fredag den 4. december 2009

Æbleflæsk...

I dag (well, i nat - for jeg åbnede pakken allerede kl 00.08) bød pakkekalenderens 4. pakke på 2 små nougathjerter som jeg åd med det samme *haps*. Det havde nemlig været en lang hård dag og jeg trængte til en godbid. Jeg har bare SÅ ondt i tiden og kan næsten ikke være i min krop. Der er kun en mulighed for at flygte lidt fra det hele og det er at gå i køkkenet. Der var mange småting til julefrokosten på lørdag der kunne kigges på. Det første jeg gjorde var at lave mig en mad med den hjemmelavede sylte. Æv, den var hverken salt eller stiv nok. Desuden var kødstykkerne så store at man ikke kunne skære en pæn skive uden at rive resten fra hinanden. Om igen! Så jeg hakkede begge sylter fint med en skarp kniv og kom dem i en gryde. Det fik et opkog, mere salt og 2½ ark udblødt husblas. Og så tilbage i formene på ny. Bagefter lavede jeg syltede nødder (til osten), rævesauce (til laksen) og mørk nougatkonfekt med chili (til mavsen). Til aftensmad lavede jeg en af mine 'must have' juleretter: æbleflæsk.        

Ude på altanen står resten af den kasse Belle de Boskop jeg har fået af Pernille. De er perfekte til æbleflæsk, så dem hentede jeg 4 af. De blev skrællet og skåret i grove både.

Flæsk havde jeg i fryseren fra Aarstiderne. Jeg valgte bevidst ikke at salte det først, men stegte det bare på en tør pande og saltede det bagefter. Man kan også bruge tørsaltet flæsk eller bacon eller bare helt almindeligt røget bacon. Det er smag og behag.

Der er mange måder at lave æblerne på, meningerne er meget delte. Skal det være med eller uden løg? Skal det være sødt eller syrligt? Må man overhovedet komme krydderier eller krydderurter i? Jeg sværger til både løg og timian. I fryserens dyb hentede jeg andefedtet fra min confit og tog lidt til at stege løgene i. Totalt flashback fik jeg, duften af alle krydderierne og anden var enestående. Da løgene var klare og begyndte at brune lidt kom æblerne på panden og stegte med i ca 5 minutter. Så kom der låg på og æblerne dampede møre og færdige.

Æblerne fik derefter et godt skud salt, peber og hakket timian. Sur-sød balancen blev justeret med lidt agavesirup og hvid balsamico. 

Og så var der aftensmad. Mums, det var bare lige noget for mig. Max bryder sig ikke ret godt om æbleflæsk, men tilkendegav dog i dag at han godt kunne se idéen med det sur-søde mod det fede. Det er sjældent jeg serverer noget for ham som han ikke er så vild med, men når jeg gør, spiser han det heldigvis alligevel. Han blev bevilget en portion øko is med flydende nougat til dessert. Jeg var alligevel ved at lave noget nougatkonfekt, så det var lige ved hånden.   

Den egentlige grund til at jeg ikke saltede flæsket, var at jeg har planer med fedtet. Sif har blogget de her finskbrød og postuleret at de kan bages med svinefedt. Det vil jeg sgu prøve. Hvis jeg altså orker det. Ellers kan jeg lave krydderfedt med løg til i morgen.

Her i dag skal jeg lave hjemmelavet leverpostej, forkoge medisterpølsen, lave karrysalat og overtrække pistaciekonfekt. Og pakke mærkelige ting ind til pakkeleg. Det er en fantastisk måde at komme af med en masse hadegaver på. Desuden smider jeg min 5. pakkekalender gave med i legen, så der bliver ikke blogget om den på lørdag. Der skal jeg forkæle gæster og hygge mig. Vildt meget ☺

6 kommentarer:

 1. Æbleflæsk er bare noget af det bedste. Har aldrig prøvet at lave det selv, da Gemalen ikke spiser varm/kogte æbler.
  Fik det i Stege i efterårsferien på en Café og det var bare så godt!

  Pas nu på dig selv. I lyder ikke til at gå sultne fra bordet i morgen!

  Knus og god weekend
  Kari

  SvarSlet
 2. Kære Malou

  Hold - da - lige - op!! Det lyder pragtfuldt det hele. Det er fantastisk at komme til sådan en julefrokost, hvor det hele bare er lavet fra bunden. Dine gæster er virkelig heldige.

  Jeg er også en af dem, som bare elsker æbleflæsk. Uhm, faktisk en af yndlingsretterne på et julefrokostbord.

  I må have en dejlig frokost i morgen.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 3. Hvis jeg boede sammen med dig ville jeg veje 156 kilo!

  SvarSlet
 4. Dere dansker er helt utrolige når det gjelder mat. Nam nam, dette ser så godt ut: )

  SvarSlet
 5. Gemalen lider også af den vrangforestilling, at æbleflæsk ikke er godt, men han er også så sart - æbleflæsk er da totalt et hit! :-D

  SvarSlet
 6. @Kari - Uh, det er bare så godt. Tak skal du ha', der var bestemt ingen der sultede :-) Knus

  @Kære Hanne - *fnis* Jeg elsker at forkæle og de her tøser trængte sådan til det :-) Det er heller ikke sidste gang jeg skal lave æbleflæsk. Tak, det var en skøn julefrokost :-) Knus

  @Morfar - Well, så ville du være mild, fed og lykkelig. Hjul kunne evt monteres?

  @Velkommen til min kreative verden - Tak skal du ha' :-)

  @Piskeris - Wuhu, dejligt at du også kan lide det. Der er åbenbart et problem med mænd og varm frugt :-D

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...