onsdag den 4. marts 2009

Helt vildt fedt...

I dag er Nallefar på kursus, det slutter med bowling og fællesspisning, så jeg må selv finde på noget. Det bliver til et eller andet take-out, for jeg er træt og meget fibro-agtig. Der er heller ikke andet tilbage i kassen end et par gulerødder. KUKassen er for lille til sådan et par 'grønthøstere' som os. Jeg kunne dog lige overkomme at lave en nem frokost. Hvis jeg kan skrabe mig sammen til det vil jeg så gerne prøve at bage de sagnomspundne popcorn-småkager fra Septemberliv. Nu har jeg endelig fået købt det manglende kartoffelmel. Men nu får vi se om kræfterne rækker.

En tyk skive rugbrød, 2 spejlæg og lidt gnavegrønt.

Inspireret af en kommentar jeg lagde et sted i går, har jeg lyst til at skrive lidt om fedt. 

Hvorfor er fedt så nødvendigt for kroppens processer? Er det sundt at spise fedtfrit? Hvordan kan man tabe sig, når man spiser fedt? De spørgsmål tror jeg der er mange der tumler lidt med. Jeg er hverken fedtforskrækket eller moraliserende over for dem der ikke ønsker at ændre på deres kost. Det vigtigste er at man føler sig godt tilpas med den kost man indtager. Jeg er ikke ude på at prædike eller tale ned til nogen. Det er kun for at oplyse og viderebringe lidt ernæringslærdom. 

Et gennemsnitligt menneske bør indtage 25-30 g fedt om dagen. Sundt fedt, vel at mærke. Grunden til at vi bliver fede og dør for tidligt, er bla. for stort et indtag af animalsk fedt 'delle-fedt'. Vi kan derimod spise os sunde og slanke i vegetabilsk fedt 'celle-fedt'. Selv om man gerne vil tabe sig er det vigtigt stadig at få nogle fedtstoffer indenbords. Kroppen kan simpelthen ikke fungere optimalt uden. Vores nerver ligger i en lille fedthinde som skal vedligeholdes, ellers kan vi få smerter og nerveforstyrrelser. Alle kroppens øvrige cellemembraner og hjernen har også brug for fedt. Huden kan nemt blive tør og skalle af, for med et begrænset fedtindtag prioriterer kroppen de livsvigtige funktioner først. Vi kan proppe os med tonsvis af sunde grøntsager, men uden lidt fedt kan vi ikke optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Jeg vil ikke gå ind i en teknisk forklaring, men der står noget mere om de fedtopløselige vitaminer her.

Jeg har i flere år kæmpet med overvægt, fibromyalgien har bestemt ikke gjort det nemmere at komme af med kiloene. Før jeg begyndte at interessere mig for ernæring spiste jeg helt forkert. Alt for mange light produkter, ting med skjult fedt og alt for mange underlødige færdigvarer. Da jeg fik mit første store slanke-flip, skar jeg alt fedt væk fra kosten. ALT fedt blev uddrevet, smeltet fra, skåret af, skyllet væk. Jeg troede at det ville være super sundt. Heldigvis var der en der prikkede mig venligt på skulderen og forklarede mig hvordan det hang sammen. Og det er jeg taknemmelig for. Nu har jeg fået et andet forhold til mad og tænker ikke så meget på kalorierne men på mit velbefindende. En af mine store mad-helte Oskar Umgaro Cadogan fra Sundhedsrevolutionen™ har sammensat 10 gode kostråd som jeg vil tillade mig at gengive. Besøg Umaro selv og læs mere her.

 1. Skån din krop for al tilsat sukker - både det synlige, usynlige og kunstige.
 2. Spis fuldkornsprodukter og "fuldgryn" - de raffinerede kan kroppen ikke bruge. 
 3. Sky ikke fedt - de rigtige fedtstoffer gavner og slanker. 
 4. Spis protein af ordentlig kvalitet. 
 5. Spis bælgfrugter, nødder, frø og kerner hver eneste dag.
 6. Spis dig smuk i økologiske grøntsager, frugter og bær hver dag - mindst 600 g. 
 7. Drik 1½ liter vand, ren grøntsags- og frugtjuice, grøn te eller urtete hver dag - hvis du bare må have kaffe eller alkohol, så gå efter nydelse og kvalitet - lidt og godt. 
 8. Spis regelmæssigt - spring aldrig morgenmaden over, flere små måltider er vejen frem. 
 9. Spis afbalancerede måltider med sundt fedt, kvalitetsprotein, "hele" kulhydrater og grøntsager - og selvfølgelig så økologisk som muligt. 
 10. Selv med så god mad er det en god idé at tage et multivitamin/mineral alligevel - hvis du vil understøtte med flere kosttilskud, så rådfør dig med fagfolk først.

Det 1. råd kan jeg desværre ikke følge. Jeg kan IKKE leve uden chokolade. Men det gælder jo også om at finde sig egen gyldne middelvej. Sammensætte sin kost så den passer til ens smag, tid, temperament og pengepung. 

Men vil man prøve at spise bare lidt sundere og få det rigtige fedt, så skal undgå det mættede animalske: fede mejeriprodukter (f.eks. oste), fedt kød og kødpålæg, æggeblommer og smør. 

Og i stedet kaste sig over de umættede vegetabilske: olier, avokado, fisk, nødder og kerner.

De fleste sunde olier tåler ikke kraftig opvarmning, så tilsæt dem til sidst. Kom ganske lidt olie i råkosten, så de fedtopløselige vitaminer kan optages. Bag bradepandekager med olie i stedet for smør eller margarine. Bare start et sted og spis, spis, spis... 

16 kommentarer:

 1. Hej Malou
  Dejligt, at du øser af din viden.
  Kager med popkorn - lyder spændende. Glæder mig til at høre mere, hvis du får dem bagt.
  Du må hygge dig i aften.
  Hilsner fra Hanne

  SvarSlet
 2. Hej Hanne
  Tak, det kom lige over mig. Jeg er også SÅ spændt på de kager, men jeg har opgivet planerne om at bage dem i dag. Jeg skal bare slappe af og måske se en film. Men jeg har taget kanelsnegle op af fryseren :-)
  Tak, du må også hygge dig.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 3. Jeg blev så glad, da jeg læste dit indlæg Malou. Umahro (og Thorbjörg Haffsteinsdottir) er en meget stor inspiration også for mig, og iøvrigt kan man blive ven med dem på Facebook. Jeg er fuldstændig enig med dig i det, du skriver om fedt, og at det er vigtigt at få de sunde fedtstoffer.

  Jeg håber, Marianne 'fremilyset' ser hvad du skriver.

  Ha' en dejlig aften ;O)

  SvarSlet
 4. Hej Madame
  Tak, det er dejligt med positiv feedback. Umahro laver også madbio for Aarstiderne, som jeg har set en del af. Har du nogen af hans bøger? Jeg finder ham lige på fjæsbog senere. Nu vil jeg ud og finde lidt mandler så jeg kan få mig lidt godt fedt. Jeg tillod mig at sendte et link til Marianne.
  Også dejlig aften til dig :-)
  Kram
  Malou

  SvarSlet
 5. Det er et rigtig godt indlæg du der har skrevet.

  Håber du har det bedre i morgen :0)

  SvarSlet
 6. Madbio for Aarstiderne lyder meget spændende - det vil undersøge nærmere. Ja, jeg har Køkkenrevolution for hele familien og Køkkenrevolution på høje hæle - de er utroligt inspirerende. Kram til dig :O)

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  Jeg har siden at min gigt brød ud i 98, levet efter nogle regler, bl. de 600 gr. frugt og grønt, jeg bliver sulten 5-6 gange om dagen, praktisk ikk? - jeg rører aldrig Light produkter, for jeg har altid været nervøs for hvad der er i dem, jeg har smør i huset til min morgenmad, men ellers bliver der kun brugt olivenolie og rapsolie
  Jeg elsker mandler og nødder, det er mine bolsher, og et stykke chokolade, siger jeg sjældent nej til.
  Jeg kan ikke med de forskellige kornprodukter i min varme mad, men mit rugbrød skal være stopfuld af dem,igrunden mærkelig, men sådan er det.
  Jeg har tabt en hulens masse kilo, med fuldt overlæg, for jeg mener at når man som jeg har gigt, så kan det ikke nytte noget, at benene skal bære på mere end nødvendig, jeg har ikke været på nogen kur, jeg har bare tænkt mig om.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 8. Et utroligt godt og inspirerende indlæg. Har fået en stjerne i min google reader, så jeg nemt kan vende tilbage til det. Tak for de gode råd. ;-)

  SvarSlet
 9. Hej Kari
  Tak skal du have, jeg har summet over det et stykke tid. Der var en fedtforskrækket pige i bussen i går, der at forklarede sit følge at der var rigtig meget fedt i bananer og de burde slet ikke kunne kaldes for frugt?! Er det ikke vildt?
  Tak, jeg håber også at det bliver bedre i morgen. Jeg skal til eftermiddagste hos en veninde, så det glæder jeg mig til :-)
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 10. Hej Madame
  Madbio er et skægt koncept. Der er mange forskellige kokke der laver små hurtige indslag. Jeg må vist hellere ønske mig de bøger i fødselsdagsgave, de er nok lige noget for mig.
  Kram

  SvarSlet
 11. Kære Vibeke
  Hvor er det dejligt at høre at det er sådan du spiser. Det er så vigtigt at passe godt på sig selv. Det er at tage sin sygdom alvorligt og gøre det man selv kan for at leve bedre med den. Jeg har også brug for at smide nogle kilo, men jeg har let ved at trøstespise når det er slemt med smerterne. Det er helt klart nogle vaner der skal brydes. Jeg må også til at tænke mig om.
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 12. Hej Bibo
  Jeg er glad for at du kan bruge mine råd. Tak for den søde kommentar. Den varmer :-)
  Mange hilsner
  Malou

  SvarSlet
 13. Malou
  Du må sørge for, at have noget frugt i huset, som du er vild med, så kan du spise det, når du har det ad hel... til.
  Jeg bruger druer og bananer, når jeg skal trøstespise, det virker for mig.
  Knus Vibeke

  SvarSlet
 14. Du har helt ret, Vibeke. Det gælder om at ha´ noget sundt at guffe af. Jeg spiser jo hele frugtkassen selv, så jeg må ha´ noget andet ved siden af. Riskiks og dadler måske? Der er bare rigtig meget trøst i mørk 70% chokolade :-)
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 15. Det er godt med lidt videns deling.. meget ved jeg jo godt, men en ting er teori en anden praksis... Håber jeg kan blive inspireret til at spise rigtigt !
  Jeg er lidt ef et drys, der spiser ostemadder og drikke kaffe..Og jeg har helt sikkert brug for noget mere sundt.

  SvarSlet
 16. Hej Mette Lykke
  Dejligt at du kigger forbi. Du kan tro at selv om jeg har styr på teorien kniber det også tit med praksis :-)
  Well, kaffe og ostemadder skal der også være plads til. Bare der kommer lidt grønt ind fra sidelinjen.
  Glad hilsen
  Malo

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...