lørdag den 24. oktober 2009

En engel ved mit bord (part I)...

Jeg har fået en ordentlig en på gastronomien. Så det synger! I torsdags sendte Max, Sif og jeg i biografen for at se 'Julie & Julia'. Han syntes at sådan et par madnørder som os fortjente den oplevelse. Det var en helt fantastisk film, vi grinede og savlede på skift i de godt 2 timer filmen varede. Vi dansede derfra, helt kulrede af madlavningsglæde og gik straks i Irma for at proviantere. Det var meningen at jeg ville hjem og lave noget rigtig fancy mad, men jeg var jo trods alt stadig syg. På vej hjem i bussen besluttede jeg mig for at lave en hurtig suppe og så gemme det store show til fredag. Jeg gider ikke skrive så meget om selve filmen, Sif har skrevet noget rigtig godt om den her. [Dog vil jeg lige sige at når min blog skal filmatiseres, skal jeg spilles af enten Kate Winslet eller Toni Collette (evt Sidse Babett Knudsen hvis det 'kun' bliver en dansk produktion)].

Julia Child er mit nye idol!. Jeg elsker hendes tilgang til den klassiske franske kogekunst og hendes fokus på nydelse. Selvfølgelig har jeg snuset lidt til det klassiske franske køkken (Cuisine classique) med de tunge og de ægte saucer og den slags. De seneste år er det eneste franske mad jeg har lavet, dog været 'nouvelle cuisine'. Men nu skal jeg lige love for at jeg har fået fikse idéer. Selv om hun er død og borte, sidder Julia nu til bords hos os om fredagen. I disse tider er der så meget fokus på sundhed og velvære (kernesund = kerneond). Det virker som om der er lidt for mange løftede pegefingre og lidt for lidt skamløs nydelse. Ja, jeg er ked af at være overvægtig og vil gerne tabe mig. Men jeg vil sgu også spise skønne ting og nyde de lækkerier som livet har at byde på. Spiser man en god, grov økologisk basiskost, er der altså også plads i kaloriebudgettet til at skeje ud en gang imellem. Der er mange mennesker der skejer ud ved at spise slik, chips og andre usunde fødevarer proppet med hvidt sukker og dårligt palmefedt. Jeg vælger at skeje ud med økologisk SMØR i rå mængder. Og denne weekend vil gå over i historien, som den hvor vi delte en hel pakke til et måltid ☺

Der blev ingen bøf til vores 'bøf-fredag', men det blev derimod til Rosastegt lammefilet m/ kartoffel-pastinakpuré, kejserhatte, sauteret rosenkål, gulerod og sauce vin rouge.

Med Julia i hjertet gik jeg i gang i køkkenet fredag formiddag kl 10. Det her indlæg kommer kun til at omhandle saucen. Der kommer flere senere med garnituren, puréen og kødet.

Klassisk fransk kogekunst er teknik, teknik, teknik. Jeg lagde ud med at snitte brunoise af gulerødder til sauce og garniture. (Det er meget små tern på ca 3 x 3 mm).

Det der adskiller den klassiske franske kogekunst fra 'Nouvelle cuisine' er blandt andet de fede saucer. Men Julia ELSKEDE jo det klassiske køkkens brug af SMØR, så jeg måtte bare lave en fancy sauce fra bunden. Basen til saucen var brunoise af 2 gulerødder, 2 pastinakker og 3 rødløg, 2 fed hvidløg, 2 laurbærblade og 20 peberkorn. Der blev også tilsat lidt tørret timian.

Jeg brugte 1 hel flaske australsk shiraz til min sauce. (Sorry Julia, jeg bryder mig ikke specielt om fransk vin , det er pga atomprøvesprængninger, blå tænder og hovedpine). Et par dråber gastrik (reduceret balsamico og sukker) gav en fin afrunding og endelig skammelige mængder SMØR til montering.

Urterne sauteres i lidt olivenolie, overhældes med rødvinen og reducerer i ca 2 timer ved svag varme til ca halvdelen. Urterne sies fra og ½ L oksefond tilsættes. Endnu engang reduceres saucen til halv mængde ved svag varme. Derefter sies basen igen og afkøles.

Her er så de ca 4 dl sauce-base der blev ud af 1 fl rødvin og ½ L fond. 125 g SMØR skæres i tern og sættes på køl.

Sauce-basen koges op og monteres (piskes) med 125 g koldt SMØR (lidt af gangen). Der sker en emulgering og saucen bliver cremet og lækker.

Og så var der sauce.

BON APPÉTIT!

11 kommentarer:

 1. Mmmm nam nam og jeg tror lige jeg skal prøve den kartoffel/pastinak ting. Har lidt pastinakker tilbage i dogmekassen.

  Og SMØR!

  SvarSlet
 2. Åh, hvor har du haft det herligt :-)

  SvarSlet
 3. Jeg er jo ellers ikke meget til sovs og rødvin, må jeg indrømme. Men den der, der gad jeg godt nok, endda virkelig godt smage.
  Sikken en energi!

  SvarSlet
 4. Hoooooooooooold da op... Og så en HEL pakke smør... *GG* Fantastisk indlæg med et rigtig godt glimt i øjnene. Som at sidde dér på skulderen og bare følge med i løjerne. Og så har jeg set traileren til den film - tror lige det er noget for mig, den ser vanvittig hjertevarm/morsom ud! God søndag. ;)

  SvarSlet
 5. Wauw.... Hmmm det må klart afprøves en dag. Og den film må og skal jeg se :-)
  Maden ser rigtig lækker og indbydende ud :-)

  SvarSlet
 6. Kære Malou!

  Det ser fantastisk ud og du har helt ret, der skal være plads til skamløs nydelse!
  Livet er kort og hvorfor skal vi proppe os med light produkter (som ingen kender alle bivirkningerne ved). Nej smør ved man hvad er - og så længe du kun spiser 1 pakke, så går det nok ;-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  En sauce lige efter mit hovede, når der skal spilles på de store gastromiske tangenter, og i den forbindelse betyder tid, - intet!

  Den film I så, kommer sikkert hurtigt på DVD, når de piller den af plakaten så hurtigt, så den skal jeg have fat i.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 8. @Sifka - Tak, det var dælme godt :-)

  @Sif - Nam nam indeed. Jeg tror lige det er en puré for dig. Uh, SMØR....

  @Miri - Ja, det kan du tro :-)

  @Zette - Uh, det smager som slik. Jeg måtte skynde mig at fryse resten ellers havde vi spist det med fingrene :-)

  @Bibo - Tak skal du ha' :-) Nu skal vi heller ikke ha' så meget SMØR.....før i morgen :-D Det er virkelig en skøn film, den skulle du se. Tak i lige måde.

  @Vibeke - Tusind tak skal du ha', det var rigtig godt :-) Ja, filmen bør du se - den er skøn.

  @Kære Birthe - Tusind tak skal du ha'. Nydelsen giver bestemt mere livskvalitet. Ha ha, ja så længe det kun er en pakke går det nok :-) Knus

  @Kære Vibeke - Tusind tak, det var også lige noget der glædede min indre gastronom. Men hvor var jeg dog træt bagefter. Du kan godt glæde dig, det er en helt fantastisk film :-) Knus

  SvarSlet
 9. WAUW - DEN må jeg prøve. Det lyder som den type sovs, man finder i kæmpe, tykke franske kogebøger, som har 14 forskellige måder at tilberede foie gras på ;) Jeg plejer at lave en med rødvin og balsamico, men meget mere simpel end din. Må virkelig prøve denne, når det skal være helt specielt. I den anledning må jeg næsten prøve at lave oksefond. Tak fordi du delte opskriften. Den er hermed gemt blandt favoritterne.

  SvarSlet
 10. Kære Foodfanatic
  Ha ha, tak skal du ha'. Jeg gravede også min mest franske side frem og gik i gang. Og man kan sagtens lave en stor portion af basen og så fryde den i portioner. Så er der nem rødvinssauce på kort tid :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...