torsdag den 30. april 2009

Guf fra grill...

I dag havde Max en fridag, så jeg benyttede mig af det gode vejr og diskede op med grillmad til frokost. Selv om jeg er sløj og uoplagt skrabede jeg mig sammen til at cykle op i Kvickly. Der var mange småting som jeg går og mangler og der kan jeg få det hele på en gang. Jeg fik endda købt nogle pølser til fryseren. Det blev til okse- og wienerpølser fra Hanegal. De er hurtige at tø op og smække på grillen som lidt ekstra. Jeg havde taget noget kylling op i går som jeg ville ha´ lavet til aften med mos og sauce. I stedet kom det på grillen sammen med en pakke wienerpølser.

Det hele blev penslet med lidt olie rørt op med fuldkornssennep.

Jeg lavede en blandet salat med resten af de kedelige mozzarellakugler. Og JA - det er en færdigkøbt kartoffelsalat. Coops eget mærke med 11 g fedt pr 100 g. Men det var hvad kræfterne rakte til i dag. Vi fik pølserne og kyllingevingerne til frokost.

Lårene blev 'pelsede' og lavet til sandwich i det her lækre brød. Jeg lavede en creme til at smøre brødet med af græsk yoghurt, fuldkornssennep, dijonnaise, karry, citron, salt og peber.

Det var bare en supernem aftensmad.

Gør som jeg siger...

Jeg er begyndt at lege med mit kamera. Jeg skal på forsøgsbasis til at lave små sekvenser fra mit køkken i forbindelse med min praktik. Så nu er jeg ved at lære at optage, redigere og ikke gå amok på programmerne. Det er ikke lige sådan at få det hele til at makke ret. Heldigvis gør Iskebassen som jeg siger :-)

Jeg har lært alle mine katte at sitte på kommando. Well, Myren gør så det kun hvis der er noget at få. Der skal trænes med godbidder i et stykke tid, men lige så langsomt siver det ind hvad det er de skal. Det kar godt nok sparet mig for mange rifter på hænderne.

tirsdag den 28. april 2009

Ganz allein...

Max er til rollespil og jeg ser ham først i morgen efter arbejde. I dag trængte jeg til at få noget ordentlig mad og ikke bare en nem løsning. Jeg havde også nogle rester fra i går som jeg meget gerne ville ha´ brugt. 

Jeg var så heldig af få en pakke hakket svinekød i Føtex, der er ellers tit udsolgt når jeg når derned. Jeg faldt også for en pose mini mozzarella, men må indrømme at jeg er lidt skuffet over dem. De smager ikke af en pind! Resten af grøntsagerne fra i går fik selskab af en halv dåse kidneybønner, lidt olivenolie, citronsaft og et fed presset hvidløg. Mozzarellakuglerne blev vendt sammen med tomatbåde, grønne oliven, olivenolie, hvid balsamico og hakket persille. Jeg lavede også lige en meget rustik tzatziki med mynte og citron. 

Af kødet formede jeg 2 karbonader. De blev stegt uden tilsat fedstof på en knaldvarm pande og hvilede et par min i folie inden servering. Jeg spiste den ene og den anden bliver brugt til pålæg i morgen. Det var bare lige det jeg havde brug for. Jeg kan mærke at jeg ikke er så glad for at være alene i dag, men heldigvis har jeg en varm Myre der kommer og putter.

Hvor kan sådan en lille kat bare gøre en kæmpe forskel!

Rødkindet frokost...

Det kan godt være at jeg helst vil spise sæsonens frugt og grønt, men det betyder ikke at jeg kun holder mig til de årstidsbestemte retter. I dag havde jeg nogle æbler der enten skulle koges til grød eller chutney, for de var ved at blive lidt trætte i det. Men da jeg skulle se om jeg havde plads i fryseren til en portion grød, spottede jeg et lille stykke bacon. Hmm, så var det lige så mundvandet løb og jeg kun kunne tænke på en ting. Æbleflæsk!

Baconstykket var for tyndt til at skære skiver af, så det blev til små skiver på tværs i stedet. De blev ristet sprøde på en knaldhed pande og lagt til afdrypning på fedtsugende papir. 4 skrællede æbler i både blev sauteret i ca halvdelen af det afsmeltede baconfedt. Da de var ved at være godt møre blev de tilsmagt med salt, peber, lidt rørsukker og et par dråber hvid balsamico. Det var en rigtig lækker frokost. Sødt, blødt, syrligt, salt, sprødt og røget. Det gik op i en højere enhed. Jeg fik et kæmpe glas vand og en skive groft rugbrød til. Ernæringsmæssigt ikke alt for sundt, men come on - der skal altså også være plads til at spise med lysten og ikke kun fornuften.

Kål på...

Der er allerede ved at være godt tomt i grøntkassen. Nu er der kun salat, gulerødder og tomater tilbage. I dag brugte jeg det spidskål der var med. Jeg elsker stuvet kål, men kan ikke fordrage opbagt sauce. Så jeg laver en sauce af letmælk, hønsefond og revet muskatnød som jeg jævner med majsstivelse. Spidskålen bliver blancheret først og får så lov til at simre i saucen i et par min. Jeg kan godt lide at der er lidt 'bid' i kålen.

Der skulle lidt ekstra grønt til, så jeg dampede et hoved broccoli og et par gulerødder til.

I kødkassen var der de skønneste grillpølser. Jeg magtede bare ikke at finde grillen frem og det blæste også en del. Men de blev også helt fine på panden.

Den stuvede spidskål fik lige et skud persille og der kom en klat fuldkornssennep på til pølserne. Det var hurtigt lavet og smagte fremragende. 

Jeg har fået lavet noget i dag og det føles godt. Men det er godt nok svært at være kreativ på kommando. Nu er planen at arbejde 2 timer hver dag resten af ugen. Dog ikke på lørdag. Max ringede hjem fra arbejde og spurgte om han måtte invitere mig på en date på lørdag. Og tænk, han havde allerede bestilt bord og det hele. Han syntes at jeg trængte til at blive forkælet lidt oven på de her par uger. Wee, det glæder jeg mig til. Han har bestilt bord på Klassisk 65 i Jægergårdsgade. Det er et sted der længe har stået på listen over steder jeg bare SKAL spise på. Max har været der med hans arbejde en gang og er ret begejstret for stedet. Det er en bistro med en totalt usnobbet og hyggelig atmosfære. Og vi ved lige hvad vi skal ha´: snegle i hvidløgssmør og stedets flamberede peberbeuf. Desuden har de en forrygende rødvin fra Coppola´s vingård. Ja, DEN Coppola. Uha, jeg glæder mig allerede. En hyggelig aften med Max, bøf og rødvin - og ikke nogen opvask :-)

mandag den 27. april 2009

Sjov med frugt 2...

Sådan en lime tager kegler på enhver fiskeanretning. Ikke alene ser den blæret ud, den er også lige til at bruge. Det er dog en god idé at øve sig på æbler først. Citrusfrugter er lidt mere besværlige at have med at gøre. 

Her er den pillet lidt fra hinanden. Det gælder om at være forsigtig og lave pæne lige snit.

Jo pænere snit, jo skarpere vinkler får man. 

Med en skarp kniv og en god portion tålmodighed kan det sagtens lade sig gøre at lave lidt smart pynt.

Sjov med frugt...

Så kom jeg endelig i gang med at skrive igen, nu er artiklen om rabarber snart færdig. Men nu har jeg fri for i dag og så skal jeg lave noget rigtig sjovt. For et stykke tid siden så jeg denne lille frugtfidus hos Inge på Ingeart.dk. Den bragte mig tilbage til min læretid, hvor jeg ofte lavede den slags til fadpynt og desserttallerkner. Inges var lavet af en blomme og det er altså pænest når der er en stor farveforskel mellem skind/skræl og frugtkød. Men jeg havde ingen blommer, så jeg bruger et æble og en limefrugt til at demonstrere teknikken på.

Start med at skære en lille side af frugten, så den har en stabil base at stå på. Vælg derefter hvor på frugten udskæringen skal være. Det behøver bestemt ikke at være symmetrisk. Start med at skære en stor båd ud af frugten. (Når man bliver mere rutineret kan man gøre det 'baglæns' og skære den mindste båd ud først). 

Læg båden tilbage og skær så en båd ud af den. Vær lidt forsigtig så snittene bliver lige og ikke skærer igennem fladerne.

Så ligger man atter båden tilbage og gentager så mange gange som man kan komme til det. Hvis det som her er et æble, er det en god idé at pensle snitfladerne med citronsaft. 

Når man er færdig med at skære æblet, samles det og står på køl indtil det skal bruges. Når frugten skal bruges, kører man forsigtigt bådene fra hinanden med fingrene.

Frugten kan få mange forskellige udtryk. Man kan nøjes med at folde den lidt ud.

Eller strække den langt som muligt. Det syntes jeg ser ret fedt ud. Man kan også bruge teknikken på en rødvinskogt pære, det ser vildt godt ud på en ostetallerken. Jeg har også lavet en limefrugt på samme måde. Den kommer med i det næste indlæg.

søndag den 26. april 2009

Mandagstema uge 18...

[Ukens ord rommer mye i min mening, nemlig KREATIV]

Hmm, det er blevet ret småt med de kreative udfoldelser i de sidste år. Før i tiden havde jeg altid gang i så mange projekter. Akvarel, silkemaling, smykkefremstilling, keramik, vægmalerier - jeg har lavet alt muligt forskelligt. Men noget af det jeg holdt mest af var nålefilt. Jeg har valgt nogle stykker ud som jeg gerne vil vise frem.

Denne havfrue var noget af det første jeg lavede. Den har skelet af piberensere omviklet med pladevat. Derefter er den filtet med små totter uld og en filtnål.

Det er ikke verdens bedste billeder jeg har taget i dag, men man kan ane alle de fine detaljer og perler der er syet på.

Uha, så tæt på syntes jeg næsten at hun ligner en vis Anni. 

Jeg har også lavet en kattekilling, en mus og en kaktus. Katten er udstyret med ægte katte-knurhår som jeg har samlet sammen gennem mange år. 

Myren er lige lovlig interesseret, hun har allerede haft musen under 'kærlig' behandling.

lørdag den 25. april 2009

Lam i roen, lam på grillen...

Det går lidt i tomgang her. Jeg er bare helt flad. Det er hårdt at erkende at min stresstærskel er så lav og at jeg så let kan væltes helt. Nu prøver jeg en ny strategi i morgen og ser hvordan det går. Desværre har der ikke været så meget overskud til at blogge de sidste par dage. Jeg er håbløst bagefter og der er SÅ mange spændende indlæg jeg gerne vil skrive en kommentar til. Men jeg skal nok komme omkring med tiden. Jeg tager lige på en lille rundtur nu, så ser jeg hvor langt jeg kommer.

Birthe (Newyorkerbyheart), Marianne (Marianne´s mening) og jeg har aftalt at stikke hovederne sammen i Vejle d 6/6. Det ville være hyggeligt hvis der var andre bloggere der havde lyst til at dukke op. Læs mere og tilmeld dig her

Jeg fik en hulens lyst til hvidløg i dag. Så det blev til en gang græsk inspireret grillmad. Det var ikke noget problem at lave en tomatsalat, der er jo tomater nok at tage af. Den blev med ramsløg, feta og sorte oliven. 

Max har lige lært at spise oliven, så det benytter jeg mig af. De her er bare almindelige sorte oliven med sten. De er ikke så bitre, så de er gode 'begynder-oliven'.

Der var lidt salat tilbage fra i går, som sagtens kunne spises i dag også. Jeg lavede en tzatziki med tørret mynte og en masse hvidløg. Vi får ikke kartofler særlig tit, men i dag skulle det være. Så skrællede kartofler blev skåret i både, skyllet grundigt og tørret i et viskestykke. Derefter kom de i en pose og blev rystet med rosmarin, timian, oregano og mynte. De fik ca 20 min ved 200° C. Jeg havde fundet nogle lammesteaks, som var skiver af lammekølle. Jeg klippede dem i kanten først, ellers krøller de sammen under stegningen. De blev smurt ind i en marinade af sennep, paprika, hvidløg og rosmarin. De fik en tur på grillen og hvilede i stanniol bagefter.

Det var bare godt og lige hvad jeg trængte til. Det ærgrer mig at kartofler ikke er optimal føde. De smager altså bare så godt, bare man kunne fremavle en 'fuldkornskartoffel' der var sundere. 

fredag den 24. april 2009

Guf på grill...

I dag kom jeg først rigtig sent i gang med at lave aftensmad. Heldigvis bliver grillen klar på 5 minutter. Der var en pakke hakket oksekød i min kødkasse i dag, så det blev lige formet til et par ovale hakkedrenge.  

Der er ramsløg med igen, så jeg besluttede mig for at lave en bønnepuré med dem. Hvide bønner blev blendet med græsk yoghurt (jeg var desværre løbet tør for skyr), citronsaft, ramsløg, salt og peber.

Puréen får bare sådan en flot grøn farve. Der var også disse skønne asparges med i dag.

De blev vendt i lidt olivenolie og grillet. De kom derefter på et fad og blev dryppet med citron og Maldon.

Det blev til en hurtig salat af tomater i både, agurk uden kerner og daikonkarsen (garanteret sneglefri). Der kom et par dråber olivenolie og hvid balsamico på. Karsen var stærk og havde en skøn smag af sennep og radisse. Jeg snittede lidt romainesalat og vendte det med en lille dåse majs og lidt citron.

Jeg havde en bøtte økologisk kryddersmør på køl, så der kom lige en lille klat på bøffen. Vi fik et par grove pitabrød til. Uha, det var en god middag!

Dus med dyrene...

Det går langsomt med at blive frisk igen. Jeg har ikke været for god til at spise mig sund og rask i denne uge. Og jeg har desværre måtte smide noget ud fra sidste uges kasser. Træls, men jeg har ikke magtet at lave den mad jeg gerne ville. Nu har jeg fået KUK Kassen som er noget nemmere at gå til. Jeg elsker Dogmekassen, men den kræver planlægning og overskud at bruge.

Der var den skønneste daikonkarse med. Jeg havde set hos Vita at det var i ugens kasse, så jeg var noget spændt på at se hvad det var for noget. Det er sjældent at der kommer noget i kassen som jeg ikke kender noget til. Sikke en positiv overraskelse, det duftede og smagte super godt. Det skal jeg lave en salat med i aften.

Da jeg ville stille bakken i køleskabet, fik jeg øje på denne lille fyr. Det er jo sådan med økologiske grøntsager at der af og til er lidt insekter med. Så skyller jeg bare daikonkarsen grundigt inden brug.

Sød var den som den sad der på min lillefinger. Men hvad skulle jeg dog gøre med den, skulle den i kogende vand og ud i skraldespanden? Jeg kunne ikke nænne at ende den lille fyrs liv, så jeg lod den falde ned på græsset fra altanen. Så håber jeg at den får et godt snegleliv derude.

Jeg havde slet ikke fået spist frugt nok i ugen løb. Heldigvis havde jeg fået et tip hos Piskeriset om at fryse bananer. Så jeg frøs alle dem jeg havde i overskud, samt en ananas der stod og gloede. Nu skal der bare tylles nogle smoothies de kommende dage.

Ananassen var så moden at den næsten duftede parfumeret. Sådan lidt Malibu-agtigt. Uha, den bliver god sammen med banan og appelsin.

Der var 4 kiwier med i ugens frugtkassen. Henriette havde foreslået mig en kiwismoothie som C-vitamin boost tidligere på ugen, så sådan en lavede jeg med det samme. 1 banan, 4 kiwi og saften fra 3 appelsiner, lækkert og sundt. Jeg orkede ikke at finde mit særlige smoothieglas frem, det siger lidt om tilstanden. Men den smagte jo altså lige så godt selv om den var hældt op i et almindeligt glas.

Jeg har i det sidste stykke tid fået tomater og agurker med ekstra. Dogmekassen er kun danske grøntsager, så der er jo kun årstidens grønt der findes der. Hmm, jeg havde ikke lige tænkt på at KUK kassen selv bød på agurk og tomat. Så nu har jeg 25 tomater og 3 agurker. Mon ikke lige jeg skal lave et tomat-tema i denne uge. I aften skal vi grille, så der laver jeg bare en salat til. Men forslag til tomatretter modtages meget gerne!

torsdag den 23. april 2009

Fra blid due til strid frue...

Jeg var ikke nem at bo/leve/være sammen med i går. Alt var forkert og jeg rasede unødigt og alt for meget. Frustrationen over at være sløj og ufokuseret var invaliderende. Jeg havde ondt over alt og havde lyst til at tude af afmagt. Jeg blev virkelig bange for at jeg allerede er ved at give op. Er det mon for meget for mig med den praktik? Nul putte, sådan vil jeg slet ikke tænke.  

Det er svært at erkende at der skal så lidt stress til før jeg får det dårligt. Selv om jeg 'kun' skal arbejde 16 timer om ugen, føler jeg at det jeg så skal lave skal være ekstra godt. I går havde jeg valgt ikke at arbejde, men forsøge at slappe af og blive helt frisk. Men så fik jeg lige en opringning om en ny spændende råvare der skulle i sortimentet. Før jeg fik set mig om havde jeg lavet både varebeskrivelse og opskrifter klar. Jeg har en evnen til at fuldstændig ignorere hvordan jeg har det og bare levere varen. Det er sådan jeg har overlevet både min barndom og min uddannelse. Så gør jeg det der er nødvendigt og så klapper jeg sammen bagefter. Heldigvis er det jeg laver nu noget jeg elsker, så det er også dejligt at lade sig rive med af det. Så jeg nu prøver jeg at tage det i små bidder og ikke lave for meget af gangen. 

Jeg skal lige have en lille pause, så nu kan jeg få skrevet lidt om aftensmaden fra i går.   

Der skulle lidt ekstra til oven på sådan en dag, så vi hev grillen frem. Jeg lavede en spicy hummus af kikærter, tahin, citronsaft, spidskommen og en hel rød chili. I stedet for olivenolie tilsatte jeg 1 dl skyr. Det gør den frisk og cremet, men fedtfattig.

Der kom lidt olie og chilipulver ovenpå. Skyr er blevet en del af mine basisvarer og jeg er blevet meget glad for det. Før brugte jeg græsk yoghurt til alt og det er altså en del animalsk fedt at få indenbords hele tiden. Det ryger ikke helt ud af mit køkken, men jeg vil helt klart bruge mere skyr i stedet.

Jeg lavede en hurtig salat, fandt lidt oliven og formede nogle lange farsstænger at hakket svinekød. De blev penslet med en blanding af olivenolie, fuldkornssennep, spidskommen og hvidløg. De fik en tur på grillen i ca 8 min og så var der mad.

Vi varmede et par grove pitabrød til. Det var hurtigt lavet og smagte forrygende. Det hjalp lidt på humøret at få noget godt at spise. 

I dag fik jeg den lillebitte klapsammenmad til frokost. Rugbrød med hummus, spegepølse fra Hanegal, salat og oliven. Vi skal bare ha´ rester til aften, så nu kan jeg bare fokusere på at arbejde nogle timer. Men først skal jeg ha´ mig en lille morfar :-)

tirsdag den 21. april 2009

Blandet landhandel...

Jeg kan mærke en snigende forkølelse der straks blev forsøgt slået ned med en smoothie. Saften af 4 appelsiner blendes med 1 banan stor håndfuld frossen ananas. 

Den blev ikke så tyk, men meget sød og dejlig. Desværre virkede den ikke helt efter hensigten og nu er jeg også begyndt at nyse.

Jeg har fundet det her brød i Irma i weekenden. Det er rart på en dag hvor der ikke er kræfter til at ryste et brød sammen. Alt gør ondt i dag, så det skal være så nemt som muligt.

Det var nød til at blive take-out i dag. Nall...Max ikke skulle til rollespil og jeg magtede ikke at lave noget. Jeg fik denne skønne pizza med ost, tomat, kylling, bacon, pesto og rucola. Jeg kom selv lidt rød peber og oliven på. Nu vil jeg tage en lille runde i blogland og så forsøge at få lidt søvn. Så håber jeg at alt bliver bedre i morgen.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino