torsdag den 10. december 2009

Julenødder...

Åh, hvor jeg juler - det er næsten for meget af det gode. Men her i weekenden skal jeg holde en pause fra køkkenet (i morgen i Den Gamle By med kagedåserne - på lørdag julefrokost på Kohalen), så jeg har lige et par projekter der skal afsluttes først. Jeg har fået den skøre idé at prøve kræfter med en peberkagehus, så det er jeg i gang med nu. Det er lidt spild af tid og råvarer, for det skal jo ikke spises. Der kommer ingen børn og stirrer beundrende på det og så skal jeg jo holde kattene fra det. Men jeg har drømt om et hele mit liv og nu skal det altså være. Basta! 

I går bagte jeg også. Lækre pebernødder med mørk muscavado og masser af krydderier (hvid peber, ingefær, kanel og nellike). Opskriften fandt jeg her hos Signe. Dejen var SÅ nem at ha' med at gøre for mine ømme fingre.

164 små kugler trillede jeg. Heldigvis kan jeg trille 2 af gangen, så det gik relativt hurtigt.

Og så duftede der brunt og brændt i det lille hjem. Jeg skal bage endnu en omgang i næste uge, for de får altså hurtigt ben at gå på.

På ostefadet i lørdags til julefrokosten var der syltede nødder. Jeg har nuppet idéen her hos Piskeriset og julet den lidt om.

300 g blandede nødder kommes i et ildfast fad. Jeg valgte mandler, hasselnødder og en rest valnødder.

Nødderne tilsættes krydderier. Her lidt chiliflager, et drys kanel, lidt salt og skallen fra en øko citron i julienne.

Nødderne overhældes med 2 dl sirup og 2 spsk hvid balsamico inden de bages i ovnen ved 190°C i 15-25 minutter. 

Når nødderne er kølet lidt ned kommes de på glas. Ved servering skal glasset lige stå i lidt varme vand, så er nødderne lige til at tage op med en ske. Ud over ost, vil de være gode til røget kød og endda til en kugle is.

Dagens pakke fra pakkekalenderen var lidt skuffende. Det var verdens mindste stykke fransk nougat. Jeg ELSKER det og tror faktisk at det er på top-3 over yndlingsslik. Men med rystende fingre pakkede jeg den lille godbid ud og satte den til livs. *suk* den smagte af mere....   

Heldigvis bød dagen på endnu en lækker overraskelse. Jeg havde nemlig vundet en give-away hos Ea og fik 2 Summerbird marcipanhjerter med mørk chokolade med posten i dag. Wuhu!

7 kommentarer:

 1. Godt at hjerterne kom frem og kunne trøste dig lidt ovenpå det mikroskopiske stykke fransk nougat - den slags bør kun serveres i skålfulde efter min mening, for det er nu bedst når der er så mange stykker at man ikke kan overkomme at spise dem på een gang! :)

  SvarSlet
 2. Århhh, suk - de nødder lyder helt uimodståelige.
  Det er jeg simpelthen nødt til at prøve i år.
  Jeg har nemlig tænkt mig at springe julebagningen over, så som kompensation for det...
  Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med dem :-)

  SvarSlet
 3. De har i øvrigt rætti god fransk nougat nede i Hans og Grethe! Jeg er stor fan.

  SvarSlet
 4. Hvor lyder det lækkert, hvad du har lavet, Malou! Og svagheden for fransk nougat deler jeg 100% med dig :-)

  Juleklem!

  SvarSlet
 5. @Ea - Tusind tak, de var super lækre :-) De redde bestemt dagen. Fransk nougat kan jeg altså også køre ind i rå mængder. Har du nogensinde prøvet at lave det selv?

  @Ellen - Tusind tak :-) De er altså også rigtig gode. Springe julebagningen over? Jeg gyser bare ved tanken, men det er jo også det første år jeg selv skal bage - så lad os se om jeg siger det samme næste år :-D

  @Ibs - Tak, så ved jeg hvor jeg skal bruge de sidste penge :-)

  @Madame - Tusind tak, jeg er gået helt i jule-mode :-) Fransk nougat er også bare noget af det lækreste. *suk*. Juleklem :0)

  SvarSlet
 6. Jeg lover dig, at du ikke vil fortryde det peberkagehus! For mig er det indbegrebet af jul, når min mor har fået det bagt. Glæder mig til at se resultatet.

  Hilsen Lisa

  SvarSlet
 7. Hej Lisa

  Du kan tro der skal bages et peberkagehus til jul fremover. Det var både sjovt og hyggeligt at lave. Jeg smider lige et billede på at huset i det næste indlæg :-)

  Glad julehilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...