fredag den 27. november 2009

ABC i ord og billeder: Jule-giveaway...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til J.

I denne uge bliver mit J til hele 2 ting: både Jule-giveaway og juleknas! 

Jeg udlodder hermed et eksemplar af 'Anarkistens ægte Kagebog', doneret at forfatterinden selv. Uden at blære mig alt for meget er der en kage deri der er opkaldt efter mig (*psst* på side 67). For at komme med i lodtrækningen skal du fortælle mig hvad der er for en lækkerbid du bare må ha' til jul! Hvad kan du ikke leve uden? Er det ikke rigtig jul hvis der ikke er ...... på bordet? Eller hvad er dit bedste julemadsminde fra barndommen? 

Tirsdag d 15/12 trækker jeg lod blandt alle de der har lagt en kommentar (og fortalt en lille historie). Opdatering: Det er ikke nok at lægge en kommentar for at deltage i lodtrækningen - den SKAL også indeholde noget om julemad/knas/tradition eller et minde! 

Med det sagt hopper jeg videre til det næste J: Juleknas. Jeg har jo allerede lavet lakridstrøfler  og orangegrene. I dag blev det så til en variation af noget nougatkonfekt som jeg fandt her hos Vibeke. Jeg lavede en lille smule om på opskriften, men ikke meget, og lavede kun en halv portion.

Hos Aarstiderne har jeg bestilt en konfektpakke fra Mølle Skovly. Den skal trylles om til en farlig masse juleknas.

I dag var det den mørke nougat jeg brugte. Pakken er desværre pakket forkert, så der er 2 pakker lys overtræk med, i stedet for 1 mørk og 1 lys. Så er det jo heldigt at jeg selv har købt godt med mørk chokolade på messen og på nettet.

Jeg hakkede først de 100 g mørk nougat og kom det i en skål. Det fik følgeskab af 70 g Valrhona 55% (opskriften sagde 50 g, men sprutten fortynder lidt) og hele herligheden fik en hurtig tur i mikroovnen.  

Massen blev rørt sammen og tilsat 50 g hakkede nødder og 1 tsk rom (Captain Morgan).

Nougatmassen blev fordelt i 20 konfektforme (alt for dyre, men uundværlige. 20 stk 15,95 ,- i Føtex).

Efter 3 timer var det klar til at spise. Men vi udviste ekstrem selvbeherskelse og fik kun 1 hver.

Resten blev pakket ned i den store konfektkasse. Den skal fyldes langsomt efterhånden som jeg får lavet mit juleguf. Hvis jeg har kræfter til det i morgen, bliver det ingefær-marcipan overtrukket med Manjari. Men der er også lige en rødbedechutney jeg gerne vil prøve kræfter med, så nu får vi se. Jow jow, der er skam planer nok.

Se andre bidrag med J her.

50 kommentarer:

 1. I og med at jeg har sværget ikke at købe flere kogebøger før efter jul, så har jeg ikke måtte købe Anarkistens kogebog og det er jo lidt svært med al den positive omtale den har fået:)

  Jeg har mange traditioner, men 2 ting skal der til, før der kan blive jul:
  1: En chokoladejulekalender fra min mormor!
  2:Juleaften, til anden skal vi have de der Menu-chips, der er helt luftige og smager af ingenting. De er perfekte at skovle andesauce op med og det er altså noget af det bedste jeg ved!

  SvarSlet
 2. Nu blev man allt godissugen! Själv har jag mycket som "måste" finnas på julbordet. Julskinka är nog det viktigaste och så julmust att dricka. När det gäller godis och kakor så är det pepparkakor förstås. Ingen jul utan pepparkakor! /Anette

  SvarSlet
 3. Jeg har en helt skør ting, som mange ryster på hovedet af, men sådan er det nu altså bare!

  Det minder mig om jul på gården hos min nu afdøde mormor... Både smagen og duften får minderne til at vælte frem. Minder om varmen, glæden, oplevelserne og ikke mindst overraskelserne.

  Stegt blodpølse med et drys sukker - det nyder jeg virkelig! :-)

  SvarSlet
 4. Sidder her og savler for vildt, hvor se det godt ud !!!
  Jeg elsker julen... nok fordi min mor aldrig gad den... Men en jul er ikke en jul hvis ikke der der både and, flæskesteg,hvide og-brune kartofler, rødkål, ribsgele og.. ja menuchips... hihihi og andesovs selvfølgelig.
  Men, en af de ting der betyder mest og virkelig sætter hyggen i gang. Er når jeg bager småkager - Drømmere.. Det er en vanillie småkage med hakket mandel i, man triller en kugle og trykker en gaffel i den to gange så det ligner tern og kagen er flad.
  Mit bedste juleminde er nemlig med dem og min afdøde farmor. Så hver Jul er farmor med i køkkenet, når vi laver hendes Drømmere..

  SvarSlet
 5. Julekonfekt er uundværligt. Og meget af det og gerne forskelligt, men primært baseret på marcipan. Granatæblesirup i marcipan og overtrukket med hvid chokolade, samger så englene synger både for børn og for voksne. Granatæblesirup kan købes hos "etniske grønthandlere". Eller marcipan med citronlikør, revet citronskal og kokosmel overtrækket med lys chokolade. Og det er så ikke for børn. Juleminder og juletraditioner er for mig tæt forbundet. Der skal spises risengrød den 23., mens der hygges med julestads (konfekt eller pynt). Juletræet skal pyntes den 24. (og det må gerne være grimt i børnehøjde). Jeg elsker sjove engle (fx grimme grise med englevinger eller spøgelser med englevinger). Den barnlige glæde er dejlig.
  Og din blog er et dejligt sted at læse med.

  SvarSlet
 6. Mmmm det julgodiset såg gott ut!
  Trevlig helg!

  SvarSlet
 7. Puha, der er virkelig mange ting jeg ikke kan undvære i julen!! En undskyldning for at æde uhæmmet ;)

  Men skal jeg vælge bliver det i hvert fald konfekt. Og helst de helt traditionelle med en nougat-kerne, marcipan omkring og så overtrukket med mørk chokolade. MUMS ! Det er en klassiker for mig.

  Jeg har aldrig kommenteret på dine indlæg før, men du gav mig en god grund til det da jeg gerne vil have fingre i Anarkistens kogebog.

  Klidmoster, jeg elsker din blog! Den er så skøn, med mad, billeder, glæder og sorger etc., og er lige en blog efter mit hoved :) You go girl!

  SvarSlet
 8. ja nu blev man helt lækkersulten. Det er en go tid, vi går i møde. kh Louise

  SvarSlet
 9. Kære Malou. Hvornår var det du sagde jeg skulle komme og mæske mig i dine lækkerier??? ;)))

  Ej jeg bliver bare så vild efter at smage dine herlige frembringelser.

  Jeg kan IKKE komme igennen julen uden et par traditioner tilbage fra min mormors tid. Hele min mors side af familien er afhængige af dem, og de bliver revet af glasset så snart de er lagt i.

  Den ene ting er havregrynskugler. De blev jo brugt som erstatning for marcipan under krigen. Man kører havregryn i blenderen ( dengang igennem kødhakkeren..), det skal males så fint som muligt. Så blandes det med masser af smør, fløde, kakao, flormelis og mandelessens.

  Det bliver til en klistret masse der skal stå koldt inden det trilles til kugler. En himmerigsmundfuld. :)

  Og så er der lige de lette og højst forfærdeligt usunde cornflakes. Palmin og flormelis og kakao af den mørkeste slags, røres. Palminen skal selvfølgelig smeltes. Så vendes forsigtigt cornflakes i og de lægges i klatter på bagepapir. Stilles koldt og så kan de knækkes i mundrette stykker og sættes i en kagedåse. Det knaser og smager simpelthen uforskammet godt. Men ikke i for store doser. De er dybt usunde. ;)

  Der er jo mange ting der SKAL være med for at det er rigtig jul, men disse er de vigtigste.

  Mange knus og god fredag kære Malou
  Henriette

  SvarSlet
 10. Vad kul att du hittade in till mig så att jag kan få njuta av alla gotterier som du bjuder på i din blogg! Choklad och julgodis är något vi lägger mycket tid på inför julen, hela familjen är engagerad - och nu fann jag nya recept tack vare dig!

  SvarSlet
 11. Spennende innlegg du har.

  Jeg må bare ha riskrem med rød saus i jula, og da helst på julaften. I riskremen skal det være en mandel. Og den som får mandelen får en liten gave, før var det ofte en marsipangris. Men i og med at det ikke er så mange i familien som syns om marsipan, har tradisjonen nå blitt en nissefigur i sjokolade. Og så er det om å prøve å "ordne" det slik at det er minstemann i familien som får mandelen :-)

  SvarSlet
 12. Kære Malou!

  Hold da op hvor ser det godt ud det knas du har lavet!

  Jeg vil rigtig gerne være med i din konkurrence, for jeg har stadig ikke fået købt bogen.
  Jeg har ikke så mange juletraditioner, fordi julen for mig er forbundet med smerter og dårlige minder. Men efter vi er flyttet i vores nye hus og jeg har fået en smuk engel fra min Mama, så er den blevet mit link til julen. Den våger over os og holder grimme ånder væk - og så bærer den nøglen til mit andet hjem i USA :-D
  Den 2. ting som jeg altid laver er havregrynskugler! Ikke den store kulinariske udfordring, men min mormor lavede dem altid og de eneste gode minder jeg har fra mine jul i barndommen, er nå hun smuglede dem ind til mig, mens jeg var alene på mit værelsen, når de andre spiste julemiddag. Derfor laver jeg altid havregrynskugler......

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 13. Mums, så mycket gott som du frestar med :)

  SvarSlet
 14. Mmmh! Jeg elsker nougat og jeg kunne æde mig FED i det skidt. Skal se om jeg kan nå at få lavet din udgave, de ser voldlækre ud!

  Mit favorit juleknas må dog være hjemmelavede pebernødder. NYbyheart har en fantastisk opskrift som bare smager fænomenalt - jeg er efterhånden begyndt at blive så afhængig at jeg nægter at indtage de der fabriksfremstillede varianter fra Karen Wolff. Fydaføj! Men desværre er tiden ikke altid til at bage julekager og konfekt. Forhåbentlig når jeg det hele i Prag efter min sidste eksamen d. 16! :D Glædelig forjul!

  SvarSlet
 15. Den som kunne vise til ditt overskudd med å lage hjemmelaget godis. MMMmmmm det ser riktig godt ut.
  Kokeboken du omtaler har jeg ikke hørt om, men så gøy at du har fått en oppskrift med ditt navn i boken. Det er da veldig artig.

  Det jeg bare MÅ ha i julen er ribbe, medisterkaker etter mors oppskrift og medisterpølser. Det er ikke jul uten dette.
  Til dessert er det risgrøt med rød saus.
  Som kos liker jeg veldig godt julekake med smør og brunost på. Får jeg lov til å drømme meg bort til " 3 nøtter for Askepott" og Disney, ja da er det jul!

  Ha en riktig god helg!

  SvarSlet
 16. Min mor har mange svenske juletradition med sig, som altid har gjort vores jul til noget helt særligt.

  Hver år bliver der bagt det fineste brunkagehus som en slags hjemmelavet julepynt. Som årerne er gået har det gennemgået mange forskellige ombygninger, men det bages hvert år og pyntet med alle former for slik, karameller osv.

  Det bliver sat på en skænk på en bund af vat og rundt om pyntes nu op med et nisselandskab af ukendte dimensioner. Her er kælkende nisser, nisser som står på ski på små spejlplader der er lagt ned i vattet og en helt særlig nisse som hver år sidder i skorstenen og kigger ud over det hele. Hvert år er der kommet nye nisser til. Når min mor bager dette en uges tid inde i December, ja SÅ er det altså blevet rigtig jul for mig.

  Mange hilser Lisa
  baslebom@yahoo.dk

  SvarSlet
 17. Nam-nam, flott innlegg.

  God helg!

  SvarSlet
 18. Det er ikke jul hos mig, hvis der den 24. om aftenen ikke indledes med et stykke franskbrød (hvidt) med smør, røget laks (håndskårne skiver), asparges og karse.

  Hvad der kommer derefter kan variere, men ingen juleaften uden laksemadder!

  SvarSlet
 19. Fantastisk!! Jeg vi gjren være med på utloddingen.
  Jeg må ha sirupsnipper! de er laget etter "farmors hemmelige oppskrift" som du finner her. De er så gode og blir veldig fort spist opp, så man må gjemme dem godt!
  I fjor jul oppdaget jeg hvem som hele tiden gikk og forsynte seg av dem. Hvem det var, kan du lese her:)

  SvarSlet
 20. Nam, så mye godt!
  Hos meg blir det ingen jul uten 'tyske skiver' akkurat sånn som mormor laget dem. De må jeg bake i to omganger hvis jeg lager de for tidlig. ;)

  SvarSlet
 21. Man får helt lyst til at melde sig på julevognen igen, når man ser dit knas! Du skal ikke tage mig med i lodtrækningen. Kogebøger er spildt på mig!

  SvarSlet
 22. Før en kom til slutten så siklet en, men jeg tror ingen sikler over vår førjulsmat. Det heter "punnesuppe"
  PÅ godtnorsk makaronivelling, en koker mkaroni rør i melk så lenge det står på pakken ,med litt salt i ,serveres med sukker og kanel, det skal være som tykk suppe.
  Vi sendte denne til Usa ...plusss andre oppskrifter fra familien , denne falt i smak ;O) eksotisk , sier de med sin makaroni and cheese . Fiks J. F.

  SvarSlet
 23. Noget jeg bare må have til jul er min farmors havregrynskugler (eller "trøffelkugler" som de hedder i opskriften.

  Dem mindes jeg gennem hele min barndom ved juletid og jeg hjalp mange gange med at rulle dem.
  Opskriften stammer fra et lille hæfte som Kirsten Hüttemeier skrev i 1944 som hedder "Jule mad - jule knas - jule bagning".
  Hæftet skulle hjæpe hudmoderen gennem den jul på rationeringsmærker og erstatningsvarer.

  Det er et af mine gode juleminder som selvføgelig er spiselig ;0)

  SvarSlet
 24. Mmmm... Disse så fantastisk nydelige ut! Tror søren meg jeg må lage noen sånne, jeg og :) Takk for fristelsen :)

  SvarSlet
 25. Jeg har planer om at bage småkager i år: jødekager, vanillekranse og præstekraver som er små kranse med groft sukkerdrys.

  Julen har bare ikke helt været den samme siden min kære mormor døde, og ovennævnte småkager var altid fast inventar på bordet med juleguf da hun stadig var her.

  Jeg husker tydeligt hvor ihærdigt hun forsøgte at gemme sine småkager, så jeg ikke spiste hele lageret af småkager inden juledagene. Her blev især klejnerne gemt godt, for dem var jeg ret interesseret i at få mine små barnefingre i. Det stoppede dog pludseligt efter jeg havde forædt mig i klejner et år og aldrig har rørt dem siden!

  Men i år skal det være! Nu har jeg tænkt på at kaste mig ud i mormors opskrifter i flere år efterhånden, men denne jul skal der altså hjemmebagte småkager på bordet. Det er altså ikke helt det samme uden.

  Louise

  SvarSlet
 26. Den bog kunne jeg også godt tænke mig at eje :-)
  Her er det ikke rigtig jul før jeg selv koger mine karameller,op til flere gange inden jul er jeg nød til det, både med pistacie nødder, hasselnødder og naturel...Vi elsker dem :-)

  SvarSlet
 27. Af en eller anden grund er optakten til jul for mig ofte præget af at spise rå mængder mandariner. Mandariner får mig i julehumør, og uden julehumør, hvad for en jul får man så?

  SvarSlet
 28. Den bog har jeg også stående på min ønskeliste til jul, så det ville da være helt fantastisk hvis jeg vandt den.
  Jeg mener ikke at det kan være jul uden familie småkagebagning. Det er simplhen det bedste mog det mest hyggeligste jeg ved. Det er noget jeg hvert år ser frem til, og på lørdag er det store julebagning herhjemme hos os. Det er sikkert noget man gør hos mange familier, og ikke noget nyt, men det er bare så fantastisk og se hvordan man hver især kan lave og forme en småkage. Kagen er måske den samme men ser overhovedet ikke ens ud, og dermed kan ændre med smagsoplevelsen. Det er bare noget af det bedste.
  -Sabine

  SvarSlet
 29. Noget jeg bare skal have i julemåneden er brunkager i én eller anden form. Jeg er nærmest helt forfalden til brunkager og i år er jeg gået lidt grassat med diverse peberkageopskrifter for at få styret min lyst.
  Da jeg var barn var noget af det bedste jeg vidste en skive honningkage med tandsmør - så bliver det ikke meget bedre. Og skulle det være varmt var jeg glad for stegt blodpølse med æblemos og kanelsukker - men det var altså også en anden kvalitet end supermarkedernes plastik-pølse!

  SvarSlet
 30. Vi har ikke så mange juleknas traditioner i min familie, da vi var små bagte vi altid nogle figurer vi stak ud og pyntede - det var super hyggeligt.

  Vi får ALTID and, flæskesteg og medister juleaften, og min mor laver verdens bedste risalamande, ingen over, ingen ved siden af - nej heller ikke din, Sif.

  Efter vi fik det nye hus har min lillebror og far haft en særlig fornøjelse ud af at vælge det størst mulige juletræ, de overhovedet KAN presse ind gennem døren og ind i stuen - det første år blev faderen nødt til at svejse en solid juletræsfod, de købte kunne umuligt holde det kæmpe træ... det er fantastisk, vi har aldrig kunne nå omkring et af de træer... legestemning ftw!

  SvarSlet
 31. Ih, den bog vil jeg da slemt gerne have fingre i, så hermed kommer mit jule-minde numero uno:

  Da vi var helt små, min søster og jeg, kan jeg huske at min mor til jul havde syet kjoler, som vi begge skulle have på til jul.
  Jeg har måske været 4 eller 5 år, og kan ikke huske hvordan kjolen så ud, men bare at det meste fantastiske ved hele julen, var den her helt vildt fine kjole!

  .. og så den ting, der absolut skal være til jul: Glögg!!!
  Som 22-årig kan det være svært at finde nogen under 40 at alliere sig med, når der skal drikkes glögg - men det er så lækkert! Med rosiner, der har ligget i rom, så de er helt smumfede!

  SvarSlet
 32. Uhh ha. Nu er jeg endelig faldet over internettets mange udbydere af madblogs, og hugger med alle lemmer af opskrifter, så ville elske at få kogebogen også. Og derudover en skøn ide at lade os dele juleminder, og minde os selv om dem.
  For mig er der mange (mad)ting der får mig til at tænke "jul", men en af de ting, som jeg ikke kan undvære noget år, er revelsben, eller "rewsbe" som de hedder i min mors hjem, hvor jeg får dem til julefrokosten efter vores faste juletradition, hvor vi tager på Hjerl Hede ved Holstebro. Min mormor var en spinkel kvinde, som lærte mig, at fedtet på revelsben SKAL spise, og trods det, at jeg nu som 22årig, tænker meget over hvad jeg spiser (også fordi jeg fra min fars side har arvet en gedin pæreform), og ikke kan spise fedtet på koteletter, forhindrer det mig ikke i, at nyde de store ben, som vel egentlig mest er kogt bacon på pind. Men.. Vi får dem jo også kun den ene gang om året :) Ligesom med konfekt, nybagte/kogte (hmm.. Hvad hedder det egentlig..?) klejner osv. osv.
  Og til Hannele: Jeg er altså med på glöggdrikning :D
  Mvh Cathrine

  SvarSlet
 33. Så mange lækkerier. Bliver helt lækkersulten her fra morgenstunden af.
  Da jeg var barn, havde min søster og jeg en fast tradition - d. 22. december lavede vi juleknas. Vi rykkede fjernsynet (store skrummel) ud i køkkenet, og så hyggede vi os ved køkkenbordet og lavede alverdens ting af marcipan, chokolade og nougat. Halvdelen landede i vores maver, inden vi var færdige.

  SvarSlet
 34. Ingen jul her medmindre der koges gode gammeldags jyske klejner med citronglasur! Nu hvor jeg er flyttet til Norge, har jeg slæbt skikken med mig herop, - til stor glæde for mine kolleger, som nærmest KRÆVER årets juleklejner... ;) Men de er nu også gode, hvis jeg skal sige det selv. De forsvinder i hvert fald hurtigt.
  Desuden er jeg blevet meget glad for, at bage italienske biscotti. I år har jeg fundet ud af, at lave en julevariant med tørrede tranebær og pistacienødder - julefarverne: rød og grøn. :) De blev for øvrigt farligt gode...
  Følger i øvrigt med i Anarkistens blog, og ville frygtelig gerne er hverve mig et eksemplar af hendes bog, og udbrede heroppe i Norges land. :)

  SvarSlet
 35. Fra min side er det helt klart brændte mandler. Elsker det knasende sukker og den runde mandelsmag. Jeg er lige flyttet til Schweiz i år og blev ellevild, da jeg var til julemarked og fandt brændte mandler med baileys, kokos, rom, whisky, kokos og chili! Så nu skal jeg have eksperimenteret lidt i køkkenet. Hilsen Nanna, kammersgaard-nanna@hotmail.com

  SvarSlet
 36. Uh, det er bestemt ikke jul uden min mors marcipanroulade med nødder, mørk chokolade, cognac og æggeblommer.....mmmm SÅ er det jul....og oldemors vanillekranse med kokosmel....mmm.....og havregrynskuglerne....og ANDEN.... Eeeeelsker mad, konfekt, chokolade mm.... så derfor elsker jeg julen. Og at man så kan få fingre i "Anarkistens Ægte Kogebog", ja det er jo så fristende, at jeg for 1. gang svarer på et blogindlæg ;-)

  SvarSlet
 37. Ihh - den er jeg med på!! Her er der ingen jul uden honningkager!! Elsker dem - og har dem mest fatastiske opskrift på tyske honningkageklumper med mørk chokolade :-) Jeg skal også mindst én gang i december ha en Berliner fra bageren. Bare fornemmelsen af sukker i hele hovedet og alt for meget syltetøj - så er det jul!!
  Mit bedste minde fra barndommen - om som stadig eksistere hvert andet år når vi er hos min mor - er at sidde i mørket og synge "Der er noget i luften" mens de sidste levende lys på træet brænder ud. Vi sidder og følger skyggerne på træet og når det sidste lys går ud og der bliver helt mørkt i stuen sender vi en tanke til min lillebror som måtte forlade os da han var 13 - jeg var 14 og han var min bedste ven. Han elskede den her lys-skygge-leg og derfor holder min mor stadig fast i den :-)

  Har selv lavet en tradition nu. Hvert år laver jeg en lækker kasse med hjemmelavet konfekt og chokolade, brændte mandler, salte mandler og paprikanødder samt lidt småkager og gir til min familie, min mands familie og min svigerindes familie - det skaber stor juleglæde og jeg elsker det!! (i år kommer dine lakridstrøfler da vist med :) )

  Så dejligt at det er december og at julen står for døren - jeg ville ikke undvære noget af det overhovedet!!!

  SvarSlet
 38. Å være "liten", å stå foran juletreet og beundre de fineste kulene, mens duften av mors hjemmelagde surkål og pinnekjøtt flyter rundt meg og Sølvguttene synger "Deilig er jorden", og det like før alt begynner. Det er jul for meg.

  SvarSlet
 39. Mit jule minde/tradition er at da min bror og jeg var mindre. Når vi havde spist julemaden, gik vi ind på væresles sammne med vores far. Han fortalte de sjoveste mest fantasifulde historier om grise og ulve -s- Og når vi havde hørt en god historie gik vi tilbage til resten af familen. Og de havde gjort klar og ryddet op. Så når vi trådte ind i stuen var alt lys slukket... lige på nær vores juletræ. Det stod lige så flot med levende lys. Jeg husker det så tydeligt. Det var så flot :-)

  Den tradition er ført videre. Så nu er det mine børn der står der med julelys i øjenene -s-
  Knus fra Vibeke

  SvarSlet
 40. Min UBER juleting er disse skønne skønne konfektting. Fik dem første gang for efterhånden 7 år siden. Og siden da har de været en fast bestand af julegodteproduceringen hver jul.

  Australsk karamel-kiksekage
  Bund:
  125 g hvedemel
  1. tsk bagepulver
  180 g farin
  80 g kokosmel
  125 g smeltet smør
  Fyld:
  400 g(dåse) sweetened condensed milk
  1 spsk. Smør
  2 spsk. lys sirup
  Pynt:
  150 g mørk chokolade
  20 g smør
  Evt. lidt hvid chokolade
  Lav bunden:
  Rør alle ingredienserne sammen. Beklæd en ca. 18*25 cm stor bradepande/fad med bagepapir, og pres massen ned i den. Bag den i midten af en 180 grader varm ovn i ca. 10 min.
  Lav fyldet:
  Bland alle ingredienserne sammen i en gryde, og varm det op over svag varme. Rør i det hele tiden, til det kommer i kog. Lad det koge i 5 minutter under omrøring. Rør indtil det har en karamelkonsistens. Det brænder meget let på. Så pas på

  Fordel fyldet på den bagte bund og sæt kagen tilbage i ovnen i 12-15 minutter.

  Lad kagen køle helt af. Hak og smelt chokoladen og rør smørret i. Fordel det på den kolde kage. Pynt evt. med striber af hvid chokolade.

  Skær i små firkanter.

  Kagen kan holde sig i 10 dage i køleskabet, men gør det næppe….

  God fornøjelse.

  heidi

  SvarSlet
 41. Det bedste minde må være hele 24 dec. :)hele den hyggelige stemning der er fra man står op, duftende af julemed der breder sig i løbet af dagen, borddækning af det fine julebord.
  Rød sodavand og menu chips er absolut must's for en nostalgisk juleaften for mig :) det er ren barndom og hygge.

  SvarSlet
 42. En juletradition for mig er julefrokost hos mig. 5 tøser med rødder tilbage til gymnasietiden. Enormt hyggeligt - sammenskudsgilde, og det er ligefør at hver sørger for det samme år for år for år. Vi har gennem årene udviklet vores specielle traditioner. DE plejer at komme med et stk julepynt som de placerer et eller andet sted i mit hjem. Og så står den på pakkespil. Kedeligt kun med 5 personer, tænker du? NIX! Der er gået total sport i det - for vi bruger faktisk det meste af ÅRET på at købe noget sjovt, spektakulært, sjovt, sødt.... Og det er sjældent at antallet af pakker er under 30!!! For 3 år siden indførte vi en tvist til vores pakkeleg - VANDRENISSEN. Den går til den af os, som kommer med den pakke som vi hyler mest af grin over. Og så skal nissen selvfølgelig stå fremme HELE året. Det var et syn for guder hos min gotiske veninde med sine sorte gargoyles og så en mini-havenisse ved siden af i reolen. *GG* En anden veninde løb afsted med nissen - jeg fik gaven. Et importeret vækkeur fra Kuwait med form som en moske og som vækkede med... well.... fredagsbønnen!!!

  Og skeer eller ej - det SKAL holdes hos mig. Ellers vrisser jeg. For det er da en juletradition af de bedre - for mig. ;)

  SvarSlet
 43. Den ville jeg godt nok gerne vinde for den kvinde kan da virkelig noget med kager :-) Ingen jul uden min mors vaniliekranse - de smager vidunderligt af smør, vanilie og mandler. Har aldrig smagt nogle vaniliekranse, der var lige så gode.
  Tak for en fantastisk blog. Hilsen Bente

  SvarSlet
 44. Bedste juleminde som handler om mad - ,,,,, jo, Faster Karens hjemmelavede leverpostej som i mange år var det jeg satte til livs fordi jeg ikke kunne lide and. Min mor gik ellers meget ind for spis-det-der-er-på-bordet, men netop denne leverpostej var altså anden værdig og kunne gøre det ud for en lækker lækker julemiddag.

  Nu er jeg lidt ældre, spiser anden, men ville nu stadig lige så gerne have en leverpostejmad...

  Jeg har Kagebogen. Så hvis jeg vinder vil jeg gerne bytte den til en middag (smiske-smiske :-)

  Hilsen Tuberkulosen (på kærestens computer)

  SvarSlet
 45. jeg kan da vidst lige nå et juleindlæg, :)

  jul for mig er når det begynder at dufte lækkert, fra køkkenet, og man kan sidder og triller konfekt af alle mulig slags, og bliver stopmætte af småkager og konfekt inden man er færdig, og ikke rigtig kan spise noget af den lækre første julefrokost som følger..

  så er det ved at være rigtig jul !

  SvarSlet
 46. For mig har det ikke været rigig jul hvis ikke jeg har fået havergrynskugler og grønlangkål med pølse og flæsk. Det er en gammel tradition i familien med grønlangkål. Men det skal være på den måde som min mor laver den. Og ja vi skal også ud og fælde juletræ hele familien. Det giver en helt speciel julestemning.

  SvarSlet
 47. Da jeg er skilsmissebarn har jeg måtte opmønstre en vis fleksibilitet. Det går ikke rigtigt at tænke at det kun er 'rigtig' jul, når traditionerne skifter hvert år :-)
  Når det er sagt, så er der mange mange ting som jeg sætter stor pris på i julen. Det første jeg kommer til at tænke på er min onkels 'træstamme' en ordentlig moppedreng, som er en rulle med marcipan og nougat, overtrukket med chokolade og pyntet med valnødder og violer. Den bliver skåret i de tyndeste skiver, fordi alle er stopmætte, men ikke vil undgå at smage vidunderet. Mhhh jeg glæder mig!

  SvarSlet
 48. Ha, så bliver jeg kommentar nr. 50...
  For mig er det duften af appelsiner fyldt med nelliker, der er indbegrebet af jul.
  Det SKAL vi bare lave hvert år, selvom de hurtigt kommer til at se triste ud.
  Knus

  SvarSlet
 49. Tak for en dejlig blog med skøn mad, økologi og hjemmelavede ting, der rammer mit hjerte :)

  Et lille tip:
  Forleden dag i Søstrene Grene så jeg, at de havde silikone-muffinsforme, samt silikone-konfektforme. De var en anelse store i det og i skrappe, farvestrålende, ikke så elegante farver (el. materiale), men til gengæld er det jo både miljø-og og budgetvenligt.

  Vh Mette

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...