tirsdag den 27. oktober 2009

Græskar...

Det er græskar sæson og der har været forskellige slags med i mine kasser. Lad endelig være med at falde for fristelsen og købe de der store halloween fætre, de er bitre, tråede og vandede. Køb i stedet de små, aromatiske som f.eks. sorterne Butternut, Hokkaido, Sweet Dumpling og Carnival.  

Jeg havde fået Hokkaido 2 uger i træk samt et lille Sweet Dumpling, som jeg dog gav væk.

Hokkaidogræskar er smukt orange både inden i og uden på. Det kan udhules, fyldes med enten kød- eller vegetarfyld og bages helt i ovnen. Man kan også skære det i både (med eller uden skal) og bage dem til 'fritter'. Man kan også lave en skøn spicy suppe. Og hvis man orker, kan kernerne flækkes og ristes - jeg har prøvet, men det taget alt for lang tid for mig. 

Det andet græskar jeg havde liggende var et Carnival. Det har en rigtig lang holdbarhed og kunne sagtens ligge og pynte på køkkenbordet. Men når jeg nu skulle ha' gang i de andre græskar, kunne jeg lige så godt få det med i samme ombæring. 

Carnival er fastere i kødet og knaldgult inden i. Kernerne kan nemt fjernes med et kuglejern, en isske eller en alm spiseske. Jeg foretrækker kuglejernet da det har skarpe kanter og derfor ikke kræver så mange kræfter. Ovnen blev tændt på 175°C og de udhulede græskar kom i en bradepande med snitfladerne nedad. Efter ca 45 minutter var de alle møre og blev stillet til afkøling.

Der møre græskarkød blev skrabet ud at skallerne og fik en omgang *wroom wroom* med stavblenderen. Det blev til to smukke puréer. Så snart jeg har Sifs bagebog i hus, vil jeg bruge noget af hokkaidopuréen til at bage en græskartærte med. Jeg skal ha' gæster mortensaften og der ville den passe perfekt.  

Puréerne kom i fryseposer der blev gjort så flade som muligt. Så fylder de ikke så meget i fryseren og er nemme at tø op. 

Nu går jeg ind i den 3. influenza uge. Jeg er ved at være godt træt af det. I denne uge tager jeg den dog helt med ro, for jeg SKAL være frisk til på lørdag. Der spiller Nephew nemlig på Train her i Århus og det har jeg glædet mig til længe. Hvis alt går vel skal jeg også se dem d 6/3 2010 i Skandinavien Center. Men lad os nu se om jeg når at få en billet, de går som varmt brød. 

12 kommentarer:

 1. Kæft, det var smart. Det trick kendte jeg ikke. Altså, altså!

  God bedring:)

  SvarSlet
 2. Kære Malou!

  Jeg synes at græskar ser så indbydende ud, men jeg prøvede noget med hokkaido sidste år og det imponerede bestemt IKKE kæresten ;-)
  Meg jeg må nok prøve igen, især skal jeg have prøve en pumpkinpie, min mamas opskrift - som hvis faktisk er hendes mamas opskrift.....
  Det bliver spændende når hendes bog udkommer :-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 3. Kære Klidmoster. Jeg kender godt Hokkaido, men har aldrig brugt det. Jeg har brug for et tip, men ved ikke om det er for meget at jeg spørger dig..

  Vi har fået en saftpresser og har lavet de mest vidunderlige frugtsafter, bla en med rødbede i. Uhmmm

  I dag prøvede jeg en af grøntsager og UUUFFFF den var bitter og slet ikke som jeg drømte om. Jeg ville ha noget i retning af de der gemüsesafter man kan få i tyskland, med tomater og grøntsager i.

  Har du nogle gode tip til kombinationer??


  Jeg håber at alt er vel hos og med dig og at også kattene har det godt :)

  Kh Henriette :)

  SvarSlet
 4. Kære Klidmoster,
  Tak for et super godt indlæg om græskar. Jeg bliver altid noget forvirret over, hvilke jeg skal bruge til hvad, så jeg sætter pris på din forklaring om smagene i de forskellige slags (det er jo sjældent man slæber adskille slags med hjem fra grønthandleren bare for at teste. I hvert fald ikke, når man ikke har bil). For et par år siden lavede jeg græskartærte af de almindelige store halloweengræskar, og det syntes jeg smagte godt, men må prøve de andre slags (fik iøvrigt lige nuppet 2 dåser græskarpuré i lufthavnen. Den slags tæller åbenbart som væske).
  Ps. Lammeskankene købte jeg hos en irsk slagter :)

  SvarSlet
 5. Tusind tak for et rigtig brugbart indlæg. Sidste år forsøgte jeg mig med en af de store alm. græskar og du har ret, det smager ikke særlig godt. Og så besluttede jeg mig for, aldrig mere gider jeg forsøge med græskar. Men efter at have læst dit indlæg, har jeg alligevel fået saft på tanden!

  SvarSlet
 6. Hej Sifka

  Det er et super godt trick. Her gælder det om at få tingene behandlede så de kan komme i fryseren til senere brug. Det er så ærgerligt at måtte mad ud der ikke år at blive brugt.

  Tak, jeg tror det er ved at vende :-)

  Glad efterårshilsen
  Malou

  SvarSlet
 7. Kære Birthe

  Hokkaidoen er også en svær størrelse hvis man ikke er fortrolig med græskar. Den er meget sød og fad i smagen. Der skal en del syre og krydderier til, efter min mening. Men du fik ham da til at smage :-)

  Uh, det kunne være jeg kunne lokke din mamas mamas opskrift ud af dig på et tidspunkt? Jeg leder altid efter nye og spændende opskrifter med græskar.

  Det bliver så spændende når bogen udkommer. Jeg håber at jeg kan nå at få den med ned til dig :-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 8. Kære Henriette

  Hmm, der må jeg melde lidt pas. Det er ikke fordi det er for meget at spørge, men jeg presser ikke selv så meget. Jeg vil opfordre dig til at google dig frem til nogle opskrifter på grøntsagsjuice. Jeg presser for det meste enten gulerod/appelsin (evt med lidt ingefær) eller rødbede/æble. Jeg syntes at kål bliver bittert og tomat er slet ikke mig. Men jeg er sikker på at der ligger mange spændende opskrifter på nettet.

  Jo tak, det går bedre og kattene er en fryd at være sammen med. Jeg håber også at alt er vel hos dig og dine. Morede mig gevaldigt over Cupcakes små fusser der stak ud under tæppet :-)

  Kh Malou

  SvarSlet
 9. Kære Foodfanatic

  Tak skal du ha', jeg er glad for at du kunne bruge det til noget. Jeg har også lige købt en spagettisquash som jeg skal lege med i weekenden.

  Åh, jeg må ha' været uheldig med de store så. De jeg fik fingre i havde en ret ubehagelig smag.
  Ærgerligt at du måtte af med din græskarpuré. Det er sørme ikke til at finde ud af alle de regler.

  Tak, hvor ligger der en irsk slagter i Århus?

  Glade efterårshilsner
  Malou

  SvarSlet
 10. Hej Sabrina

  Dejligt at du kunne bruge det til noget :-)
  Super dejligt at du har fået mod på mere græskar. Jeg er sikker på at der venter dig nogle spændende smagsoplevelser forude :-)

  Glade efterårshilsner
  Malou

  SvarSlet
 11. Slagteren ligger i Dublin. Jeg var på besøg hos kæresten i Irland :)

  SvarSlet
 12. Ha ha, det er nok lige langt nok at rejse efter lam. Jeg forsøger mig vist med en halal-slagter eller noget :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...