mandag den 9. november 2009

Mortensaften...

Så er Mortensaften vel overstået her i huset. Jeg er SÅ glad for at vi flyttede den, så jeg ikke skulle stå med alt det arbejde i morgen. For det har godt nok kostet en masse kræfter. Det eneste jeg kunne magte i går var at tage med Anarkistenchokolademesse og lade mig proppe med smagsprøver (mon ikke der kommer et lille indlæg om chokolade snart?). Siden har jeg ligget brak på sofaen. Men jeg er 'kun' fysisk smadret i denne omgang. Det har været et meget ustresset gæstebud. Maden blev lavet i etaper og alt klappede. Men jeg klippede også et par hjørner ved at negligere rengøringen, droppe de brunede kartofler og skære desserten fra.

Men jeg er meget godt tilfreds med middagen. Det er den bedste and og andesauce, jeg nogensinde har lavet! Og hvor var det dejligt at den hjemmelavede rødkål stod klar i køleskabet lige til at varme. Garnituren blev hurtig og nem, kræfterne var ved at slippe op allerede der.

En masse rodfrugter blev skrællet, skåret i rustikke tern og smidt i bradepanden. Der var pastinakker, kartofler, gule og orange gulerødder, majroer og knoldselleri. De blev først vendt med lidt olie og bagt 20 minutter v 180°C, fik så lidt andefedt og stegte færdig til de var sprøde og møre.  

Jeg ville ha' lavet en hurtig agurkesalat og satte en lage over. En ½ dl hvid balsamico blev kogt op med samme mængde rørsukker, tilsmagt med salt, peber og lidt chiliflager. I min grøntsagsskuffe mødte jeg dog en døende agurk. Og så var det med at sparke gang i kreativiteten i en fart. Jeg havde en rosenkålsstok fra sidste uges Dogmekasse som jeg så måtte lege med i stedet.

De yderste blade blev pillet af, kålene blev flækket på langs og snittet i meget tynde strimler. 

Jeg snittede lidt gul og orange gulerod i julienne og blandede i, for at give lidt farve. Marinaden blev hældt over og 'æltet' godt ind i grøntsagerne. Det var en stor succes og der blev spist op. Det var lækkert med noget friskt bid og syre til den ellers søde, fede og bløde mad.   

Og så var det bare at gå ombord i herlighederne. Jeg er godt nok glad for at vi fik det store bord, ellers havde der ikke været plads til maden.

Vores gæster havde forskellige juleøl med. Den her var bare skøn. Men jeg har også et blødt punkt for det bryggeri. Da jeg skulle skrive svendeprøveopgave hvor der indgik et ølarrangement, faldt valget på WinterCoat. Jeg brugte deres øl 'More Please' i den ret jeg skulle op til eksamen i (ølsylte på hjemmerøget kalkun m/rødbedequenelle & sennepscreme). Så det her var et kært gensyn ☺

Dagen efter plukkede jeg det levnede andekød i trævler (ca 200g), varmede det i saucen med lidt ekstra fløde. Max fik det på rugbrød og jeg fik det til de sidste rodfrugter. Så var der også lige en ekstra mulighed for at guffe lidt mere af rødkålen inden den blev pakket til fryseren. 

Det er bare væltet ind med rare sager i den her weekend. I fredags fik jeg en flaske top nice australsk shiraz + både mørk og hvid Valrohna. Jeg fik det i bytte for et Darth Vader lyssværd som vi havde liggende. Totalt i orden bytte! Vores gæster lørdag havde også vin og chokolade med. 2 flasker god Saint-Emilion og en plade økologisk hvid med lakrids. Søndag købte jeg så selv en del chokolade på chokolademessen (har man købt for meget hvis man får ondt i armen at af bære det hjem?). I dag har jeg så kun købt ganske lidt chokolade. Sølle 500 g er det blevet til. Men så er der også både overtræk til julekonfekten og materialer til de planlagte trøfler.  

Og nu, tilbage på sofaen...... 

9 kommentarer:

 1. uh! det bryggeri - der har jeg 2. hånds kontakter ude hvis det skulle være. Deres hvede øl er den eneste hvede øl jeg kan li.

  SvarSlet
 2. det ser altså frygtelig godt ud det hele :) jeg skal lige se om jeg ikke kan luske mig med til en mortens aften i morgen, and er bare så godt! den ser spændende ud den økologiske hvide med lakrids :) er lakridsen meget dominerende?

  SvarSlet
 3. Den rosenkålssalat lyder altså interresant, det må jeg prøve!
  I det hele taget lyder menuen skøn.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 4. Kære Malou!

  Hvor ser det lækkert ud din mad, heldige gæster! :-)
  Jeg er vild med rosenkål på deres stok, de er virkelig meget smukke - og meget mere indbydende end når de købes i en plastik bakke......

  Jeg ville aldrig slippe afsted med at skippe de brunede kartofler - ville nu heller ikke selv undvære dem - men dejligt, at du ikke behøvede at lave dem :-)

  Chokoladen ser uforskammet godt ud, lige sådan noget jeg er mest til: mørk og bitter - gerne med lidt smag - eller med marcipan (som f. eks. Summerbirds sommefugle, som jeg er forelskede i *S*).

  Vi ses snart :-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 5. Mmmm! Ja, mine planer for i dag blev ændret, så pt. ved jeg ikke, hvad jeg skal have til aftensmad, og så hjælper det altså ikke at læse sådan et lækkert indlæg :-)

  Jeg må indrømme, at jeg frygter lidt at læse det chokoladeindlæg - må nok hellere finde savlebakke frem inden! :-D

  SvarSlet
 6. Hvor ser det lækkert ud alt sammen, Malou! Jeg begriber ikke, hvordan du har krudt til at lave alt det - det ville jeg ikke have.

  Varme klem og ha' en dejlig aften!

  SvarSlet
 7. Kære Malou

  Hvor er det dejligt at blive begavet med så lækre ting. Og al den chokolade ... uhmmmmm!
  Den ChokBlok må jeg smage en dag. Har bare ikke lige været heldig at finde et sted, som forhandler dem.
  Ha' det hyggeligt på sofaen.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 8. Der er også en anden Manjari-elsker kan jeg se :-)

  SvarSlet
 9. @Pernille - Cool, det kunne være vi kunne holde en øl-aften eller noget?

  @Line - Tak, skal du ha' :-) Åh, jeg elsker også and. Det er bare meget sjældent jeg får det. Uh, det er en fantastisk chokolade. Lakridsen er ikke alt for dominerende, men giver en skøn smag. Må vist hellere lige nuppe et stykke :-)

  @Kære Vibeke - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg troede aldrig jeg skulle komme til at spise rå rosenkål, men det er virkelig godt. Knus

  @Kære Birthe - Tusind tak :-) Du kan tro gæsterne nød det. Ja, de er smukke når de ankommer på den måde. Du kan tro jeg havde mange overvejelser om de brunede kartofler. Men jeg kunne ikke lige overskue at stå med noget i sidste øjeblik. Jeg savnede dem nu lidt :-) Det er bare super chokolade jeg fik købt. Mon ikke der står Birthe på en af dem ;-) Vi ses på lørdag. Knus

  @Piskeris - Sorry, skulle jeg hellere ha' vist en flad leverpostejmad? Tak, det var bestemt også bare lækker mad :-) Uh, jeg må hellere få taget billeder af chokoladen før den forsvinder :-)

  @Madame - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg tog det stille og roligt, holdt mange pauser og sørgede for ikke at stresse. Men jeg klappede altså også HELT sammen bagefter. Det er bare så dejligt at ha' gæster af og til. Tak, i lige måde. Varme klem

  @Kære Hanne - Ja, vin og chokolade er skønne gaver. Jeg ELSKER chokolade :-) Den hvide med chokolade fåes hos Irma og i helsekostbutikker, god jagt! Tak, jeg hygger mig med en god bog og tv-serier :-) Knus

  @Anne - Ja, det er bare den skønneste chokolade :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...