tirsdag den 3. november 2009

Spaghetti squash...

Så er jeg endelig kommet hjem efter en laaaaang dag. Først skulle jeg mødes med Anarkisten i Biocity for at hente vores billetter til forpremieren til New Moon. Og så i det vejr! Men når man bestiller de dersens VIP billetter skal de afhentes inden 7 dage ellers går de tabt. Vi har fået de bedste 5 sæder i sal 1 (7. række midtfor). Og så var det lige jeg også fik mit eksemplar af kagebogen udleveret af forfatteren selv. Ned i tasken med den og så styrte igennem byen for at nå til lægen for at blive vaccineret mod H1N1. Da jeg havde fået mit stik skulle jeg sidde i venteværelset i 10 minutter og sunde mig inden jeg måtte gå derfra. Så hev jeg lige bogen op af tasken og bladrede lidt i den. Jeg vidste godt at der var en overraskelse til mig i den, men alligevel blev jeg helt overvældet af at læse hvad der stod. Ikke alene er min yndlingskage blevet opkaldt efter mig, der stod også hvorfor og hvordan. *snøft* så måtte jeg lige fælde en lille tåre fordi jeg blev rørt. Lidt pinligt, når man nu sad der omgivet af nyvaccinerede fremmede. Bagefter stod den på sushi og en tur i biffen for at se Jennifers Body. Vi måtte tage en taxa hjem bagefter, for alle kræfterne var brugt op. Så nu er jeg træt, men glad ☺

Jeg gik desværre forgæves efter flere spaghetti squash i dag. De havde ikke solgt godt nok, så der var ikke blevet bestilt flere hjem. Æv, æv, æv - lige når jeg nu havde så mange planer. Det er simpelthen fordi det er en 'ukendt' grøntsag endnu. Danskerne har først fået smag for græskar her i de senere år og holder sig stadig til de 'sikre' sorter som hokkaido og butternut. Desuden kan spaghetti squash være lidt svært tilgængelig hvis man ikke ved hvad man skal gøre ved det. Det kan nemlig ikke skrælles som de fleste andre græskarsorter. Skallen er vildt hård og det er nærmest umuligt at flække sådan en fætter. So what to do?   

Flot er det jo, selv om det ikke er særligt gæstfrit.

Græskaret kan jo efter sigende flækkes. Hmm, af en skarpretter med en stor økse måske? Jeg kunne ikke engang få kniven i det. Det kan også koges helt, men det kræver en meget stor gryde. Og den kan jeg ikke selv løfte med fra skabet. Fibromyalgi og tungt køkkenarbejde kan være noget af en udfordring. Heldigvis kan man også komme det helt i ovnen, hvis man altså prikker huller i det først. 

'Prikker' huller - jo tak, det er så også pænt hårdt arbejde. Jeg prøvede mig frem med forskellige værktøjer og endte med at bruge en stegegaffel som jeg slog i med en kødhammer. 

Jeg lavede rækker med huller hele vejen rundt. Derefter kom græskaret i ovnen ved 175°C i 1 time (vendes når halvdelen af tiden er gået).

Det færdigbagte græskar skal køle af i ca 10 - 20 minutter før man bør røre ved det.

Det kan nu nemt flækkes på langs med en skarp kniv. Skallen slipper frugtkødet nemt. Med en ske fjernes først kernerne forsigtigt. 

Så tager man en gaffel og skraber det fine 'spaghetti' løs og over i et fad. 

Det kan nu saltes og tilsmages efter behov. Smagen er lidt sødlig og neutral, men lidt SMØR giver lige 'det' der skal til. Vi spiste kun den ene halvdel til aften. Den anden er kommet i en pose og i fryseren. 

Vi fik den nemme delle-gryde til. Tilberedt spaghetti squash kan også vendes med pesto, laves til klatkager eller bruges i vegetar lasagne. Det mætter rigtigt godt og er jo fantastisk hvis man gerne vil begrænse sit indtag af kulhydrater. 

Jeg kan kun anbefale at prøve det. Det kunne være rart hvis det blev en grøntsag der var til at få i butikkerne (den dyrkes endda året rundt). Men det kræver jo at der er efterspørgsel på den. Den er både sund, velsmagende og anderledes. Mon ikke også børn vil finde den sjov? 

17 kommentarer:

 1. Kære Malou
  jeg undrer mig over, at det er så svært at få skåret de tingester over, de bliver hårdere i skallen når de ligger, men vi, min bror og jeg har aldrig haft problemer med at halvere dem, han skærer gerne sine over, fjerner kernerne og bager dem fyldt med kødsauce, jeg gør ligesom ham, men jeg fylder ikke dem, men bruger den som spaghetti, altså trækker "trådene" ud med en gaffel, men de bliver for begges vedkommende kun bagt ca. ½ time.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Jeg tror jeg vil se om jeg kan finde sådan en fætter...

  SvarSlet
 3. Kære Malou!

  Så må vi jo til at efterspørge den i sådan en grad, at de får nogen i butikkerne - måske vi skulle lave en underskriftsindsamling ;-)

  Hvor flot at du har fået en kage opkaldt efter dig, nu er du udødeliggjort!

  Kærlig hilsen
  Birthe

  SvarSlet
 4. Uhm, det ser godt ud, Malou - jeg har aldrig prøvet at bruge græskar i madlavningen, men det må bestemt prøves.

  Varme gråvejrsklem fra Amager :-)

  SvarSlet
 5. @Kære Vibeke - Min var stenhård, jeg kunne ikke engang få kniven i den. Min plan var også at bage dem halverede med lidt kryddersmør. Det lyder som en skøn idé at fylde dem med kødsauce. Det må jeg prøver, hvis jeg nogensinde får fat i en igen :-) Knus

  @Pernille - Prøv på grønttorvet, det er det råd jeg har fået af ham der solgte mig det her :-)

  @Kære Birthe - Ha ha, jeg skal vist til at lægge pres på grønthandlerne her i byen. En underskriftsindsamling lyder so en fin idé - er det noget du vil starte op? :-D Jeg er helt vildt glad for at ha' fået en kage opkaldt efter mig. Det drømte jeg om som barn og nu er det sket! Knus

  @Madame - Tak, jeg kunne lige forestille mig at det var noget for dig :-) Lune æbleskiveklem fra Århus

  SvarSlet
 6. Billedet i artiklen ligner en Delicata squash. Får ikke et eneste billede der ligner denne i artiklen, ved en hurtig søgning efter "spaghetti squash"

  SvarSlet
  Svar
  1. Men det er altså ikke en Delicata. Den danner ikke tråde ved tilberedning, men bliver til mos.

   Det her var den ægte vare ;-)

   Slet
 7. Lige kort info, en skarpretter bruger ikke økse, men sværd. Det er bødlen der bruger økse ;)

  Spaghetti squash lyder helt sikkert som noget jeg må prøve hvis jeg kan finde en.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Steen

   I følge Wikipedia her har vi begge ret: "En skarpretter er en offentlig ansat person der skal fuldbyrde dødsdomme, oprindeligt ved halshugning med sværd eller økse, men undertiden anvendes ordet synonymt med bøddel" ;-)

   Uh, det er en herlig spise. Jeg håber du kan få fingre i en.

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 8. Den på dine billeder er det en spaghetti squash?
  Jeg har prøvet at finde nogen så jeg kunne lave spaghetti ud af dem. Men det mislykkedes. Ved du om der er andre sorter man kan lave spaghetti af? Eller evt hvor de små sataner sælges henne? :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er indkøbt som en spaghetti squash - så det går jeg ud fra passer.

   Det er kun en bestemt slags man kan lave 'tråde' af, de andre bliver bare til mos.

   Desværre, som du kan se er det et gammelt indlæg. Måske kan du finde flere oplysninger på Google? ;-)

   Slet
 9. Hvor pokker har du fået fingrene i den??

  SvarSlet
  Svar
  1. Indlægget er 4 år gammelt - og butikken er desværre lukket i mellemtiden.

   Slet
 10. Man kan købe spaghetti squash i Torvehallerne på den åbne plads mellem de to haller i den økologiske stade udendørs

  SvarSlet
 11. Jeg har netop købt min allerførste en af slagsen i LIDL! Et ordentligt 3kgs bæst, så den ene halvdel blev fyldt med lammefars og den anden med krydderurter og lidt olie....
  Og da vi kun en to bittesmå mennesker har vi nok spist 1/10, så nu må fryseren i spil. -Men hvad bruger du det til når det har været frosset? Jeg forestiller mig at det gør noget uheldigt ved konsistensen...?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg spiser det på helt samme måde efter det har været i fryseren. Det gør ikke noget mærkbart ved konsistensen :-)

   Slet
 12. Til alles info, så sælges de nu med mellemrum i flere supermarkeder under navnet Stripetti. God jagt. 😊

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...