fredag den 3. april 2009

Ramsløg...

Jeg elsker ramsløg. Denne skønne bladgrøntsag af liljefamilien blev engang forvekslet med ukrudt. Er det ikke mærkeligt? De har en fin aromatisk smag at hvidløg med et snert af porre.
Brug dem i wok retter, tærter, salater, i kolde saucer og som 'det grønne drys'. De kan i de fleste tilfælde erstatte både løg, hvidløg og purløg. Bladene indeholder mellem 20-40 gange mere C- vitamin end citroner og de er smækfyldt med antioxidanter.  

Der var en pakke ramsløgsblade med i kassen. De dufter skønt, som en gåtur i skoven på Trøjborg. Dem måtte jeg straks bruge nogle af.

I går kogte jeg en hel pose hvide bønner til fryseren. Så kan jeg hurtigt tø dem op og bruge den i supper, salater og andre lækre ting.

Jeg blendede halvdelen af ramsløgene med ca 4 dl kogte bønner, olivenolie, tahin, citronsaft, vand, salt og peber. Det får samme seje konsistens som hummus, men smagen er helt anderledes. Den skal stå og trække til i aften, hvor den skal smages til med mere salt og citron.

Jeg kunne dog ikke lige nære mig for at tage lidt til frokost. Et stykke groft rugbrød med bønnepuréen, tomatskiver og portulak på toppen. Så er jeg vist også ved at være på rette kostfiber kurs igen. Lige et hurtigt hvil på sofaen, så skal jeg til at bage forccaciabrød til i aften. Jeg tror det vil passe godt til bønnepuréen.

22 kommentarer:

 1. ork! det lyder lækkert! hvor får man ramsløg?

  SvarSlet
 2. Kære Malou

  Den ser skøn ud den puré. Det må jeg vist på prøvet af. Jeg har en masse tørrede hvide bønner... så det var nok en god idé at koge en ordentlig portion og have dem i fryseren.

  Knus fra Hanne

  SvarSlet
 3. Kære Malou
  Den glæder jeg mig til i næste uge, din mad ser rigtig godt ud, og minder mig om, at jeg skal have et rugbrød rystet sammen, jeg har ikke en skive tilbage, for jeg skulle partout have natmad i nat.
  Portulak har jeg haft i haven nogle gange, men jeg kan ikke huske hvad jeg har brugt dem til, ud over til salat.
  Knus
  fra
  VIbeke

  SvarSlet
 4. Jeg er noget misundelig på din friske ramsløg må jeg nok sige :-)

  Nu vil jeg jo også have nogle - og jeg har endda fundet en opskrift på pesto af ramsløg, mandler og olie - det må da være sagen!

  Men det kommer nok til at knibe hernede i de belgiske skove... snif!

  NYD DET!!!

  SvarSlet
 5. Hej Pernille
  De kan plukkes i bøgeskove på den her årstid. Her i skovene omkring Århus vrimler det med dem. Jeg ved ikke om man kan købe dem i butikkerne. Men Aarstiderne har dem i deres kasser det næste par uger. Jeg får også en sending i næste uge som jeg vil prøve at lave noget fisk i.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 6. Kære Hanne
  Tak, jeg er vild med den. Det var sådan en jeg lavede til blogtræf, bare med persille og hvidløg i stedet.
  Det er altså så smart at have bønner, kikærter og linser på frost. Når de er kogt har jeg dem på køl til dagen efter, så er de nemmere at indfryse uden de danner rim i posen.
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 7. Kære Vibeke
  Ja, hvad vil du mon bruge dine ramsløg til? Jeg var lige i Irma i går og købe rystebrød til påsken :-)
  Hvad fik du til natmad? :-)
  Jeg har også kun brugt portulak som salat, men der går rygter om at den er god i wokretter. Så det må jeg prøve engang.
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 8. Hej Nille
  Du kan tro jeg sendte dig en tanke da jeg så de var i kassen :-)
  Jeg har prøvet at lave pesto af dem engang, det var fortrindeligt. Jeg lover højt og helligt at nyde dem! :-)
  God weekend dernede i den ramsløgsfri zone.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 9. Hvor lyder det altså bare super lækkert!
  Jeg tror jeg vil til at eksperimentere lidt med hjemmelavet pesto, hummus og bønnepure, det lyder som noget jeg ka li:)

  SvarSlet
 10. Kære Malou
  Når jeg mener, at jeg skal have natmad (dårlig vane) så ender det som regel med en rugbrød med masser af ølologisk smør, fordi det smager bedst, og så godt med "håndhøstet" salt, som jeg er vild med, det er ubehandlet, og indeholder alle havets naturlige mineraler, står der! (også dårlig vane) ellers kommer der ost på, og ikke ret meget smør, i nat var det en af hver, osten var Gorgonzola.
  Knus
  VIbeke

  SvarSlet
 11. Har aldrig hørt om ramsløg, er det noget de flest grønthandlere har eller har du fået det i en af kasserne. Maden ser lækker ud.

  SvarSlet
 12. Mmmm.. ser lækkert ud! Tak for inspirationen. I øvrigt, hvor længe kan bønnerne holde sig i fryseren - og er konsistensen stadig OK, når de tøes op? Jeg plejer nemlig kun at koge, hvad jeg kan nå at spise på et par dage.. men det ville da være super praktisk bare at fryse det ned!

  SvarSlet
 13. Kender ikke til ramsløg, men din bønnepure ser lækker ud.
  Der er vist meget jeg kan lære af dig og meget jeg skal lære min familie at kunne li' (de er temmelig kræsne).

  SvarSlet
 14. Det lyder fantastisk lækkert, Malou! Jeg kender slet ikke ramsløg, men det må vi have rettet op på i morgen, hvis det er til at opdrive i Frederiksværk.

  Tak for herlig inspiration!
  Ha' en dejlig fredag aften, klem :O)

  SvarSlet
 15. Jeg må da straks købe nogle ramsløg, jeg er så heldig at jeg kan købe grøntsager på min arbejdsplads, så rygsækken den er fuld en gang om ugen. Jeg kan jo ikke få leveret fra årstiderne da der er låst hoveddør her hvor jeg bor, før jeg flyttede fik jeg leveret. Jeg går tit ind og ser hvad der er i kasserne og så køber jeg det samme, meget smart syntes jeg selv :)

  God aften

  SvarSlet
 16. Hej Miss Muffin
  Tak, det er bare guf. Du kan blende alt muligt med bønner og kikærter. Jeg laver pesto af alt muligt forskelligt grønt. Og så foretrækker jeg ristede solsikkekerner, det er billigere end pinjekerner :-)
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 17. Kære Vibeke
  Hæ hæ, det er også en god natmad.
  Well, rugbrød med øko tandsmør - osten må du gerne beholde :-D
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 18. Hej Naalogtraad
  Jeg tror desværre ikke det er noget du kan købe hos en almindelig grønthandler. Jeg har aldrig set dem til salg noget sted.
  De var med i min Dogmekasse i denne uge.
  Tak, det er en rigtig lækker puré.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 19. Hej Belle Blues
  Ih tak, det er også bare kræs. Dejligt at du kan bruge det til noget :-)
  Jeg ved ikke helt hvor længe de kan holde sig på frost, da jeg altid bruger mine hurtigt. Men mon ikke de dur et par måneder?.
  Når de har været frosne er bønnerne bedst til puréer og supper, men kikærterne kan sagtens bruges til salater også.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 20. Hej Kari
  Ramsløg er en slags forvoksede purløg, der smager lidt af hvidløg.
  Puréen er en gos måde at få noget ekstra protein på.
  Du skulle prøve at lave en suppe til den kræsne familie. Blend en masse hvide kogte bønner med hønse fond, det bliver cremet og lækkert.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 21. Hej Madame
  Tak, det var en rigtig god puré. Den smagte næsten som den til blogtræf.
  Det kunne være spændende hvis du fandt nogle ramsløg. Måske gror der nogen i en skov nær dig?
  Det er dejligt at du kan finde inspiration her :-)
  Også en dejlig fredag aften til dig.
  Kram

  SvarSlet
 22. Hej Pernille
  Cool, det er fedt at have gode forbindelser :-)
  Det er altså mærkeligt at de ikke vil levere til dig, jeg bor også i en aflåst opgang. Skal de ikke bare have en nøgle?
  Hvor morsomt, så er du jo også en slags 'kassedame' selv om du selv sammensætter den :-D
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...