste bog].

Aftensmaden var 'kornotto' med skindstegt ørred. Uha, det var kræs. Perlespelt kan godt nok bruges til mange lækre ting. Jeg er for doven til at skrive opskriften, men den kan ses her.

Nybagte flutes blev man sørme også budt på. De fik næsten for længe i ovnen fordi nogen *host* snakkede og distraherede bageren.

Når der nu alligevel er gået kage i den, kan jeg jo passende lige smække et par kager på fra sidste uges 'Konditorisøndag'. 

Menuen, i alt sin enkelthed.

Itsy bitsy teenie weenie chokolade muffins pyntet med hjulkrone.  

Eclairs, med flødecreme. Blev af Tine døbt 'pause-kager'. Og hun kunne faktisk spise en hel i én bid. Det var ikke kønt - men det lykkedes!

Der var 3 slags kringle, men jeg smagte altså kun de 2. Den med chokoladecreme forsvandt som dug for solen. Godt det samme, selv om det var en luftig og let kringle fylder det jo i maven alt sammen. Og der var jo lige 4 lagkager der også skulle siges hej til.

Chokoladelagkage m/orange.

Vanilielagkage m/makron og hindbær.

Valnøddekrokant m/jordbærmousse & chokoladecreme.

Og sidst - men ikke mindst: Othellolagkage! Det var her de fleste mødte muren. Den var let, luftig og med ægte marcipan. Jeg ved at Sifka ærgede sig bagefter for ikke at ha´ prøvet kræfter med den. Men jeg nægtede at give op, så jeg kæmpede mig igennem. "Intet er umuligt for den der bærer vanilien i hjertet".

Sæt 12 mennesker ved et bord, prop dem med kage og lad dem køre en stemning op. Vi kom vidt omkring, fra intimstrik over mænds håndhygiejne (hvor mange har du rørt ved i dag?) til vampyrer - emnerne for samtalerne var mange og enkelte direkte foruroligende. Utroligt nok inviterede Anarkisten til endnu en omgang kage d 30/8 (det er ikke nok at skrive en kommentar, der skal sendes en mail til hende for at tilmeldingen gælder). 

I morgen venter endnu en dag og endnu en kage - nemlig en cheesecake a'la Newyorkerbyheart! Den bliver endda bragt lige til døren af bageren selv. Jeg har nemlig lige lavet en spontan aftale med Birthe om at hende og gemalen kommer forbi til en bette bøf. Wee, det glæder jeg mig til ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...