lørdag den 31. januar 2009

Nytårs menu 2008

Nytårsaften 2008 blev holdt hos os og vi var kun 5 ialt. Det gav mig overskud til at lave en lidt større menu end jeg ellers ville kunne magte at lave til gæster. Men jeg gjorde også nemt for mig selv på forhånd. Suppen blev lavet i juledagene og frosset ned, desserten ligeså.

Vi havde investeret i en øko oksebørbrad. Dyrt, men godt. Jeg marinerede den med hvidløg, rosmarin, sorte peberkorn og lidt olivenolie dagen før.

Til velkomstsdrink havde jeg lavet isbjørne: vodka currant, sprite zero og roses blå halløj. Som snacks var der niceoliven, saltstænger og parma-dadler. De er de kæmpe store friske dadler som man kan købe i løs vægt ved juletid. Jeg tog stenen ud og erstattede den med 2 ristede mandler, pakkede parmaskinke om og ristede dem forsigtigt på panden. Dette er en gudespise. Sødt, salt, blødt, sprødt og med lidt knas. Jeg havde kun lavet 2 stk til hver, for det er en fyldig snack.

Menu:

Rejecoktail

Rigtig 80´er mad. Men med en thousand island lavet med græsk i stedet for mayo.

Hokkaidosuppe

Lavet som min sædvanlige græskarsuppe men her med swirl af creme fraiche og lidt rød peber.

Mangosorbet

Bare lige en lille ganerenser for at få chili og ingefærsmagen fra suppen væk. Der er frosne mangotern blendet med lidt mælk og et par dråber akaciehonn1ng. 

Helstegt oksemørbrad m/ 4 salater

Mørbraden fik en hurtig tur på panden for at få en god stegeskorpe. Den hvilede sig under et klæde til det var ved at være tid. Så fik den ca 13 min på 180 °C varmluft til den havde er kerne temp på 55 °C. Den fik lige lov til at hvile mens salaterne blev anrettede.

1) Grønne bønner, kikærter & feta m/balsamico, hvidløg & helkorns sennep

2) Perlebyg, m/pesto, majs, squash & rød peber

3) Linser m/gulerod, porre & rosmarin, hvidløgs & citronmarinade

4) Spæde blade m/tomat & oliven

Rødt kød med god samvittighed :-)

Semi-freddo 

Desserten var en semi-freddo serveret med kirsebær & sprød tuille. Dog lavde jeg selv nougat til at komme i. Smelt 1 dl rørsukker på en pande, som til brunede kartofler. Tilsæt en håndfuld hakkede mandler og hæld blandingen ud på et stykke bagepapir til afkøling. Det kan enten hakkes med en kniv eller blendes inden det tilsættes is-massen. Tja bum, ikke alt behøver at være øko, så tuillerne er fra Føtex :-) 

Læs trivia om semi-freddo her. 

Pukka

Jeg har forberedt mig på at starte denne blog i over et år. Der ligger over 300 billeder klar. Så der kommer nok en del indlæg her i starten, så jeg kan komme af med noget af det jeg har sparet sammen. Det kræver en kande te, Pukka er favoritten lige for tiden. Det er en skøn te, som min kære søster har introduceret mig for. Hun er min halvsøster fra min fars 2. ægteskab. Men vi har aldrig gået op i brøker, så en søster er en søster. Basta! Hun bor på Sjælland og jeg besøger hende et par gange om året. På et besøg, hev hun Pukka ud af skabet og så var jeg solgt.


Det er en øko te bestående af: anisfrø (40%), fennikel (20%), lakridsrod (10%), kardemomme, koriander og sellerifrø. Jeg er totalt koffein intolerant, bare et glas cola indenbords, så ryger nattesøvnen. Jeg drikker den med lidt honning eller pepper den lidt op ned 1/2 tsk lakridspulver som søder lidt. 

fredag den 30. januar 2009

Perfekt stegt kylling

"Før og efter"

Jeg har lavet en del helstegte kyllinger på det sidste. Af og til kommer der et tilbud fra Aarstiderne om at købe 2 øko kyllinger for 295 kr. Så afmelder jeg straks ugens kødkasse og nupper fuglene i stedet. 


Jeg er ikke meget for at indrømme det, men selvom jeg har en faguddannelse bag mig har jeg lært at stege den perfekte kylling på Politiken.tv :-)

Det er simpelthen verdens bedste og nemmeste måde at stege en kylling på. Det slår aldrig fejl.

Skyl kyllingen under rindende vand og tjek om den er ordentligt udtaget. Dup den tør med køkkenrulle. Gnid skindet ind i blødt eller smeltet smør og salt den indeni og udenpå. Hov, lidt peber skal der også til. Varm ovn, bradepande og rist op. Varmluft 170 °C, Alm ovn 190 °C. Læg fuglen på den opvarmede rist, på siden og steg den i 20 min. Vend den og steg yderligere 20 min. Læg så dyret på ryggen 10-20 min. Brystet skal være ca 71 °C og låret mellem 74-77 °C. Lad fuglen hvile utildækket i ca 10 min og server.


Her serveret med bagte grøntsager (kartofler, gulerødder, rødbeder og majroer), agurkesalat, savoykålssalat m/appelsin og skysauce. Jeg havde lavet agurkesalaten dagen før, så den havde et godt bid. Jeg laver den med en kogt lage af 1 del hvid balsamico, 1 del rørsukker, lidt chiliflager, laurbærblad og sorte peberkorn. Saucen er fond/suppe fra fryseren der er reduceret og farvet med lidt soya. Den er jævnet med majsstivelse og smagt til med et par dråber balsamico og lidt rørsukker. 

Da vi havde spist pillede jeg skroget rent og kylede det i en gryde og startede på en ny fond. Kødet blev til en lækker hønsesalat dagen efter, lavet på græsk yoghurt, helkorns sennep og lidt karry. Herligt på en ubø´er med tomatskiver og karse. Så der kan blive meget mad for pengene hvis man gerne vil udnytte det hele. 

Tip til sprødt og gyldent skind her.

Ugens frugtkasse

I denne uge var der bananer, appelsiner, æbler, kiwier og stenfri druer i min frugtkasse fra Aarstiderne

Hummus

Super hurtig og lækker hummus. God til lun pita, oliven og et glas rødvin. Kan også løfte en gang af vores lokale tyrkiske take-out til nye højder. Eller simpelthen bare på en ubø´er under et stykke pålæg eller med et par tomatskiver.


Jeg har altid løsfrosne kikærter i fryseren. Jeg tager dem op jeg skal bruge og smider dem i en skål koldt vand. Jeg kører dem i en blender med tahin (sesampasta), citron, spidskommen, meget lidt olivenolie og salt. Konsistensen styres med lidt vand eller græsk yoghurt. Når man har en lind masse, kommes den i en skål og den ønskede mængde hvidløg presses i. Man kan også vælge at blende hvidløget med, men det kan give en bitter smag. Juster smagen med citron og mere spidskommen. Pyntes med lidt olie og et drys paprika.  Jeg kendte engang en pige der mente at "Hummus uden tahin er jo bare blendede kikærter" og ja, det er det. Tahin giver den lækreste nøddeagtige aroma og en lækker "sej" hummus. 

Læs trivia om hvidløg her

"Julefrokost"

Så fik jeg endelig lavet alle dellerne. Puha, sikke en omgang. Der blev 54 stk ud af 2 kg kød. Der kom også lidt revet persillerod og gulerod i for at give lidt saft. De blev faktisk rigtig gode. Så vi nuppede nogle stykker til aftensmad, sammen med en rest bagte rodfrugter. Vi smagte også lige på salaterne til i morgen. Rødbedesalaten skal have lidt mere syre, men nu får vi se hvordan smagen udvikler sig til i morgen. Det er kogte rødbeder i tern, kikærter og feta med en marinade af citron, hvid balsamico, olivenolie, hvidløg, helkornet sennep og salt/peber. Jeg sneg mig lige til at lave en rødbedetzatziki, nu hvor jeg havde kogte rødbeder. Så jeg rørte lidt græsk yoghurt, hvidløg, citron og salt/peber sammen og tilsatte rødbeder i bruniose.

Trivia om bruniose her.

Perlebygsalat m/ pesto: Kogt perlebyg, pesto, gulerod, squash, tomat i tern (-kerner), rød peber og en lille ds majs. I morgen inden vi skal afsted tilsætter jeg en halv bakke rucola.

Dellerne formede og klar til panden. Jeg bruger altid latexhandsker når jeg laver ting med rå æg og kød. Det er super nemt lige at trille nogle deller med handsker på. Og så får man heller ikke fars under neglene :-) 

Jeg bruner lige dellerne på panden og bager dem færdige i ovnen.



Dellerne fik ca 10 min i ovnen til den fik en kernetemperatur på 75 grader. Nu står de lige på altanen og damper af inden de skal på køl. Så nu er jeg klar til i morgen. Så hen i sofaen med et glas rødvin og lidt flimmer.  

Tip til kikærter her.

Fantastisk sushi

Det bedste sushi jeg endnu har fået. Det er fra Sashimi i Århus og koster en mindre formue. Vi fik 2 x 12 stk menu + 6 mini maki & tangsalat (wakame) for 368 kr. Men det var ALLE pengene værd.  





Det blev også lige til en gang froskost, en dag jeg var på de kanter. Det blev 2 x 6 stk for 90 kr. Der er kun 10 stk på billedet, for jeg var ved af dø af sult og spiste 2 stk i bussen hjem. 

Dårlig sushi




Jeg er vild med sushi, simpelthen. Desværre er der urimeligt langt til den gode sushipusher, så jeg falder nogen gange i og køber det i supermarkedet. Hmm, det kan da spises. Det hjælper lidt at anrette det flot, men ikke ret meget :-)

Fødselsdags buffet








Her er buffeten fra min 35 års fødselsdag.

Menuen var:

Oksedeller m/hvidløg & feta

Svinedeller m/karameliserede løg, rosmarin og ristede pinjekerner

Grillede kyllingespyd m/ marokkansk ras el hanout marinade

Grillede kyllingespyd m/ BBQ marinade

Tomatsalat m/ feta

Perlebyg m/ pesto, ruccola & rød peber

Kartoffel-broccolisalat m/ let sennepsmarinade

Linse salat m/ gulerod og porre

Tzatzki 

Butterbean humus

Fetadip

Grøn & rød pestodressing

Jalapenos, 2 slags oliven & marinerede hvidløg

Brød & div grissinier

Hønsekødssupper

4 variationer af hønsekødssuppe. Fælles: kog en kylling/høne i et par timer med gulerod, selleri top eller fennikel, løg og sorte peberkorn. Sigt gennem klæde, kog fonden ind og smag den til med salt. Man kan også ovnstege kyllingen først, pille kødet fra og koge skroget. Pil noget af kødet fra til suppefyld. Frys resten eller lav en karryret eller noget nudelhalløj dagen efter. 

1) Helt plain, bare med kylling, mire poix af gulerod, knoldselleri og porre.

2) Her mire poix af kartoffel, gulerod, kålrabi og porrestrimler. Og selvfølgelig kylling.

3) Gulerødder i mire poix, risnudler (verimicelli) og pillede hestebønner og kylling koger med et par minutter.


4) Mire poix af gulerod, persillerod, selleri. Kog på suppen til de er knapt møre og tilsæt hk grønkål (her rød grønkål). Tilsæt kylling efter behag.

Læs trivia om mire poix her

Græskarsuppe


Hot hokkaidosuppe m/braisseret lam & ristede græskarkerner. Græskar, løg, chili, hvidløg, ingefær koges møre i lidt hønsefond (eller grøntsagsfond, hvis man vil vegge den). Tilsæt en ds hk tomater og stik en stavblender i gryden. Smag til med citron, spidskommen og salt/peber. Lam i tern brunes i olie og dækkes af fond og simrer med en kanelstang, et par kardemommekapsler og sorte peberkorn. Trævles med en gaffel når det er mørt. Rist græskarkernerne på en hed pande. Vupti, lækker varmende suppe til en kold dag.

"Julefrokost"


Kan bare slet ikke sove. Tænker på alt det mad jeg skal lave i morgen, som allerede er blevet til i dag. Jeg skal lave deller af 2 kg fars. Først svitser jeg nogle løg tern og lader dem køle af. Det smager godt og man undgår nogle af de svovlforbindelser som rå løg udvikler mens farsen hviler. Selve farsen røres af hakket svinekød, 4 æg, lidt mælk, havregryn, hakkede krydderurter, de karameliserede løg og salt/peber. Den hviler så i ca en time på køl. Jeg former dem alle før jeg steger dem gyldne på en hed pande. De bages færdige i ovnen ved ca 180 grader, til de har en kernetemperatur på 75 grader. 

Der skal laves 2 salater til. 1) Perlebyg m/pesto & ruccola. 2)Rødbeder & kikærter m/balsamico-sennepsdressing. Jeg skal til "julefrokost" med en veninde på lørdag og det er vores bidrag til sammenskudsgildet. Jeg laver det hele i dag så vi kan få af det til aften. 

Min madstil





Græskarsuppe

Osse buko m/ brune ris & bønner

Buffet fra min 35 års fødselsdag (der kommer billeder af buffeten senere)

Flanksteak m/ salater, humus & fetadip

Det første indlæg...


Så blev det endelig tid for mit første indlæg. Nu skal jeg bare finde ud af at uploade et helt års madbilleder. Her er indholdet af den dogmekasse som Aarstiderne leverede inden jul.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino